Allvarsamma leken

Humor är en sätt att överleva den mesta skit som drabbar en i livet. När man kan skratta åt eländet håller man på att läka.

Beskedet om sjukdomen kom som en chock. Så klart. Det brukar ju göra det. Det tog inte många dagar, sedan smög han in några makabra meningar då och då. Slösa inte pengar på julklappar till mig, jag vet inte om jag lever nästa år. Det låter ju inte särskilt kul nu, men då var det befriande. Och vi skrattade nästan ihjäl oss. Och när vi sa det skrattade vi ännu mer.
Humor är en sätt att överleva den mesta skit som drabbar en i livet. När man kan skratta åt det håller man på att läka. ”Har han börjat att skämta om det än?” ”Nä, inte riktigt … men snart.” I krig, i koncentrationsläger, i fängelser. Under ekonomiska kriser, uppsägningar och katastrofer blir humorn ofta den ventil som behövs för att klara tillvaron. Man skrattar åt eländet.
Komiker brukar få frågan om man kan skämta om allt. De brukar svara att man kan det. Men egentligen kan man bara skämta om en sak. Sig själv. Det gäller på arbetsplatsen och det gäller framför allt om du är chef.

En ledare med humor blir mer karismatisk, en rolig chef kan bryta isen, skapa gemenskap och knyta medarbetare till sig. När humorn används rätt alltså. Den andra sidan av myntet är lustigkurren som skrattar högst åt sina egna skämt och som i tid och otid berättar roliga historier. Lustigkurren är i regel en man, som dessutom är rädd för allvaret.

Vilken är din mest meningslösa kickoff? Den frågan slängde reportern ut till en massa människor innan hon skulle skriva om ämnet. Den värsta var den grupp som skulle lära sig något om livets orättvisor genom att inte få någon mat alls under kickoff-dagarna. Eller de som inte kom ihåg någonting på grund av fyllan. Höstens allvar inleds ofta med en kick-off. Kanske i mindre utsträckning än före krisåren, men kickofferna är på väg tillbaka. Det är en konst att få dem meningsfulla, men det går. Det viktigaste är att tänka efter före vad man egentligen vill uppnå med kickoffen. Är det att ha kul och ha fest? Att bygga teamet för att få bättre samarbete? Eller kanske att bara göra en markering om att nu går vi in i en ny intensiv termin?
Humor, allvar och lek, det och mycket annat här i Chefstidningens första höstnummer!

Läs även

Annons