“Om jag inte är ett hot, kanske han mjuknar?”

Camilla Bergman skriver krönika om kränkande särbehandling och en tid i karriären som gav henne magont.

Camilla Bergman, medieentreprenör, tidigare vd på Breakit

Foto: privat

Jag kan inte sätta fingret på när det började. Men det blev allt tydligare att han hade svårt för mig.

Han började ignorera mina e-postmeddelanden och allt oftare ifrågasätta mig. När en annan manlig kollega bad om ett underlag fick han ett glatt ”här kommer det – trevlig kväll!”. Själv fick jag ett irriterat svar: varför behövde jag det?

Han blev en mästare på att subtilt slänga mig under bussen inför våra chefer. Hade något projekt gått fel? Det var jag som inte gjort X eller Y, menade han. Var försäljningen låg? Det var för att jag gjort fel aktiviteter, enligt honom. Hade han själv glömt att skicka ut ett dokument? Även det var mitt fel (!) i hans ögon.

Blev alltmer osäker på jobbet

Jag, som alltid varit trygg i mig själv, blev alltmer osäker. Jag började tänka på hur jag formulerade mig. Aktade mig noga för att göra fel. Gjorde mig mindre än vad jag var. Jag ville ju att han skulle gilla mig. Märkligt nog tyckte jag ju om honom! Kanske, om jag inte var ett hot, så skulle han mjukna?

När jag tänker tillbaka på den här perioden i min karriär får jag fortfarande ont i magen. Där och då hade jag svårt att formulera vad som hände. Vad kunde jag göra annorlunda? Tog jag för mycket plats? Var jag kanske så dålig som han fick mig att känna mig?

”Men sluta Camilla, det var inte ditt fel!”, sa plötsligt en vän en tid efteråt. ”Han är osäker och klarade inte av att du var en stark och smart kvinna!”.

Jag tittade förvånat på henne. Jag hade aldrig tänkt tanken.

Camilla Bergman

Jag tittade förvånat på henne. Jag hade aldrig tänkt tanken.

Sedan dess har jag lyssnat på flera andra kvinnors berättelser. Hon vars manliga chef skickade psykande mejl som gjorde att hon låg vaken halva nätterna. Hon – en högt uppsatt vd – som började få uppmärksamhet i media och då möttes av en iskyla av företagets grundare. Eller hon som var ensam kvinna i en arbetsgrupp med bara män, som kunde komma till möten och förstå att alla beslut redan var tagna.

Varför just dessa kvinnor drabbades vet jag inte. Jag vet bara att samtliga är kompetenta och verkar ha gjort ett bra jobb. Kanske var det just därför, de blev ett hot?

Kränkande särbehandling – drabbar fler kvinnor

Man pratar ofta om glastak, och att fler kvinnor behövs på högre positioner i näringslivet.

Men glastak handlar inte bara om att kvinnor får färre jobbchanser. Kränkande särbehandling, som beteendet ovan beskriver, drabbar i högre grad kvinnor enligt flera undersökningar. Hur många faller bort av den anledningen?

I mitt fall tog det lång tid att sluta skuldbelägga mig själv. Fortfarande kan jag få obehagskänslor när jag hör hans namn. Men att dela berättelser, få prata och lyssna på andra hjälpte mig.

Camilla Bergman, tidigare vd på Breakit, nu på väg mot något nytt…

Farligt när medarbetarna inte vågar säga vad de tycker

Läs även

Annons