Emina Sesto – Chefsdagboken

Möt Emina som arbetar som verksamhetschef för tre LSS-boenden. Hon delar med sig av en fullmatad vecka.

Emina Sesto

GÖR: Verksamhetschef för tre LSS-boenden inom Uppsala kommun. Leder ca 30 medarbetare.

ERFARENHET: Socionom, master i ledarskap. Tidigare arbetat bl.a. som personlig assistent och inom dagligvaruhandeln.Kompassrosstipendiat i Konungens stiftelse Ungt ledarskap 2021.

FAMILJ: Väntar sitt första barn i februari.

Chefsdagboken}

Här ber vi en chef föra dagbok över en arbetsvecka. Personen skriver om motgångar och glädjeämnen öppet eller anonymt. Chefen får sedan feedback av en ledarskapskonsult på saker att förändra, reflektera kring eller vara extra nöjd med.

Måndag

LEX SARAH-UTREDNING

Ny vecka! Jag smygstartar alltid min arbetsvecka på söndagskvällarna. Då sätter jag mig en stund och går igenom kalendern samt gör en to-do-lista. Förra veckan avslutades med en lex Sarah rapport på en av mina verksamheter så mycket av min tid i veckan kommer att gå åt att utreda händelsen.

Idag har jag inga möten inbokade, vilket är skönt en måndag. Då hinner jag bocka av mycket administrativt. Börjar med att svara på mail som inkommit under helgen och därefter påbörjar jag min lex Sarah utredning. Det blir mycket samtal fram och tillbaka, med vår kvalitéavdelning, med HR och andra inblandade parter. Jag inser att även om det är fruktansvärt att så pass tråkiga saker kan ske, så kan man som chef inte alltid styra allt heller. Det jag kan göra är att tillsammans med personalgruppen lära mig och se över gällande rutiner, för att förebygga att något liknande sker igen.

Förmiddagen går fort och det är dags för lunch. Passar på att ta en kort promenad och lyssna på en podd för att få lite energi. Det blir lätt mycket stillasittande i mitt jobb, så jag ser alltid till att få till kortare promenader. Under eftermiddagen ringer jag referenser då jag är mitt i en rekrytering och ordnar inför lönekörning. Strax innan jag checkar ut för dagen så ringer telefonen igen och en medarbetare konstaterar att jag måste ha haft fullt upp idag, ”jag har försökt nå dig flera gånger men det har varit upptaget varje gång” säger hon. Ja, det sammanfattar väl min dag fint – mycket telefonsamtal men mycket gjort också.

Får höra min lilla tjejs hjärta slå fint i magen och åker med glädje och tacksamhet vidare till nästa möte.

Tisdag

EXTRA ENERGI

Idag vaknar jag trött men lite bra musik och en god frukost gör att det känns bättre. Dagar när jag vaknar trött är jag extra noggrann med att få i mig en näringsrik frukost. Skulle gärna ta en promenad för att få ytterligare energi men klockan är strax innan 07:00 och det är becksvart ute – så jag stannar inne. Stämmer av inkorgen innan jag tar mig till en av mina verksamheter vilket jag tycker ger energi. Att få träffa både medarbetare och människorna som bor på verksamheterna jag ansvarar för är bland det bästa i mitt arbete. Drar iväg för ett kort besök hos min barnmorska och är återigen tacksam för flexibiliteten i mitt arbete. Att ha möjlighet att kunna styra mina arbetstider ibland är guld värt och inget jag tar för givet. Får höra min lilla tjejs hjärta slå fint i magen och åker med glädje och tacksamhet vidare till nästa möte.

 

 

Onsdag

BRA MÖTE MED BOENDE

Idag väntar en mötesdag. Jag startar dagen lite tidigare än vanligt för att hinna röja inkorgen innan telefonen börjar ringa runt 8. Därefter beger jag mig till en av mina verksamheter. Idag har jag bland annat ett möte med en av våra boende, tillsammans med andra professioner. Just sådana möten finner jag mycket givande, då det känns fantastiskt att se hur vi tillsammans vill och kan nå lösningar som gynnar den enskilda. Jag lämnar mötet med en känsla av att mötet resulterat i bra åtgärder.

En dag med möten och verksamhetsbesök på schemat.

Foto: Emina Sesto

Torsdag

AVSLUTAR REKRYTERING

Ännu en mötesdag! Under förmiddagen sitter jag i ledningsmöte via Teams med mina kollegor och chef. Jag ser alltid fram emot våra ledningsmöten, dels för att man får träffa hela gänget, dels för att det är lärorikt. Man lämnar varje tillfälle med ny kunskap, inspiration och motivation. På eftermiddagen sitter jag i möten, träffar bland annat min kollega och går igenom kandidaterna vi intervjuat då vi tillsammans gått ut med en annons. Det har varit många och kompetenta kandidater, så det är inte lätt att välja. Som chef strävar jag efter att rekrytera personer som jag tror kommer att komplettera min personalgrupp med sin kunskap och erfarenhet. Många personer är lämpliga men det är inte alltid man känner sig säker på att de kommer att passa i gruppen. Efter att ha spenderat massor av timmar i intervjuer och samtal där vi tagit referenser, kommer vi fram till vilka kandidater vi vill anställa. Det känns lite vemodigt att jag anställer personer som jag själv inte kommer att få introducera till verksamheterna då jag hinner gå på föräldraledighet innan dess, men jag vet att ersättande kollega kommer att göra ett fantastiskt jobb.

 

Fredag

TÖMMER SKÅPET

Och så var det fredag redan! Jag har en lugn dag framför mig och har tänkt checka ut för helg lite tidigare. På förmiddagen tar jag igen en del administrativt arbete. Passar på att sitta ute på min inglasade balkong då solen skiner så härligt. Efter lunchen åker jag in till kontoret för att tömma mitt skåp, efter årsskiftet byter vi lokaler. Inser att jag sparat rätt så mycket under mina snart tre år inom Uppsala kommun. Passar på att rensa och arkivera sådant som inte längre behövs. Kör ett kort och effektivt möte och väljer därefter att åka hem och ta helg.

Feedback från experten

Katinka Kubenka

Ledarskapskonsult med 20 års erfarenhet från både privat och offentlig sektor. Hon driver i dag konsultbolaget Insight Consulting som är samarbetspartner till Svensk Chefsförening.

Eva Beronius

Ledarskap är ett ständigt lärande och sorterande i vad jag kan eller ska påverka, vad jag ska lägga min tid och energi på.

Kan jag leda mig själv, kan jag leda andra – ledord som jag tror är avgörande för ett hållbart ledarskap i framtiden. Självledarskap är ett ord som kommer till mig när jag läser din dagbok, Emina. Ledarskap är ett ständigt lärande och sorterande i vad jag kan eller ska påverka, vad jag ska lägga min tid och energi på, när jag ska vara tillgänglig (eller kanske bara närvarande) och vilka beslut ska jag fatta själv, alternativt involvera andra i.

Jag är övertygad om att ingenting av detta har kommit av sig själv för dig, jag läser in att du jobbar hårt för att få till ett bra arbetsklimat för dig och dina medarbetare, att du varje dag tänker och lever ditt ledarskap. Du ser själv till att hitta balansen mellan arbetsvardagen och livet så att din energi går åt båda håll. Ditt genuina intresse för människor verkar genomsyra allt du gör och är säkert helt avgörande för att kunna leda det stora antalet medarbetare du har (säkert många gånger på distans också.) Noterar också hur du tar till dig nya insikter. Det är ju inte alla som uppskattar mötesdagar men du får med dig kunskap och inspiration. Du bevisar också att tillgänglighet inte betyder att man behöver nås hela tiden utan att det mer handlar om hur man är närvarande och vad man faktiskt utför. Jag syftar på din medarbetare som försökt nå dig, men som inte är irriterad utan förstår att du har uträttat bra saker då du inte varit nåbar direkt.

Så härligt att få läsa och kommentera den här chefsdagboken i starten på det nya året, en dagbok som ger god vägledning och framtidstro, och som för ledarskapet framåt.

 

Skriv dagbok
Vill du skriva dagbok i Chefstidningen och få feedback av en ledarskapskonsult? Hör av dig till oss!
redaktionen@chefstidningen.se

Läs även

Annons