Kassan till Kina?

LO säljs ut som en unik raritet! Vad roligt! Den pensionerade Timbroanalytikern har tårar i ögonen av glädje! Tänk att han haft en sådan juvel på vinden!


– Hjälp! Hjälp! Är det polisen??? Någon har blivit mördad!
– Tyvärr måste jag göra en kreditupplysning på dig och/eller din advokat innan jag ingriper och tar mördaren.Det finns inga pengar i mord, förstår du. Men om du råkar ut för inbrott så ring gärna igen. Vi är spetsutbildade på inbrott. Är du kund hos oss? I så fall kan du för en liten avgift få ett extra skydd för om du råkar ut för en rattfyllerist i randig kavaj som kör en röd bil med gröna fälgar i närheten av Hörby. Eller så kan du få klippkort och automatiskt bli medlem i vår Offerklubb. När du ringer för tionde gången svarar en av våra krishanterare gratis när du berättar om ditt trauma.

Så kanske det låter i en snar framtid.

Nu när SJ, Posten, sjukvården, Apoteket, äldrevården, bilprovningen och skolan gått på auktion väntar jag med spänning på nästa avsnitt av Antikrundan. Jag har tänt brasan, köpt hem lösgodis, poppat popkorn, lagt benen på fotpallen och satt på teven. Vem och vad är värt hur mycket?

Arbetsförmedlingen är skrotfärdigt. Som arbetslös får du idag välja coach (oftast en egen företagare) som sedan berättar hur du skriver ett cv eller vilken kavaj du ska ha på en eventuell anställningsintervju. Det är bara en tidsfråga innan du för en extra avgift även kan få hjälp med att välja skor. Så nej, Arbetsförmedlingen är på rea - ointressant som en sprucken vas. Bemanningsföretagen kanske lägger en symbolisk summa för sakens skull.

Jag tuggar i mig lite chips. Skatteverket, Polismyndigheten, Migrationsverket eller Försäkringskassan? Svenska Spel? LO? Jag sätter mina odds på att Försäkringskassan kan säljas för ett bra pris, kanske till Kina? Specialister menar att Kassan redan nu är en självförsörjande organism där inga pengar läcker ut till behövande, som ett gammalt kassaskåp ungefär. Något för dem som tänker långsiktigt.
Migrationsverket? Absolut intressant! Det finns massor av stålar att hämta om man vågar stoppa handen i ett akvarium med pirajor, eller om man är lite trendkänslig. Många förutspår en allt större rörlighet i världen.
-Hej, du har just anlänt till Sverige (översättning Google till valfritt språk) om du väljer vår flyktingförläggning lovar vi att göra din sak till vår. Väljer du oss får du 1. en valfri kontakt med valfri kommunaltjänsteman 2. två svensklektioner där du 2a. lär dig säga ditt namn och 2b. fylla i ett avvisningsformulär, samt 3. ett lakanset från IKEA. Du får också en skraplott. Högsta vinsten är ett telefonnummer till en journalist som tar upp din sak i Uppdrag granskning.

Lite mer chips och spänningen är oooliiidlig! LO säljs ut som en unik raritet! Vad roligt! Den pensionerade Timbroanalytikern har tårar i ögonen av glädje! Tänk att han haft en sådan juvel på vinden, utan att veta om det! LO kan inte längre hävda att arbetande medlemmar ska betala 1000 kr i månaden för att vid eventuell arbetslöshet inte få ut ett öre för att reglerna inte ändrats sedan 1900-talets början och för att de är så svåra att ingen ungdom orkar sig igenom de första hundra sidorna. LO är ingen bra affärsidé, men ”Den svenska modellen” kan inbringa ett högt pris.
Jag ser en gammal hippie längre bak i kön som har demokratin i famnen. Undras hur det ska gå för henne! Hon kanske kan erbjuda oss partipolitiskt vilsna lite guidning och vägledning. Svårt att sätta ett pris på demokratin, den har ett stort affektionsvärde, men ser sliten och nött ut...hm.

Jag gläds med dem som vinner en Volvo, ett skivkontrakt, eller har lyckats hitta ett handmålat kurbitsskåp i källaren. Jag gläds med de som lyckats sälja in idéen om jordgubbssnoppare också, och med de som fått snurr på sin rekryteringsfirma. Men jag tror ändå inte att entreprenörskapet är für alle! Jag tycker oerhört synd om dem som startat eget, tagit lån, blivit utkastade från sitt fackförbund, blivit av med sin pension, sin sjukförsäkring och inte lever den amerikanska drömmen, som de nästan blivit lovade. De ligger liksom i den där korgen utanför inspelningsstudion av Antikrundan, den som det står ”5 kr - ta vad du vill” på.

Personligen har jag redan nu problem att komma ihåg alla ”val” jag gjort. El, försäkringar, pensionsfonder, mobiltelefoni, bredbandsbolag, fast telefoni, tandkräm, soffa, ekologiska grönsaker mm. Jag kan inte välja bank och jag vet inte vilken bensinmack jag ska hämta mina paket på. När nu den ene efter den andre ringer och erbjuder mig att vara ”mellanhänder”, att välja åt mig (mot en liten avgift), är det självfallet lockande. Jag vill dock fortfarande gå och rösta själv exempelvis. Som en sista utpost.

Antikrundan är slut för idag. Fortsättning följer. Köerna är långa. Nästa gång är det hela befolkningen som ska värderas. Svårt att förutspå faktiskt! Men vi vet ju att Kina är intresserade!

Läs även

Annons