Fabian Åhlin – Chefsdagboken

Möt Fabian Åhlin som jobbar som HR Manager Vaimo Sweden.

Fabian Åhlin

GÖR: HR Manager Vaimo Sweden. Sitter med i den svenska ledningsgruppen, övergripande ansvarig för people-frågorna.

ERFARENHET: Arbetat 10+ år med hur man attraherar och utvecklar medarbetare. Bred erfarenhet från olika branscher, allt från pappersindustrin till e-handel.

DESSUTOM: Utsedd av Sveriges HR Förening till Sveriges HR Medarbetare 2019

CHEFSDAGBOKEN}

Här ber vi en chef föra dagbok över en arbetsvecka. Personen skriver om motgångar och glädjeämnen öppet eller anonymt. Chefen får sedan feedback av en ledarskapskonsult på saker att förändra, reflektera kring eller vara extra nöjd med.

Måndag

REFLEKTERA & PLANERA

Monday is funday! Låter kanske lite cheesy men så känner jag faktiskt. Att vara ny på jobbet är knepigt och utmanande. Men inlärningskurvan är brant och vem tycker inte att det är både kul och utvecklande att lära sig nya saker?

Jag försöker börja min vecka mötesfritt och med en stund för både reflektion och planering. Även om datorn är avstängd och det är helg så tenderar jobb-hjärnan att vara halvt igång och idéer kan poppa upp. Sådant antecknar jag i telefonen och plockar upp igen när det är ny vecka.

Efter lunch samlas den globala HR gruppen för att diskutera Growth & Performance. På måndagar kör vi våra “HR Weekly” och diskuterar olika teman. Alltid roligt att “träffa” sina HR kollegor från andra länder och få ta del av deras vardagliga utmaningar.

 

Tisdag

MEDARBETARNÖJDHET & MÖTESMARATON

Varje tisdag inleds med att jag går igenom Peakon, vår portal där vi löpande tar pulsen på hur våra medarbetare mår. Jag kollar trender, läser igenom kommentarer, följer upp frågetecken och pratar med berörda chefer. Det är viktigt att vi visar att vi tar feedbacken på allvar och att vi agerar om det behövs.

Efter lunch är det online-mötesmaraton. LG-möte, intervju och ett par möten med chefer. Olika samtal och utmaningar. Hur ska vi få den drivna medarbetaren att fortsätta utvecklas? Men det är en viktig del av mitt jobb, att finnas där, att lyssna, att vara ett bollplank.

Arbetsdagen avrundas strax efter 16 för nu är det dags att sätta på Coach-jackan och ge mig ut och träna sonens fotbollslag. Att coacha 30 11-åringar kräver både en stor portion tålamod och ledarskap.

Jag kämpar fortfarande med att hänga med i allt tech-snack och får ganska ofta flika in med frågan “jag förstår inte riktigt, kan du förklara som att jag vore 5?”

Onsdag

LIVRÄDDARE

Det är inte alla arbetsdagar som börjar med att rädda liv, i alla fall inte om man arbetar som HR Chef. Ett stort gäng från vårt Stockholmskontor fräschar upp våra livräddarkunskaper genom att gå HLR utbildning. Känns bra men jag hoppas att jag aldrig behöver använda dom.

Efter HLR utbildningen arbetar jag med vår onboarding process, ett projekt som ligger mig varmt om hjärtat. Vi har en global process idag men jag driver ett arbete för att göra den bättre och tydligare för våra medarbetare i Sverige. Hur kan vi snabbt få ombord personen och samtidigt bygga vidare på den positiva känslan från rekryteringen?

Kör en långlunch där jag också klämmer in veckans friskvårdstimme på det lokala gymmet.

Ett gäng från kontoret skakar liv i våra livräddarkunskaper genom att gå HLR-utbildning.

Foto: privat

Torsdag

FILMINSPELNING & IT HÖGSKOLAN

Dags för en fullspäckad torsdag! Efter en kort 1 on 1 med min chef är det dags för att spela in en film till vårt nystartade alumninätverk. Det bjuds på många skratt samt en hel del bloopers och omtagningar. Men slutprodukten blir bra och ska publiceras i vår nystartade LinkedIn-grupp. Jag har skrivit manus och kameraman är ingen mindre än vår Sverigechef. Så är det när man jobbar i ett snabbväxande techbolag, man får ha olika hattar på sig.

Direkt efter filminspelningen bär det av till IT Högskolan där det är LG-möte för utbildningen Webbutvecklare där jag sitter med. Vi pratar ihop oss om kursinnehåll, utvärderingar och LIA-platser. Min roll är att bidra med arbetsgivarperspektivet, berätta om vilka kompetenser som behövs nu och i framtiden.

Efter att ha ätit upp min kycklingsallad så säger jag hejdå och tar tunnelbanan tillbaka till kontoret. Dags för veckans lite längre LG-möte. Jag kämpar fortfarande med att hänga med i allt tech-snack och får ganska ofta flika in med frågan “jag förstår inte riktigt, kan du förklara som att jag vore 5?”. Men det är så jag lär mig och som Simon Sinek brukar säga “Dare to be the idiot in the room”.

 

Fredag

NÄTVERKSLUNCH

Fredagen inleds på pendeltåget. Ibland kan det vara lite omständligt att ta sig till jobbet när man bor utanför stan, men jag försöker att använda restiden till att planera arbetsdagen, titta igenom mina to-do listor och skumma igenom mailen.

Kommer fram till kontoret och har ett uppstartsmöte kring en ny tjänst som vi ska rekrytera. Det är en knepig profil, en så kallad unicorn, och jag uttrycker en viss skepsis kring huruvida vi kommer lyckas med rekryteringen. Men vem har sagt att enhörningar inte finns?

Efter mötet så tar jag tunnelbanan till Söder för det är dags för veckans höjdpunkt, en nätverkslunch med en massa andra HR-Chefer. Det första  fysiska eventet som jag varit på sen pandemins början. Jag är först på plats och hälsar på de två kvinnorna som arrangerat lunchen. Men hur ska man hälsa? Med armbågen, vinka eller en äkta handskakning? I takt med att fler kommer så inser jag att det inte bara är jag som har funderingar kring detta utan det blir en uppsjö av olika hälsningar.

Med magen full av både mat och positiv energi tar jag helg. Tack för mig!

Fedback från experten

STEFAN TENGBLAD

Professor i HRM på Centrum för Global HRM vid Göteborgs universitet. Forskar om ledarskap och medarbetarskap
i olika arbetslivssektorer.

Foto: Malin Tengblad

Känslan av otillräcklighet kan både vara reell och en subjektiv upplevelse.

Stort tack för en inspirerande dagbok. Som professor i HRM är det extra roligt att få kommentera en People-ansvarigs dagbok. Den mesta av litteraturen om personalchefers arbete har lyft fram svårigheterna i rollen. Mats Alvesson och Susanne Lundholm har sammanfattat sin forskning om personalchefers arbete med orden ”strategi och strul”. Det kan ofta vara svårt att få gehör för de egna åsikterna, HR-perspektivet kan ses som flummigt och satsningar på kompetensutveckling stryks ofta ned för att de inte anses ge tillräckligt snabb avkastning. Känslan av otillräcklighet kan både vara reell och en subjektiv upplevelse.

Därför var det glädjande att få ta del av din arbetsvecka med vetskapen om att personalchefers arbete kan se ut på väldigt många sätt. Skall man sammanfatta din vecka så tycker jag orden ”strategi och flyt” passar bra. Där arbetsuppgifter i olika arenor klaras av på ett bra sätt men också tillvaron som idrottsförälder och den egna träningen och kompetensutvecklingen. En kommentar måhända är att det hade varit intressant att få veta om något skaver i den eleganta kostymen. Är det något som oroar – såsom orkar alla medarbetare med i det höga tempot? Hur skall man få de egna resurserna att räcka till? Hur klara omställningen till ny teknik och hållbarhet? Och hur behålla kundernas gunst även framöver? Utmaningar för people-funktionen saknas sannerligen inte.

Jag önskar ett stort lycka till med ditt angelägna arbete framöver!

Skriv dagbok
Vill du skriva dagbok i Chefstidningen och få feedback av en ledarskapskonsult? Hör av dig till oss!
redaktionen@chefstidningen.se

Läs även

Annons