Patrik Reman – Chefsdagboken

Patrik Reman

GÖR: Enhetschef Kompetensförsörjningsenheten Gävle kommun. 15 heltidsanställda och 9 timanställda studenter.

ERFARENHET: Jobbat som chef inom industrin och bemanning, och som specialist och chef inom HR. Forskar om HR och ledarskap på fritiden.

BOR: i Linköping och jobbar i Gävle, 2 dagar i veckan på distans resten på plats.

CHEFSDAGBOKEN}

Här ber vi en chef föra dagbok över en arbetsvecka. Personen skriver om motgångar och glädjeämnen öppet eller anonymt. Chefen får sedan feedback av en ledarskapskonsult på saker att förändra, reflektera kring eller vara extra nöjd med.

Måndag

Tillitsbaserat fullt ut

Tar tåget från Linköping till Gävle 05.28 och börjar planera för veckans upplägg. Förbereder några medarbetarsamtal som ska göras senare på dagen. På enheten är medarbetarna uppdelade i team som jobbar mot olika funktioner och stöttar deras chefer i kompetensförsörjning. Teamen har ingen teamledare utan jobbar självständigt med tydliga mål. Den person i teamet som är bäst på en specifik sak tar ledningen för teamet i just den frågan.

Jag jobbar tillitsbaserat fullt ut och har sett till att alla vet vilka mål vi har, så att varje medarbetare kan jobba mot de målen.

Framme i Gävle och går mot kontoret, funderar på hur vi kan fortsätta att bygga relationer och överföra vår arbetsglädje till de chefer vi jobbar mot. Jag tror att en viktig nyckel är att vi jobbat mycket med att våga leda, skapa engagemang och en hjälpsam arbets­platskultur, där det är självklart att vi arbetar tillsammans som en enhet.

Medarbetarsamtalen som jag ska ha på eftermiddagen dokumenteras i kommunens digitala system, där både jag och medarbetaren har fyllt i kommentarer innan. Det blir två roliga medarbetarsamtal där jag kan ge fin feedback.

 

Tisdag

Feedback och stöttning

Dagen börjar med en gemensam frukost som vi har varannan vecka. Idag är en del av ämnena vi diskuterar semestrar och att vi är några som fyller 50 under året.

Efter frukosten har jag en avstämning med en av studenterna, ger feedback och stöttning och får feedback om mitt ledarskap.

Innan lunchen hinner jag med lite egen tid för reflektion och planering. Lägger till några punkter för eftermiddagens APT och finslipar presentationen av senaste månadsmätningen som denna gång handlar om mitt ledarskap.

Varje månad gör vi en pulsmätning om olika ämnen som är på rullande schema var 3:e månad, så att det går att följa upp resultatet av de åtgärder som vi kommer fram till på APT-mötet efter hur siffrorna på mätningen ser ut.

Jag får mycket fina betyg i mitt ledarskap och min tydlighet av våra mål och att man känner sig trygg med mig som chef. Blir glad att siffrorna är ännu bättre än förra mätningen, vilket visar att jag jobbar på rätt sätt i det tillitsbaserade ledarskapet

Efter dagen tar jag en promenad mot min övernattningslägenhet jag har i Gävle samtidigt som jag har videosamtal med familjen hemma i Linköping. Väl i lägenheten gör jag mig redo för att ta en promenad till gymmet där jag kan rensa tankarna.

"På eftermiddagen har jag två avstämningar med studenter för uppföljning och feedback åt båda håll."

Foto:privat

Onsdag

Självledande team

Dags att summera 2022 års arbete med den systematiska arbetsmiljön och dokumentera allt som har gjorts under året. Vi konstaterar att vi har gjort en hel del under 2022!

Eftermiddagen har jag två avstämningar med studenter för uppföljning och feedback åt båda håll.

Dagens avslutas med avstämningar med de olika självstyrande teamen, följer upp deras arbete och hur de når sina mål. Teamens arbete går mycket bra och cheferna som vi ska stötta ger alla team mycket höga betyg. Teamen jobbar inte helt lika, utan har variationer beroende på vilken del av kommunen de arbetar mot, för att vi ska kunna möta chefernas förväntningar så bra som möjligt.

Efter avstämningarna är det dags för mig att ta tåget hem till Linköping.

 

Torsdag

100 punkter

Jobbar på distans idag. Får en rolig nyhet när jag öppnar mejlen, enheten är Nominerade till ÅRETS TEAM på Framtidsgalan 2023! Jag är väldigt stolt över att vara chef för det här framgångsrika teamet

Delar nyheten med alla medarbetare och självklart på sociala medier. Det här är medarbetarna verkligen värda!

Idag har vi ett möte som vi kallar för ständiga förbättringar där vi systematiskt går igenom en lista som hela tiden fylls på med stora och små förbättringar som kan göras för att öka kvalitet eller effektivitet i processer och arbetssätt.

Det senaste året har vi förbättrat över 100 punkter! Allt genom att bjuda in medarbetarna i förändringsprocessen och jobba tillitsbaserat.

Arbetsdagen slutar lite tidigare än vanligt och jag åker med familjen till vår häst och får tillbringa lite tid i stallet och i friska luften

Fredag

Ut till stallet

Fredagar börjar med utcheckning av veckan där vi kan prata av oss om saker som hänt och utmaningar som kommer. Det dyker ofta upp någon fråga eller något dilemma som vi diskuterar. Det är ett bra avslut på veckan för att rensa tankarna från jobbet så att vi kan få ledig tid utan att något ligger kvar i tanken.

Arbetsdagen slutar lite tidigare än vanligt och jag åker med familjen till vår häst och får tillbringa lite tid i stallet och i friska luften, ett bra avslut på arbetsveckan.

Katinka Kubenka

Ledarskapskonsult med 20 års erfarenhet från både privat och offentlig sektor. Hon driver i dag konsultbolaget Insight Consulting som är samarbetspartner till Svensk Chefsförening.

Att få det att verkligen lyfta har du och ditt team uppenbarligen fått ett riktigt kvitto på i den fantastiska nomineringen som ni fått.

Orden stolthet, tillsammans och framtidstro kommer till mig när jag läser din dagbok som både berör och ger konkreta verktyg för arbetslivet och livet. Varför är vi på arbetet, hur är vi med varandra, hur får vi energin att räcka till? Allt detta verkar finnas med i din och dina medarbetares arbetsvardag. Att på riktigt arbeta tillitsbaserat och få människor att utöva självledarskap är det få som lyckas med i vårt nya arbetsliv där den första frågan på anställningsintervjuerna ofta handlar om hur stora möjligheterna är att arbeta på distans med flexibel arbetstid.

Vi vet att motivation och engagemang leder till medarbetare som mår bra och som presterar, men att få det att verkligen lyfta har du och ditt team uppenbarligen fått ett riktigt kvitto på i den fantastiska nomineringen som ni fått, Världsklass.

Du sätter genom ditt ledarskap HR:s arbete på kartan på ett naturligt och viktigt sätt. Du uppmuntrar till att kontinuerligt arbeta med utvärderingar, integrera ny teknik, våga ta upp saker som är mindre bra men också fortsätta göra saker som redan fungerar och strategiskt arbeta för att få en långsiktig effekt. Tack för att du delar med dig och vilket härligt medskick som veckoavslutning, ”rensa tankarna från jobbet – se till att få ledig tid utan att jobbet ligger kvar i tanken”. Tänk att få vara praktikant hos er och få med sig så många insikter och verktyg inför sitt framtida arbetsliv!

Skriv dagbok
Vill du skriva dagbok i Chefstidningen och få feedback av en ledarskapskonsult? Hör av dig till oss!
redaktionen@chefstidningen.se

Läs även

Annons