I min förra krönika i Chefstidningen reflekterade jag över behovet av både specialiserat och integrerat ledarskap i organisationer. Och denna förmåga ställs verkligen på sin spets när vi ska bedriva långsiktig utveckling av en hel verksamhet.
Då behöver vi kunna planera och genomföra nischade initiativ för exempelvis process-, personal-, ledarskaps-, teknik- och organisationsutveckling. Och samtidigt måste dessa insatser kopplas ihop för att lyckas åstadkomma större utvecklingskliv för verksamheten som helhet.
Men i stället uppstår ofta prestige- och maktkamper om vilka personer och funktioner i organisationen som äger olika initiativ. Det skapas ett ”vi och dem” mellan olika grupperingar och enheter med otillräcklig koordinerad effekt av de riktade satsningarna som följd.
För att bryta detta mönster krävs att vi zoomar ut från våra egna prioriteringar och intresseområden, och formar en neutral arena för gemensam utveckling där olika kunskapsdiscipliner kommer till sin rätt och kan skapa resultat tillsammans.
En bra start är då att dialogen mellan verksamhetens kompetensområden fokuserar på målformuleringar som sammanför fyra utvecklingsperspektiv enligt tankemodellen ATOM:
Arbetssätt: Vad är det för arbetssätt vi vill utveckla? Kräver det nya processer eller är det hur vi använder våra befintliga processer som vi behöver anpassa?
Teknologi: Vad är det för teknologi vi vill utveckla? Kräver det nya verktyg eller är det hur vi använder våra befintliga verktyg som vi behöver anpassa?
Organisering: Hur organiserar vi oss för det vi vill utveckla? Kräver det nya grupperingar eller är det hur vi använder våra befintliga grupperingar som vi behöver anpassa?
Människor: Hur påverkas vi människor av det vi vill utveckla? Krävs det nya förmågor eller är det hur vi använder våra befintliga förmågor som vi behöver anpassa?
På detta sätt möjliggörs en inkluderande agenda för verksamhetsutveckling där mångfalden av kompetenser och perspektiv används för att formulera en gemensam målbild och skapa kollektivt ägarskap för den. Och det förenklar i sin tur samordningen av alla nischade utvecklingsinitiativ för att kunna förverkliga den gemensamma målbilden så att fler synergier och mer värde realiseras genomgående i organisationen.
Se till att utvinna ATOM-kraften i utvecklingen av verksamheten. Det sker genom fusion av er kollektiva intelligens och kräver ingen slutförvaring.
Alexander Löfgren
Utvecklare av kollektiv intelligens på Influence AB, forskare och författare av Smart samarbete