Julia Strandberg, Inkluderingsbyrå
– Planera en kick-off av något slag. Låt medarbetarna vara delaktiga i planeringen. Genom att göra det tillsammans får kollegor insyn i varandras arbetsuppgifter och det blir lättare att hitta synergier och lära av varandra.
– Ha inte bara fokus på arbetet utan ge teamet tid att umgås och lära känna varandra kravlöst och fritt.
– Var tydlig med vad målet för teamet är, det är genom delaktighet och tydlighet som vi kommer framåt tillsammans. Och var noga med att ge beröm till varandra!
Anna Borgström, CEO NetClean
– I samband med vår interna konferens efter semestrarna så går vi igenom hur vi exekverar mot vår vision, vilka steg vi har tagit och vad vi har kvar. Det är viktigt att samla alla mot vår vision och våra mål så att vi hittar en gemensam kraft framåt.
– ”Keep it simple”. Allt behöver inte hända i samband med strategigenomgång eller måluppfyllnad. Eftersom vi växer så mycket just nu så är kulturen väldigt viktig för oss och vi har ett tvärfunktionellt team som kallas OneNetClean. Syftet med teamet är att hålla samman, driva och samordna aktivitetslistan för året. Vi ska flytta till nya lokaler efter semestrarna så vi har många aktiviteter planerade i samband med det, både interna och tillsammans med kunder och partners.
– Skapa stolthet. Vi kommer att vara med på ett par större externa event tidigt i höst. Vi ser dessa som tillfällen att skapa transparens och stolthet internt.
Azra Osmanovic, head of business development, Viaplay Group
– Jag uppmanar teamet att förlänga semestern mentalt! Om någon har anammat en ny vana som hen mår bra av så uppmanar jag hen att fortsätta med den i någon form.
– Gör en check-in IRL (inte online) med respektive medarbetare. Skannar av hur personen mår, verkar hen ha mycket energi och hög motivation eller är det kanske tvärtom? Det personliga mötet är viktigt för att känna in energinivån och anpassa de gemensamma uppstartsaktiviteterna därefter.
– Ha en creative crunch-session med teamet för att ta vara på alla nya idéer och reflektioner som (förhoppningsvis!) utkristalliserats under semestern när medarbetarna har fått varva ner. Det är ofta när lugnet infinner sig som kreativiteten flödar och det gäller att fånga upp de nya tankarna direkt efter sommaren, annars riskerar de att hamna där de verkligen inte gör någon nytta alls, nämligen längst ned på medarbetarnas to-do-lista.
Fredrika Rothoff, HR-chef Svensk Handel
– Boka in medarbetarsamtal. Efter semestern är ett bra tillfälle att fånga upp statusen hos dina medarbetare. Hur har semestern varit? Hur känns det att vara tillbaka? Vad känner de mest energi och motivation inför?
– Samla teamet för reflektion. Vad gick bra och mindre bra i våras? Hur kan vi jobba ännu bättre tillsammans? Vart är vi på väg?
– Gör något kul tillsammans! En kick-off eller AW för att boosta energinivå och engagemang!
Fredrik Hillellsson, vd och grundare Novare Human capital
– Se till att alla får fyra till fem veckors ledighet
– De första veckorna efter ledigheten ska di gå omkring och prata med folk, se till att de känner att de är viktiga.
– Vid ett teamsmånadsmöte; samla alla och ge energi
Anna Wallert, regional chef Cygate
– Vi har valt inriktning Office first för att vi tror att det är viktigt att medarbetarna har möjlighet att ses fysiskt. Inför semestrarna så har vi en Half Year Review för att gå genom hur vi ligger till med de aktiviteter och mål som vi har satt upp för året. Det blir en bra ingång till att vi i höst samlar oss och går genom de aktiviteter vi sätter för det resterande året.
Mina tips är:
Gör en tydlig sammanfattning av det första halvåret.
Involvera medarbetarna och sätt aktiviteter för hösten.
Samla gänget och få tid till det sociala.
Edit Kunstlicher, vd EditK AB
– I mindre konsultteam känns det viktigt att få tid att ventilera upplevelserna under sommaren och ”trappa” upp arbetet stegvis. Därför öppnar vi kontoret lite innan våra kunder är tillbaka från sin ledighet. Vi hinner ”bonda” och samla ihop oss så att vi är taggade att välkomna kunderna och alla nya projekt till hösten. Vi planerar in sociala tillfällen där vi möts bredvid jobbet, som AW:s och luncher. Och så håller vi tummarna för att Covid håller sig borta.
Tre tips:
Dra i gång hösten stegvis.
Planera in sociala aktiviteter som ger en mjukstart.
Låt teamet ventilera och lyssna.
Fabian Åhlin, HR-chef Vaimo
Definitionen ”samla teamet” har fått en ny innebörd under pandemin. Jag tror inte på att börja kräva fysisk närvaro bara för att, men jag är övertygad om att kreativiteten flödar bättre och relationer blir starkare av att ses och umgås. Ska jag ge tre konkreta råd efter semestern så blir det följande:
Ha en flexibel policy för ”everyday work”. Det vill säga arbetsdagar då man ändå bara sitter med administration eller i online-möten. För vad är vitsen med att stressa på morgonen och spendera ett par timmar på pendeln när man ändå sitter instängd i ett rum på kontoret hela dagen?
Fråga era medarbetare hur de vill ha det. Hur ofta vill de arbeta på kontoret? Försök hitta ett koncept som passar er organisation och era medarbetare.
Gör roliga saker tillsammans. Ofta! Det kan handla om AW:s, middagar eller roliga teambuilding-aktiviteter. Det måste inte vara stora happenings varje gång. Bjud teamet på lunch, passa på att ses och prata om annat än jobb. Lär känna varandra. Allt sådant som inte har prioriterats under pandemin och i den nya digitala arbetsmiljön. Om möjlighet finns, samla teamet ganska kort efter sommaren för att kick-starta hösten!
Anna Öberg, it-chef, TRR Trygghetsrådet
Se till att prioritera hårt innan semestern, gör bara det absolut viktigaste. Ingen blir glad av medarbetare och kollegor som kraschar första veckan på semestern. Det är i sig ett misslyckande.
Samma sak gäller när man startar upp efter semestern. Jag samlar teamen digitalt i första hand och fortsätter med mantrat att det absolut viktigaste är att få till en hållbar arbetssituation och där är självledarskapet viktigt. Vad var och en behöver är synnerligen individuellt.
Vi möts på kontoret när det finns tillfälle och när man har ett behov av det ses vi digitalt. Vi har en inplanerad kick-off i början av december och det ser alla fram emot!
Patrik Reman, enhetschef HR, kompetensförsörjningsenheten, Gävle kommun
– Skapa en mötesplats! Boka in en workshop, kickoff, föreläsning eller webinar som främjar kontinuerligt lärande och utveckling både för den enskilde, men också för de olika teamen/grupperna. Gör det direkt när alla är tillbaka från semestern och gör det sedan återkommande under hösten och vintern.
– Ge dina anställda mer tillit, mandat och förtroende. Delegera mer beslutsfattande ner till den enskilde och teamen/grupperna. Våga släppa på ditt kontrollbehov och använd dialog i stället för kontroll. Ha tillit till dina anställda. Var mer flexibel med arbetstider om det går.
– Ta hand om din personal! Se till att boka upp återkopplingar med den enskilde anställde med jämna mellanrum, intressera dig för de tankar och idéer som finns bland dina anställda.
Se till att det finns tid för återhämtning i arbetet. Var tillgänglig som chef, även om du inte är på plats fysiskt. Svara så snabbt det går på email, sms och chattar.
Therese Östling Waller, HR-chef på SVT
– Vi samlas hela ”HR och Kommunikation” i mitten av augusti för att gå igenom våra aktiviteter framåt. Alla får ses live och mingla med kollegor från Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö. Till hösten så fortsätter vi att jobba i vårt nya normala, vilket innebär att vi inte kommer att ses lika frekvent fysiskt på kontoret.
– Tänker på att lämna utrymme för umgänge med kollegorna, kanske en walk and talk med något roligt tema. Att få till laget före jaget är härligt.
– Vi har jobbat med en HR-transformering hos oss och skapat kompetensteam, ett tips är att ge teamen tid att jobba tvärfunktionellt och skapa höstens prioriteringar och agenda ihop. Detta tror jag främjar både samarbete och arbetsglädje.
Anna-Lena Strömsten, chef People & Culture, Scania CV
– Kickstarta hösten genom att någon vecka efter semestern samla ditt gäng.
– Reflektera vad ni gjorde bra under vårsäsongen. Vilka värden har vi levererat till organisationen? Det är så lätt att hela tiden tänka att ”så långt vi har kvar”. Att visualisera framstegen som en stege – och titta nedåt – är superviktigt för välbefinnandet och vår motivation för att orka jobba vidare.
– Vad är nästa steg som ska ta oss vidare mot vår målbild och de värden vi levererar? Vad behöver vi justera i planen för att på ett realistiskt sätt kunna nå vår målbild? Vem gör vad?
– Sätt uppföljningstider – då planen följs upp och justeras. Det händer så mycket i omvärlden – att vi kan behöva justera – det behöver vi vara öppna för.
– Vilka värden levererar vi under fyra veckor framåt? Frågan är ett bra sätt att tänka som engagerar både ditt team och din kund.