Årets HR-pris till Caroline Farberger

Caroline Farberger är årets pristagare av Kerstin Hesselgren-priset. "Vi har fortfarande en lång väg att vandra innan vi har jämlika förutsättningar på arbetsmarknaden", konstaterar hon.

Caroline Farberger fick årets Kerstin Hesselgren-pris.

I juryns motivering slår man fast att Caroline Farberger har visat prov på både civilkurage och stort mod genom att vara Sveriges första toppchef som offentligt delat med sig av sin transitionsresa från man till kvinna. Hennes livsberättelse har bidragit till att belysa ojämställdhet och vikten av inkludering, och hon har verkat aktivt i sina chefsroller för att göra skillnad.

– Jag känner mig djupt hedrad. Vi har fortfarande en lång väg att vandra innan vi har jämlika förutsättningar på arbetsmarknaden. På allt för många arbetsplatser har vi fortfarande sociala strukturer som gör att de som tillhör normen spelar på hemmaplan och de andra på bortaplan. Vi måste arbeta för en arbetsmarknad där vi alla, man eller kvinna, normativ eller icke-normativ, spelar på en gemensam hemmaplan. Det är en resa vi behöver göra tillsammans, säger Caroline Farberger.

Hennes råd till andra chefer är:

– Se individen, det är ju egentligen ganska grundläggande i ledarskap. Som chef vill jag att du som medarbetare ska komma till din rätt, jag vill ha ditt fulla engagemang. Då måste jag se och acceptera dig för den du är.

Kom ihåg att inkludering är affärskritiskt. Man fattar bättre beslut om medarbetare vågar vara sig själva och dela med sig av sin kompetens.

Caroline Farberger

Kerstin Hesselgren-priset

Instiftat till Kerstin Hesselgrens minne.

Har delats ut av Sveriges HR Förenings styrelse sedan 2019. Tidigare pristagare är Anne Ramberg, Barbro Westerholm och Amanda Lundeteg.

Kerstin Hesselgren grundade den ideella branschföreningen Sveriges HR Förening, då med namnet Socialarbetare inom industri och affärsvärld, 1921. Hon var också den första kvinnan i riksdagens första kammare och medgrundare till Fogelstad kvinnliga medborgarskola.Pristagaren av Kerstin Hesselgren-priset erhåller ett livslångt hedersmedlemskap i Sveriges HR Förening samt en summa om 10 000 kronor att skänka till en ideell organisation som pristagaren själv väljer.

Caroline Farberger skänker sina prispengar till Cancerfonden.

Men också, skapa en kultur där det är enkelt att vara sig själv. Hylla mångfalden, och varför inte träna lite inför den dag dina medarbetare utmanar din förmåga att inkludera.

– Tänk efter före, hur skulle du svara om en medarbetare berättar att han från och med nu vill bli kallad hon och byta namn i sin mejladress, eller när en medarbetare berättar att han är muslim och behöver tillgång till ett rum för bön. För har du tänkt innan blir ditt svar snabbt och säkert, vilket så klart känns mycket bättre för din medarbetare, säger Caroline Farberger som själv fick ett bra bemötande den dag hon berättade för sin dåvarande chef på Ica att hon från och med nästa vecka ville bli kallad Caroline.

– Han sa väl ungefär att ”det här vet jag inte mycket om, men berätta för mig vad du behöver för stöd”. Ett mycket bra sätt att svara tycker jag. Fråga vad din medarbetare behöver för stöd.

Toppchefer: Bättre mångfald är en överlevnadsfråga

 

Fler råd?

Börja aldrig tal med ”Mina damer och herrar” (Tänk snarare Kära gäster…)

Fundera på vilka som syns i er interna och externa kommunikation. För mig betydde interna historier om Ica-handlare som hissade regnbågsflaggan trots hot att det var lättare att komma ut. Det visade vad för slags organisation Ica var.

Och kom ihåg att inkludering är affärskritiskt. Man fattar bättre beslut om medarbetare vågar vara sig själva och dela med sig av sin kompetens.

Läs även

Annons