Andreas Pernhall – Chefsdagbok

Andreas Pernhall är vd Human&heart HR AB. Här delar han med sig av en vecka på jobbet. Läs om kränkningar, kritik och ökad omsättning.

Andreas Pernhall

Vd Human&heart HR AB.
Har tidigare arbetat i roller som rekryteringskonsult, säljare, sportchef i IBF Falun samt jobbcoachat medarbetare.
Har 25 medarbetare från Luleå i norr till Malmö i söder. Huvudkontor i Falun.

CHEFSDAGBOKEN}

Här ber vi en chef föra dagbok över en arbetsvecka. Personen skriver om motgångar och glädjeämnen öppet eller anonymt. Chefen får sedan feedback av en ledarskapskonsult på saker att förändra, reflektera kring eller vara extra nöjd med.

Måndag

IT och spelets regler.

Internet ligger nere men efter ett par supportsamtal så löser det sig. Läser mejl och skummar igenom DI.se. Det slår mig att vd:ar på andra bolag har det tufft just nu med tanke på omvärlden, inflationen, kompetensbristen och därtill höga förväntningar från ägare. Jag fastnar i en diskussion där en analytiker går på en börs-vd onödigt hårt och onyanserat. Det märks att analytikern provoceras av att vd:n erkänner misstaget som begåtts. Jag tycker att vd:n bevisar att han såg verkligheten som den var och tar ansvar för detta. Som vd ska man så klart vara beredd på kritik men det sätt som analytikern framför kritiken på får nackhåren att resa sig på mig. Jag kan verkligen slå ett slag för att ringa eller mejla personer som hamnar i svåra lägen, för att ge ert uppriktiga stöd.

En journalist ringer under eftermiddagen och vill veta mer om vad som är ett lämpligt sätt att hantera kränkningar inom offentlig sektor. Jag skickar vidare till Richard Mårtensson, delägare tillika upphovsman till utredningsmetodiken RUM, rättssäker utredningsmetodik i arbetlivet.

Möte med kvalitetschefen som rapporterar in nuläget. Sälj och marknadschefen ger en mycket positiv prognos för Q2 2023, vi har ökat omsättningen med 30-40 procent och bra resultat.

Efter månaders arbete har vi hittat en ny it-leverantör. Avslutar dagen med hämtning av studentskylt.

 

Tisdag

Almedalen närmar sig

Human&heart ska till Almedalsveckan, projektgruppen rapporterar att på mycket kort tid har gänget skapat ”House of investigations”. Det blir något extra med högaktuella föreläsningar och superintressanta paneldiskussioner. Styrelseordförande Lena Westman skickar ett sms och ber om en nulägesrapport vilket jag ser fram emot att ge. Möte med företagets huvudskyddsombud inför skyddsrond.

Tränar crossfit på lunchen, formen är helt okej. Resten av dagen i telefon med några kollegor.

Onsdag

Faktureringsrutiner och nytt affärssystem

Internt möte om faktureringsrutiner. Två möten med leverantörer av affärssystem. Jag har två otroliga kollegor som tänker system med förmåga att skapa inspiration runt ett affärssystem. Målet, runt årsskiftet 2023/2024 har vi ett bra affärssystem för minst 100 anställda. Tight tidplan men vi ska göra allt för att lyckas. Delade en riktigt bra intern artikel på Linkedin och Facebook där flera av våra medarbetare berättar om vikten av att jobba i tvärvetenskapliga utredningsteam.

Human&hearts nya personalhandbok blir klar. Resten av onsdagen består av möten med kunder, redovisningsbyrå och möte med kollega där våra interna lathundar presenteras. Vilken insats och vilket lugn det sprider när lathundar, rutiner och mallar är på plats.

Avslutar denna ”mittwoch” med kort telefonavstämning med vice vd som just nu rekryterar. Positiva besked att vi får en ny medarbetare i Luleå, spännande!

Torsdag

Växer med lite värk men utan att det knakar.

Företaget växer och under torsdagens ledningsgrupp hamnar vi i konkreta diskussioner om våra roller i bolaget. Vi stannar länge och väl vid min roll som vd. Övriga medlemmar tycker att jag är lite väl nedborrad i detaljer vilket upplevs mer som kontroll än som värdefullt fokus på bolagets utveckling. Helt ärligt så har min roll som vd ändrats mycket det senaste året och jag behöver fokusera mer på det strategiska än det operativa. Mycket bra feedback från övriga och jag är tacksam över detta. Som avslutning på dagen får vi en presentation från ett företag som vill stärka vårt ledningsgruppsarbete, timingen är perfekt för detta som ni precis läst er till. Offert presenteras vid sittande bord och vi tackar för densamma och ber att få återkomma.

Jag har två otroliga kollegor som tänker system med förmåga att skapa inspiration runt ett affärssystem.

Fredag

Antar offert och inleder hösten med utveckling!

Beslut att anta offerten, ledningsgruppsutvecklingen startar i september med två heldagar. Innan det ska vi ha gjort ett självskattningstest där vi svarar på hur ledningsgruppen fungerar idag. Jämför svaren och voilá så har vi konkreta uppgifter att ta tag i.

Rapporterar till kund som vill veta mer om våra koldioxidutsläpp.

Skriver vd-rapport inför styrelsemöte i juni samt bokar ledningsgruppens hotell och konferenslokaler i Örebro samma månad.

Jag sitter fokuserad vid skrivbordet denna soliga fredag och tar i så att det knakar men får inte riktigt ut det jag vill så nu tar jag helg.

Feedback från experten

Alexander Löfgren

Alexander är doktor i industriell ekonomi och organisation från KTH samt tjänsteområdeschef på Influence AB. Han utvecklar kollektiv intelligens i offentlig och privat sektor, och är författare av boken ”Smart samarbete” (2022).

 

Jobbet är inte livet, och att till exempel ordna en studentskylt kan för stunden vara den viktigaste uppgiften du har.

Hej Andreas! Vilken generös berättelse av din arbetsvecka som VD. När jag läser den så imponeras jag av hur mycket du verkar ha tränat på din självnavigering som ledare. Du kastas ständigt mellan olika situationer och sammanhang där det krävs att du har förmågan att snabbt sätta dig in i olika frågor, men även kunna parkera dessa för att gå vidare till nästa. Det där är verkligen svårt, men du verkar ha hittat ditt sätt att klara av det.

Det är intressant hur du beskriver när ni i ledningsgruppen ger feedback på din VD-roll. Det är otroligt värdefullt att ”i steget” få denna återkoppling i både med- och motgång. Det är ju så lätt att som ledare fastna i kontroll på bekostnad av kreativitet. Bra att du därför får hjälp av dina kollegor att se dig själv utifrån för att bättre förstå hur du uppfattas och vad du kan tänka på framåt. Det gör feedback till en regelbunden och naturlig del av vardagen som blir mindre dramatisk mer användbar.

Det är också tydligt att rollen som VD är en utsatt position. Mycket rapportering av olika slag och många intressenter att hålla trygga och lugna. Som VD måste du hela tiden kunna leda genom andra, och förlita dig på deras drivkrafter och förmågor. Du får ju inte göra dig själv till en flaskhals genom att du tar på dig för mycket egna uppgifter. Det är fint att läsa att du omger dig av ett kunnigt och engagerat lag som gör att helheten fungerar.

Jag kan även tänka mig att det finns gott om stunder när det blåser hårt och du känner dig ensam och sårbar som VD. Och precis som du beskriver – att få det där telefonsamtalet från en kollega eller vän kan då betyda allt. Du är en människa, inte en maskin. Det spelar ingen roll hur mycket driv du har och mycket du tar i. Jobbet är inte livet, och att till exempel ordna en studentskylt kan för stunden vara den viktigaste uppgiften du har.

Tack för att jag fick ta del av din berättelse, och fortsatt lycka till!

Skriv dagbok
Vill du skriva dagbok i Chefstidningen och få feedback av en ledarskapskonsult? Hör av dig till oss!
redaktionen@chefstidningen.se

Läs även

Annons