”Förmiddagen är min absolut bästa och effektivaste tid på dagen.”

Lisa Isakson, Head of Sustainability på Greenfood Group, berättar om en vecka med full fart.

Lisa Isakson, Head of Sustainability på Greenfood Group

Foto: pressbild

CHEFSDAGBOKEN}

Här ber vi en chef föra dagbok över en arbetsvecka. Personen skriver om motgångar och glädjeämnen öppet eller anonymt. Chefen får sedan feedback av en ledarskapskonsult på saker att förändra, reflektera kring eller vara extra nöjd med.

Måndag

Intensiv start på veckan

Den här veckan är inte riktigt som andra: under två heldagar ska koncernens hållbarhetskommitté ses och diskutera hur vi kan vi göra vårt arbete med hållbar och hälsosam mat ännu bättre.

Måndagen börjar som alltid med ett avdelningsmöte. För mig är det en viktig start på veckan – vi börjar mjukt med att gå laget runt och checka in hur helgen har varit, för att sedan landa i kommande aktiviteter. Det skapar inblick i vad vi ska åstadkomma i veckan, och ger oss möjlighet att hålla varandra i loopen då arbetsuppgifterna ofta överlappar varandra.

Lunchen blir en nätverkslunch. Något jag sällan prioriterar, men varje gång jag gör det så tänker jag att jag borde planera in det oftare. Efteråt är det snabbt tillbaka till kontoret för ett möte med vår koncernchef. Jag uppdaterar honom på kommande lagkrav som berör oss, och vi diskuterar systematisering av hållbarhetsdata och hur vi kan utveckla vår hållbarhetsstyrning.

Inser att klockan är nästan halv sex. Dags att packa ihop för att fokusera på mammarollen! Skjutsning fram och tillbaka till padelhallen, handling och studentpresent står på schemat. Middagen blir en sallad från Picadeli, en perfekt lösning när vardagspusslet blir lite väl utmanande.

 

Tisdag

Coachande möten

Jag vaknar 05:14. Som morgonmänniska är förmiddagen min absolut bästa och effektivaste tid på dagen, såväl privat som på jobbet. Då jag mår bra av att vara i naturen börjar jag med att gå ut och fixa i trädgården en stund, och äter frukost på altanen.

Det blir en mötesintensiv dag. Först ut är ett möte med vår kommunikationschef. Vi diskuterar hållbarhetskommunikation och den drivkraft som finns i organisationen – att genom vårt sortiment av god, hälsosam mat vara en del av lösningen på två av våra största samhällsproblem: försämrad folkhälsa och klimatutmaningarna.

Dagen fortsätter med enskilda avstämningsmöten med var och en av mina hållbarhetsmedarbetare. Här snackar vi syftesdrivna kollegor! De, om några, drivs verkligen av att göra skillnad. Det är ett självledande team, men vi får ofta diskutera prioriteringar. Mycket vill göras, men som för alla bolag är tid och resurser begränsade.

Fysiska träffar är inte bara trevliga för att vi sitter i samma rum, diskussionerna blir helt klart lättare och mer kreativa när man kan se och höra varandra utan tekniska prylar emellan.

Onsdag

En givande konferensdag

Vaknar tidigt och konstaterar att det är en regnig morgon. Efter frukost tar jag en titt på dagens agenda och får iväg ett par mejl innan jag tar mig till kontoret. Äntligen dags för konferens! Fysiska träffar är inte bara trevliga för att vi sitter i samma rum, diskussionerna blir helt klart lättare och mer kreativa när man kan se och höra varandra utan tekniska prylar emellan.

Fram till efter lunch ligger fullt fokus på hållbarhetsutveckling där strategi, styrning och systemstöd är viktiga frågor. Vid tvåtiden stänger vi ner datorerna och förflyttar oss norrut, till Floda utanför Göteborg. Där påbörjas en 2 timmars vandring genom grön natur och snårig skog, och vi belönas med en middag i inspirerande miljö på Nääs Fabriker.

Direkt från en givande dag skyndar jag mig hem för att svida om till nya kläder, denna gång för ett studentfirande för en god väns son. 

Konferens med fullt fokus på hållbarhetsutveckling där strategi, styrning och systemstöd är viktiga frågor.

Foto: privat

Torsdag

Workshops och festligheter

Dag två med vår hållbarhetskommitté! Idag fokuserar vi på hur vi kan hjälpa koncernens bolag med att integrera hållbarhetsarbetet i den löpande verksamheten. För att verkligen lyckas med arbetet måste det bli en naturlig av alla medarbetares vardag, inte bara något som ett fåtal personer med hållbarhet i titeln sysslar med. Lättare sagt än gjort, men skam den som ger sig!

Ett roligt inslag är när vi gästas av två studenter från Chalmers som redovisar resultatet av sitt examensarbete kring biologisk mångfald. Att systematiskt identifiera vår påverkan på naturen är en komplex fråga – och något vi vill arbeta vidare med under året.

När arbetsdagen är slut förvandlas kontoret och vi byter om till festkläder. För två veckor sedan flyttade vi till helt nya lokaler i Gamlestaden och nu är det äntligen dags att fira! Det blir ett härligt häng med goa kollegor, ett grymt band och fantastiskt god mat.

 

Fredag

Dags att stänga ännu en händelserik vecka

Idag väljer jag att jobba hemifrån. Med en extremt uppbokad vecka i ryggen är det skönt att få en lite luftigare dag, med fokus på att komma i kapp med mejl och administrativa uppgifter. Fredag är ofta en bra dag för att stänga saker på ”to-do-listan”, vilket hjälper mig mentalt att ta helg.

KATINKA KUBENKA

Ledarskapskonsult med 20 års erfarenhet från både privat och offentlig sektor. Hon driver i dag konsultbolaget Insight Consulting som är samarbetspartner till Svensk Chefsförening.

"Vårt nätverk är en av våra främsta tillgångar anser jag."

Tack Lisa för att vi får titta in i din dagbok, följa ditt ledarskap och ert viktiga uppdrag om hållbar och hälsosam mat.

Det är härligt att få arbeta på ett företag med så gott syfte, kunde inte låta bli att citera:

”If Greengroup was a person, he or she would be madly in love with all things green. It would be a person who cared för details like where food comes from, and how it´s been produced.”

Att arbeta med frågor som berör och gör skillnad kräver ofta förändring, och sådana uppdrag är nästan alltid lite mer komplexa och ibland utmanande. Här behöver man som ledare vara bra på att leda i förändring och kommunicera tydliga framåtriktade budskap. Ditt ledarskap verkar främja styrkan i att var och en bidrar med sin kompetens och använder den för att tillsammans med andra skapa något större, allt för att nå resultat som var och en aldrig hade nått på egen hand. Du uppskattar medarbetare som har förmågan att göra skillnad, ge det där lilla extra, de syftesdrivna som visar sitt engagemang öppet och därmed också gör ert varumärke attraktivt.

Det gör mig så glad att du väljer att lyfta upp ämnet nätverk, att fylla på, bli inspirerad och hålla sig uppdaterad. Vårt nätverk är en av våra främsta tillgångar anser jag och alla måste hitta sitt sätt och sin tid att utöva det på. Så även om det sker mindre frekvent så ska det inte underskattas.

Tack för att du också lyfter vikten av att fördela energi mellan livet och arbetslivet. ”Mår man bra så gör man bra saker”.

Skriv dagbok
Vill du skriva dagbok i Chefstidningen och få feedback av en ledarskapskonsult? Hör av dig till oss!
redaktionen@chefstidningen.se

Läs även

Annons