
"Chefer med NPF har mycket att ge – men syns sällan."
Foto: Getty Images
Vi behöver prata mer om chefer med NPF. Det tycker Jasmin Deseri, som skrivit uppsats i Kvalitet- och ledarskapsutveckling om ämnet.
– Chefer med NPF har mycket att ge – men syns sällan. Jag vill bidra till ökad förståelse, inkludering och ifrågasätta normer i chefsrekrytering. Chefer med NPF har mycket att ge – men syns sällan.
Intresset för chefer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) väcktes tidigt hos Jasmin Deseri. En personlig erfarenhet kring ledarskap i förskoleåldern väckte frågor om vad som verkligen gör någon till en ledare – och hur vi värderar egenskaper som empati, initiativförmåga och socialt mod. År senare, under magisterstudier i kvalitets- och ledarskapsutveckling, blev ämnet aktuellt igen. När det visade sig att nästan ingen forskning fanns kring just chefer med NPF, väcktes viljan att undersöka en osynlig grupp i arbetslivet.
Tillsammans med kurskamraten Annika – även hon med personliga erfarenheter av NPF – växte engagemanget för att belysa både utmaningar och styrkor hos ledare med neuropsykiatriska diagnoser.
Vilka specifika utmaningar upplever chefer med NPF?
– Studien visar fem återkommande teman som beskriver de utmaningar chefer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) möter i arbetslivet.
De fem utmaningarna hänger tätt samman med sättet att tänka, känna och bearbeta information.
Styrkorna uppstår inte trots deras funktionsvariation, utan i många fall just tack vare den.
Jasmin Deseri
Till exempel svårigheter med koncentration, särskilt vid uppgifter som saknar mening, säger Jasmin Deseri.
– Prestationsförmågan kunde också variera kraftigt från dag till dag, vilket skapade frustration och behov av strategier för att hålla energin uppe.Ett annat exempel är snabba tankegångar och ovanliga associationsmönster kunde leda till att andra missförstod dem. Engagerade frågor uppfattades ibland som kritik, vilket gjorde att vissa anpassade sig eller tystnade.
Studien identifierade flera kärnstyrkor hos chefer med NPF – egenskaper som inte bara stärker dem i chefsrollen, utan också bidrar till att lyfta hela team och organisationer.
– Styrkorna uppstår inte trots deras funktionsvariation, utan i många fall just tack vare den.
Några exempel:
- Cheferna vågar tänka utanför boxen, ifrågasätta invanda mönster och generera idéer i en takt som många andra kan ha svårt att hänga med i. De nöjer sig sällan med “så här har vi alltid gjort”, utan drivs av en inre kraft att förnya, förbättra och utforska nya vägar framåt.
- Deras intensiva arbetsglädje och höga tempo i tanken blev ofta en katalysator i arbetsgruppen.
- Deras förmåga att kombinera helikopterperspektiv med operativt driv blev en tydlig tillgång i ledarskapet.
Utmaningarna chefer med NPF möter handlar inte om bristande kompetens, utan om variation i kapacitet och dagsform, menar Jasmin Deseri.
Vad kan arbetsgivare göra för att skapa en mer inkluderande miljö för ledare med NPF-diagnoser?
– Strukturellt stöd, flexibilitet och en öppen kultur är avgörande. Det kan handla om visuella hjälpmedel, flexibla arbetstider och inplanerad återhämtning. Genom ökad kunskap hos HR och ledning samt öppenhet kring styrkor och behov, frigörs unika ledaregenskaper som kreativitet, mod och empati – och gör chefer med NPF till en styrka, inte ett undantag.