Bädda för att inte bli störd under semestern

Använd tekniken rätt för att inte bli störd i sommar. Här är bästa råden.

Getty Images

Nina Rapp, affärsområdeschef för Modern Work på Microsoft Sverige, utnyttjar så klart befintliga tekniska lösningar för att förhindra eventuella störningar på semestern.

Här är hennes bästa råd för dig som vill koppla bort jobbet under semestern:

1. Stäng av alla jobb-notifikationer i mobilen

Det enklaste du kan göra är att avaktivera notifikationer från Teams och jobbmailen under tiden du har semester. För går du in för att kolla något slutar det lätt med att du börjar läsa fler mejl och sen är jobb-hjärnan igång igen.

2. Aktivera ditt autosvar

Det kan tyckas kul att berätta att du ska till Thailand i två veckor, men ju mer information du delar med dig av, desto större är risken för exempelvis phishing eller andra bedrägeri- eller intrångsförsök. Så håll dig kort. Och kom ihåg att i Outlook kan du skriva flera automatiska svar – ett till personer inom din organisation och ett till personer utanför din organisation.

När det kommer till interna autosvar är det vanligt att hänvisa till en annan kollega eller ens chef som inte är på semester. Testa att istället lägga in en länk till en Teams-sida eller något annat internt kunskapsbibliotek där både informationen och sakkunniga kollegor finns tillgängliga.

3. Boka (inte) upp dig direkt efter semestern

Innan du går på semester kan det vara värt att tänka på dina första dagar efter semestern. Tänk mjuk övergång och försök begränsa antalet möten under dina första dagar. Boka istället tid för ”möten med dig själv” där du till exempel går igenom din mejlkorg. Testa verktyget Viva Insights, som finns i både Teams och Outlook, här kan du boka in mötesfria block i din kalender för fokustid, tid för lärande eller tid för att läsa mail proaktivt, aktiviteter som kan hjälpa dig att hitta balans i vardagen.

 

Läs även

Annons