”Rätt lön ska sättas från start, annars halkar kvinnliga chefer efter”

Finanssektorn är sämst i klassen. Så, hur får man upp lönenivån för kvinnliga bankchefer? Vi frågade Elisabeth Beskow, Sverigechef DNB bank - topprankade inom jämställdhet.

Elisabeth Beskow, DNB bank, Sverige.

Foto: pressbild

Tiden går och löneskillnaderna består. Enligt förra årets rapport Global Gender Gap Report från World Economic Forum kommer det att ta över 130 år innan män och kvinnor tjänar lika mycket. I hela världen är det bara knappt 20 företag som lyckats sudda ut lönegapet helt och statistik från SCB visar att majoriteten av högavlönade chefer i Sverige fortfarande är män. Störst är löneskillnaderna mellan kvinnliga och manliga chefer i finanssektorn.

I en ny jämställdhetsrapport från Equileap toppar norska DNB bank rankingen för andra året i rad, i år som tvåa i världen, ledande i Europa och bäst på jämställdhet inom finansbranschen. Elisabeth Beskow, Sverigechef på DNB bank menar att nyckeln till jämställda chefslöner och löner i övrigt är att vara ihärdig och att aldrig släppa taget om frågan.

– Det får inte bli en ”check in the box” när en åtgärd är genomförd. Vi arbetar till exempel väldigt strukturerat och långsiktigt med vår lönekartläggning. Om det kommer upp osakliga löneskillnader, och det gör det i stort sett alltid, så måste det följas upp och korrigeras. Ser vi till exempel att två chefer utför samma uppgifter men har olika lön så justeras det. Vi är väldigt noga med att alltid ta den vägen, säger Elisabeth Beskow.

Alla löneskillnader utvärderas noggrant och ser vi då att två chefer utför samma uppgifter men har olika lön så justeras det.

Elisabeth Beskow

Om undersökningen

I undersökningen granskas omkring 4000 bolag från 23 länder utifrån kriterier som ersättning, könsfördelning på alla nivåer, betald föräldraledighet och riktlinjer för sexuella trakasserier.

Förstaplatsen i rankingen gick till australiensiska fastighetsbolaget Mirvac som också intar rankingens topp tre för andra året i rad. Bland svenska bolag utmärkte sig Castellum som toppade svenska företagsrankingen.

De högst rankade länderna är länder som har en kraftfull lagstiftning kring jämställdhet; Frankrike, Spanien, Italien, Storbritannien och Sverige.

När löner för en hel arbetsplats sammanställs ger det en väldigt tydlig bild av situationen, säger hon.

– Man blir förvånad över hur det kan komma upp löneskillnader gång på gång. En manlig chef kan plötsligt ha fått lönen höjd men inte en kvinnlig chefskollega. En väldigt viktig sak är att säkerställa att rätt lön sätts från start så att kvinnliga chefer inte halkar efter redan när de kommer in i bolaget.

Hur gör ni för att säkerställa det?

– Ofta när man frågar om löneförväntningar får man ett svar från en man och ett annat från en kvinna. Då är det viktigt att kontrollera lönenivåer utifrån olika former av benchmarks, sammanställningar av lönenivåer i branschen, och vi tar det ytterligare ett steg och köper sådan information så vi ser då vad folk tjänar på motsvarande positioner på andra banker och institut.

Läs också: Hon ska göra grabbiga telecombolaget jämställt

– Vi är samtidigt noga med att föräldralediga och sjukskrivna chefer är med i alla utvärderingar och får lönen uppjusterad om vi ser att det behövs.

DNB har också en stark policy när det gäller rekryteringsbasen. Här ser man till att alltid ha ha kvinnliga kandidater på alla nivåer.

– Det måste var 50/50 när man går in i rekryteringen. Här har vi en bit kvar men vi jobbar hårt för att få ett jämnare urval.

Vad har du för kommentar till rankningen och topplaceringen?

– Vi är såklart stolta över att hamna i topp i år igen. Det här är superviktigt för att kunna vara en attraktiv arbetsgivare. Men vi är långtifrån klara.

Läs även

Annons