Vilka är dina största utmaningar just nu?

AI, distansarbete, kandidatbrist. Hur är läget egentligen? Vi frågade Chefspanelen vad som är tuffast på jobbet just nu.

1
.

Niklas Jensen

chef socialtjänsten i Sunne kommun

– Den stora utmaningen i höst ligger i det ekonomiska. Många chefer som jobbar i kommunal sektor står i höst inför utmaningen att få ihop verksamhetens utmaningar med den ekonomiska verkligheten. Det vill säga stora sparkrav. Och visst, vi kan spara och effektivisera en del, men inte så mycket som sparkraven kräver. Det blir svårt.

– Jag hoppas på politikerna, nu måste de ta ansvar och visa hur vi ska prioritera. Vad ska vi satsa på? Skolan eller äldrevården? Allt kan inte vara på topp – några verksamheter kanske snarare måste ligga på nivån ”vi följer lagkraven”. Det låter hårt men pengarna räcker inte till.

– Om politikerna inte vågar ta tag i den här frågan kan det i stället bli ett arbetsmiljöproblem i kommunerna då det kommer att bli en brottningsmatch mellan förvaltningar och förvaltningschefer som slåss om resurser som inte räcker till.

– Jag menar att vi måste prata mer om det här, men tyvärr är det ju inte ofta vi chefer får tillfälle att prata med den politiska ledningen i kommunen. Det är synd – för det är de ledande politikerna som måste hjälpa oss med den här utmaningen. De måste säga hur vi ska prioritera.

– Hos oss tvingades vi ta till sparåtgärder redan före sommaren, vi varslade och införde anställningsstopp bland annat. Nu återstår att se hur vi fortsätter.

2
.

Maria Sonali, Senior ledare

Culture and experience design

– En utmaning jag ofta möter handlar om att implementera nya arbetssätt i fysisk miljö. Målet är (oftast) att den nya kontorsmiljön ska bidra till ökat samarbete och ökat nyttjande av lokalerna efter en låg kontorsnärvaro.

– Om pandemitiden handlade om kravställande från individen är det nu många företag som kämpar med att få tillbaka medarbetare till kontoret igen, i alla fall några dagar i veckan. För en del individer är den här omställningen svår och som arbetsgivare behöver man besluta vad kontoret ska tjäna för syfte. Vad vill man uppnå med det fysiska mötet? På vilket sätt kommer det att gynna slutprodukten?

– Det är en utmaning att få med sig hela organisationen i processen. Jag lägger mycket tid på att synas, lära känna folk och bidra till det mellanmänskliga som ofta går förlorat i den digitala världen. Att bygga genuina relationer är en god hjälp i förändringsledning. Det är då man också får chans att identifiera medarbetare som är tveksamma. För att få med dem behöver man vara intresserad, schysst och lyhörd och sedan hjälpa till för att se skillnaden på roll och person. Hur påverkar det här din roll? Hur påverkar det dig som person? Det är viktigt att hitta en balans mellan det professionella och privata i dialogen.

– Hos många innebär det flexibla arbetssättet att man inför en mer varierad kontorsdesign. Rum och egna skrivbord reduceras och ger utrymme för gemensamhetsutrymmen. Jag menar att arbetsgivaren behöver vara tydlig här. Det hybrida arbetssättet är ett erbjudande – som av naturliga skäl får konsekvenser på den fysiska miljön. Det är svårt att motivera både egna kontor/platser – och ett flexibelt arbetssätt.

3
.

Anders Boström

verksamhetschef Individ- och familjeomsorg,  Eda kommun

– När jag fick frågan fick jag fundera lite, vilka utmaningar har jag egentligen framför mig i höst. Det jag återkommer till i mina tankar är att vi står inför en omställning på så många plan. Inte minst en digital omställning. Vad kommer AI att betyda för vår verksamhet? Hur kan man arbeta med AI utan att oroa medarbetare och kommuninvånare?

Tänker man att AI ska ersätta människor rakt av, ja då kan det ju inte handla om annat än ganska enkel administration. Men jag ser snarare AI som ett komplement. Det tror jag är enklare att föreställa sig. Till exempel en AI-assistent som sitter med vid samtal, sammanfattar det som sagts och identifierar nyckelord i samtalet. Sedan måste vi så klart säkra att besluten i våra verksamheter fattas av människor, inte av AI. Det finns också etiska hänsyn att ta.

Intåget av AI utgör en viktig pedagogisk utmaning i ledarskapet. AI är svårgreppbart och lite läskigt för många, samtidigt som det är lockande. Det viktiga är att skapa ett sammanhang och en idé runt begreppet, vad ska vi använda AI till här hos oss? Och samtidigt vara väldigt öppen för medarbetarnas invändningar och idéer.

Hösten innebär också – som alltid – utmaningar gällande kompetensförsörjning. Vi har en ständig rörelse i medarbetargrupperna med föräldraledigheter och annat och vår ansträngda ekonomi gör att vi inte kan använda oss av dyra bemanningsbolag. Alltså måste vi lösa det på annat sätt. Det gäller att vara listig – och behålla lugnet. Vid det här laget vet jag att det alltid löser sig på ett eller annat sätt. Det är också en rolig utmaning där det bästa som kan hända är att vi har en arbetsmiljö som är så bra att personal väljer att stanna, eller komma tillbaka. Vi har till exempel fått medarbetare som jobbat här tidigare att komma tillbaka och hitta glädjen i arbetet igen.

Läs även

Annons