Så undviker du att krascha på semestern

En månad kvar till semester och stressen ökar. Så här gör du för att undvika kraschen när du väl bli ledig.

Många chefer är alldeles för stressade. Är du en av dem? Kanske har du kalendern fullbokad ända fram till semestern, plus en lista med några saker som måste hinnas med innan det är dags att checka ut. Och så några skolavslutningar och ett studentfirande på det…

Ledsen, men förutsättningarna för maximal återhämtning under semestern är dåliga. Åsa Miemois, hälsostrateg på Falck Previa vet varför.

– Det vanligaste är tyvärr att man har jättemycket att göra så här inför semestrarna, man kör på för fullt ända in i kaklet. Sedan ska man vila och ladda batterierna. Men tyvärr funkar ju inte kroppen så.

Enligt en ny kartläggning gjord av Falck Previa ligger 35 procent av cheferna i riskzonen med alldeles för höga stressnivåer, åtta procent av dem löper hög risk att bli sjuka. De höga stressnivåerna uppmäts inte minst bland första linjens chefer, pressade mellan personalens och ledningens förväntningar.

– Det här är chefer som tar smällar från alla håll. De vill göra det som är bäst för medarbetarna, och det som är bäst för organisationen. Deras arbetsbelastning har en tendens att öka, slimmade organisationer gör att de själva sitter och gör sådant som andra gjorde tidigare. De vill att alla ska må bra men gör avkall på den egna hälsan för att hinna hjälpa andra. De hoppar över lunchen för att hinna med, sitter kvar på kvällen, hinner inte längre träna, sover sämre och till slut känner de inte längre igen sig själva, säger Åsa Miemois.

Hon tror att egentligen kan vem som helst gå in i väggen, det tar bara längre tid för somliga. I grunden handlar det om att sätta gränser för sig själv. Se och prioritera de egna behoven. För slutar man med det, då slutar det ofta illa.

Alla ska kanske inte jobba som chef, det är inget att skämmas för.

Åsa Miemois

Så maximerar du återhämtningen på semester:

Varva ner inför semestern. Två, tre veckor före semestern ska du inte jobba över, se till att ta ordentlig lunch, ta en paus då och då. (Jobbar du för fullt in i kaklet får du ägna halva semestern åt att varva ner)

Prioritera sådant du varit dålig på och inte hunnit med under våren. Vännerna? Träningen? Sömnen?

Planera semesteraktiviteter efter energinivå. Håll inte samma höga tempo som på jobbet.

Stå upp för dina egna behov.

– Vi kan inte blunda för våra basbehov. Sömn, näringsrik mat, motion, dygnsrytm. Det är märkligt att detta, det mest basala, kan bli det allra svåraste, säger Åsa Miemois men hon vet ju att det blir precis så när man är stressad. Allt blir svårt. Kanske extra svårt för chefer.

– Många chefer gillar kontroll och att prestera. Därför kör man tuffa utmaningar inte bara på jobbet utan också privat. Man vet att man borde träna, så man börjar med någon superhård träningsform, eller fastar för att man läst att det är bra eller… Man gör det för svårt helt enkelt. Ofta räcker det med sunt förnuft, gå några promenader i veckan, ät hyfsat bra, lev ungefär som du gör när du mår bra på semestern, säger hon.

Om man nu lyckas må bra på semestern vill säga. För kroppen kan inte gå från superstressad till totalt avslappnad tillvaro på en dag. Så funkar varken huvud eller fysik.

– I den bästa av världar ska man därför gå ner i tempo inför semestern, så att du slipper lägga två semesterveckor på att gå ner i varv. Så se till att ta riktiga luncher den sista månaden innan ledigheten, ge dig själv en paus då och då, ingen övertid, varva ner… För känner du att du är i hyfsad balans när semestern börjar, då kan du snabbt gå ner i varv.

Jobbar du i stället hårt rakt in i kaklet – då kan det ta lång tid innan kroppen på riktigt kan vila. I värsta fall tar det flera veckor och då är det först de sista semesterveckorna som du börjar känna dig glad och ledig på riktigt.

– En annan bra sak kan vara att inte boka en massa måste-göra-saker den första semesterveckan, för då blir det lätt att du fortsätter i samma höga tempo som tidigare.

Åsa manar till lyhördhet. Planera din semester efter energitillgång. Fundera på vad du försakat under den stressiga våren. Träningen? Vännerna? Sömnen? Fokusera då på det. Ta en lång promenad, fika med en kompis, sov…

– Gör saker som du vet att du mår bra av. Vi måste våga stå upp för våra egna behov, rusta oss för att orka! Man måste tänka på sig själv också.

Men om man känner sig lika trött och utmattad när semestern är slut? Vad ska man göra då?

– Mäktar man inte med att gå tillbaka till jobbet efter en viloperiod – då måste man prata med någon. Företagshälsan, HR, din chef, din vårdcentral, en psykolog på stan… Du behöver hjälp att bena ut hur du kan förbättra din arbetssituation, hur du ska sätta gränser för dig själv, säger Åsa Miemois och tillägger:

– Alla ska kanske inte jobba som chef, det är inget att skämmas för. Det passar inte alla att bära ansvar för personal och ekonomi. Precis som det finns andra jobb som inte passar för alla.

– Jag manar till självreflektion. Är det här jobbet värt att jag blir en sur och trött person som inte hinner med vänner och familj? Jag är dessutom inte särskilt bra på mitt jobb eftersom jag som sagt är trött och sur hela tiden. De flesta av oss har ju ett val. Det är inte alltid enkelt, men valet finns där.

Läs även

Annons