Ny rapport visar – inte en enda kvinnlig vd inom energi och kraftförsörjning

Utvecklingen går mot jämställdhet på flera fronter. Men börsbolag inom energi och kraftförsörjning ligger långt efter.

Maija Inkala / Helena Olssén

Foto: Clara Collman / pressbild

Noll kvinnliga vd:ar, och noll kvinnor i energi- och kraftförsörjningsbolagens ledningsgrupper.

– Det är deprimerande, säger Helena Olssén, strategichef på Mälarenergi Elnät

Andelen kvinnor på vd-poster har ökat med 25 procent och nu är 12 procent av börsbolagens vd:ar en kvinna. Vd-kvinnorna är idag fyra gånger fler än för tio år sedan. Men inom energi- och kraftförsörjning står det stilla. Det framkommer i en ny rapport från stiftelsen Allbright.

– När det gäller börsbolag inom energi och kraftförsörjning finns i dag exakt noll kvinnor på vd-posterna och få kvinnor i ledningsgrupperna, och så har det sett ut de senaste fem åren, säger Maija Inkala, talesperson för stiftelsen.

Bristen på mångfald är ett problem både för bolagen, och för samhället i stort, säger Maija Inkala.

– Det är en förlustaffär att utbilda massa kvinnor som inte får komma till sin rätt på arbetsmarknaden. Det blir relevant att fråga hur de här bolagen ser på att det ser ut så här? Hur ser man egentligen på sin kompetensförsörjning?

Man behöver verkligen se det som en affärskritisk fråga med tanke på det otroliga rekryteringsbehov vi står inför.

Helena Olssén

Allbrights undersökning

Undersökningens underlag är samtliga energi- och kraftförsörjningsbolag som är noterade på Stockholmsbörsens huvudlista – totalt 8 bolag.

Bland kommunala och statliga bolag återfinns fler kvinnliga toppchefer. Statliga Vattenfall fick till exempel sin första kvinnliga vd Anna Borg, år 2020.

Hon poängterar att analysen är ett avgörande första steg:

– Man måste ta reda på var skon klämmer. Är det företagskulturen? Vad är det som gör att vi inte har kvinnor på de här posterna? Sedan behövs en plan med konkreta åtgärder och uppföljning.

Helena Olssén, strategichef på Mälarenergi Elnät och ordförande för organisationen Kraftkvinnor som jobbar för ökad jämställdhet inom just kraftförsörjning. Hon håller med om att  jämställdhetsfrågan måste upp på agendan ännu tydligare.

– Det är deprimerande att det ser ut så här. Jag vill inte säga att det är becksvart men jag ser stor utvecklingspotential – man behöver verkligen se det som en affärskritisk fråga med tanke på det otroliga rekryteringsbehov vi står inför.

– Det kommer att vara en kamp och har man inte den här frågan på agendan på ett seriöst sätt så kommer man att vara helt förlorad i kompetenstävlingen. Vi måste kunna attrahera från hela befolkningen inte bara 50 procent av den.

Hon ser stora risker med att inte ta situationen på allvar.

– Det kan bli en samhällskritisk fråga som jag ser det. Konsekvensen kan helt enkelt bli att vi står utan den kompetens vi behöver för att kunna elektrifiera Sverige, för att kunna göra traditionell utbyggnad och driva nödvändig innovation.

Kraftkvinnors fokus är att skapa synlighet, lyfta fram faktiska förebilder och vara en blåslampa för att frågan ska hållas aktuell. Ett uttalat mål är att öka andelen kvinnor i ledningsgrupper och styrelser i energisektorns bolag och organisationer.

– Vd-poster och ordförandeposter är jätteviktiga. Med fler kvinnliga förebilder i ledande positioner kommer fler kvinnor att söka sig till branschen. Vi kan inte fortsätta att visa upp en så här homogen bransch, vita män i hjälmar, utan vi måste ju visa att vi satsar, att vi står för mångfald.

Läs även

Annons