Jobbfestivalen har lett till över tusen jobb – i år blir den ännu större

Det inte är brist på kandidater, det är dålig matchning som är problemet. Det anser Mats Wernheim, vd och initiativtagare till Jobbfestivalen.

Mats Wernheim, vd och initiativtagare till Jobbfestivalen.

I år hålls succéfestivalen i både Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Mats Wernheim är en idéskapare och mångsidig serieentreprenör som har arbetat inom bemannings-och rekryteringsbranschen sedan 1991. Länge hade han funderat över hur mycket det pratades om mångfald och inkludering på arbetsmarknaden, samtidigt som det stod helt stilla.

– Enligt mig så har arbetssökare och arbetsgivare hamnat för långt ifrån varandra. Forskning och kunskapsnivå på området är hög. Avancerad teknik finns tillgänglig. Ändå fungerar inte matchningen på arbetsmarknaden, säger Mats Wernheim.

Bara vissa personer kan enkelt byta jobb som det ser ut i dag. Bara vissa är efterfrågade.

– ”Fel” efternamn kan göra att man inte får jobbet. Men många befinner sig ännu längre bort från arbetsmarknaden. De exkluderas från rekryteringsprocessen därför att de inte ens söker jobben, eftersom de tror att det inte är någon idé.

Den som söker jobb ska gärna ha haft samma jobb som det de söker och nästan alltid är gymnasiekompetens ett krav.

På våren 2020 bestämde sig Mats Wernheim för att göra någonting, kosta vad det kosta ville. Han hyrde hela Kungsträdgården, med pengar ur egen ficka, för att föra arbetsgivare och arbetssökande samman och skapa diskussioner kring mångfald och inkludering – det blev den första Jobbfestivalen. 70 företag deltog. På stora scenen hölls tio paneldebatter i ämnet mångfald och inkludering, med över 50 deltagare. Solen sken och 10 000 besökare kom. Målsättningen var att visa att det finns andra sätt att rekrytera på, där potential är viktigast.

Många exkluderas från rekryteringsprocessen därför att de inte ens söker jobben.

Mats Wernheim

– Efteråt skickade jag ut en enkät till utställarna – 600 besökare hade fått jobb eller utbildning efter sitt besök i Kungsträdgården. Och då var det bara ungefär hälften av företagen som svarade.

Året därpå ökade antalet besökare till 12 000. Utställarna var nästan 90 stycken. En bekräftelse på att det behövs, menar Mats Wernheim.

– Vilket namn du har, var du kommer ifrån, eller vilket gymnasium du har gått på, ska inte spela någon roll överhuvudtaget, hur svårt ska det vara?

– Alla företag är för mångfald, satsar på det, har konferenser, men så ska man rekrytera -”känner du nån som…” Ja, så är vi igång igen.

I år är det dags för både Göteborg och Malmö att få varsin egen Jobbfestivalen.

Ska det verkligen behövas en särskild festival för att lösa problemet?

– Egentligen inte, det är ett underbetyg till hela marknaden, men jag gör det för att jag vill visa att det går och att det funkar. På så sätt behövs festivalen, som exempel.

– Om jag kan bidra till att cirka 1500 personer får ett jobb eller en utbildning att gå till, på två dagar – vad kan vi då göra tillsammans?

Läs även

Annons