Det var i december 2021 som en it-attack slog ut stora delar av Kalix kommuns it-system. För hemtjänsten betydde det att hela planeringssystemet låg nere. Personalen fick i stället plocka fram papper och penna och tillsammans försöka få dagens schema att gå ihop. Vilket gick…alldeles utmärkt.
– I utvärderingen vi gjorde efter attacken sa personalen att fastän det så klart var ansträngt så upplevde man ett lugn man annars saknar, konstaterar Anna-Lena Andersson som nu inlett en förstudie för att hitta ett nytt arbetssätt för hemtjänsten.
Enkelt uttryckt är tanken att minutstyrningen via ett centralt digitalt system ska ersättas av ett mer manuellt.
– Tanken är att skapa mindre arbetsgrupper där man har sina ”egna brukare” och där personalen själva planerar och pusslar med sina tidsscheman för att få vardagen att fungera. I vår verksamhet svänger ju saker snabbt, brukare hamnar på sjukhus, blir sämre eller bättre, det är snabba kast, säger Anna-Lena Andersson.
Det lugn medarbetarna talar om i utvärderingen kan handla om egenmakt. Att slippa få en AI-producerad – ibland kanske orealistisk – minutplanering i handen på morgonen.
– Den stora skillnaden är nog att den planering ett arbetslag gör tillsammans är mer realistisk. De känner brukarna, har förmåga att planera efter det, och planera om när så behövs säger hon och tillägger:
– Sedan är det väl alltid så att fler tänker bättre än en. Och att fler tänker bättre än en dator i denna fråga då relationer är en väsentlig del …
Anna-Lena Andersson tror på projektet och hoppas att det ska göra jobbet mer attraktivt.
Samtidigt – det stora problemet för hemtjänsten i Kalix är att det finns för få medarbetare att anställa där ute. Hade det funnits tillräckligt många – hade hon anlitat dem på studs.
– Vi kan få krav på oss från Arbetsmiljöverket och från IVO men det hjälper ju inte för här finns för få att anställa! Vi måste få hjälp från politikerna i regeringen. Precis som jag fick flyttstöd när jag som ung flyttade söderut för att få jobb, måste politiken hjälpa till att få människor att flytta norrut. Det är nyckelfrågan nu.