På Amazon finns det mer än 50 000 böcker med ordet leadership i titeln. Under hösten och vintern har Chefstidningen tillsammans med författaren och föreläsaren Peder Söderlind försökt hjälpa er att hitta rätt i det enorma flödet av idéer, fakta, stilar och råd.
Peder Söderlind har byggt ett nätverk med världens främsta författare och forskare inom ledarskapsområdet.
Vi bad honom om en framtidsspaning; Vad kommer vi att se för ledarskapsböcker på hyllorna under 2024?
– De senaste åren har en tydlig förskjutning skett i den här genren, från effektivitet och produktivitet, mätning och struktur till att handla om människor och hur de mår. Mår människor inte bra blir det ändå ingenting i slutändan.
Arbetsmarknaden präglas just nu av mycket rörlighet och lite erbjudande om trygghet.
– Ingen kan säga att de vet hur det ser ut om tre år.
Ingen kan säga att de vet hur det ser ut om tre år.
Peder Söderlind
– Det här är böcker som både haft en stor innebörd för mig men som jag även upplever erbjuder ett nytt sätt att se på ett ämne relaterat till ledarskap och organisation.
The Microstress Effect (2023)
Karen Dillon och Rob Cross
Karen Dillon och Rob Cross förklarar för oss hur mikrostress flyger under radarn för det biologiska system vi har för att skydda oss. Hjärnan misslyckas registrera och medvetandegöra små händelser som i slutänden stressar. Den kumulativa effekten av alla dessa händelser ger en slags tungsinthet och hindrar välbefinnande. I boken beskrivs vanliga källor till mikrostress i yrkeslivet och författarna erbjuder strategier för att förhålla sig dem.
Belonging (2022)
Geoffrey Cohen
Geoffrey Cohen lär oss är hur lite det krävs av oss för att någon annan skall känna ett sammanhang och tillhörighet; en enskild handling eller vänligt ord. Det är något vi borde klara eftersom vi är så väl medvetna om våra egna behov av tillhörighet. Vi borde helt enkelt på ett bättre sätt kunna agera så att andra slipper känslan av stå utanför.
The Long Game (2021)
Dorie Clark
Dorie Clark´s hjälper oss förstå hur våra kortsiktiga behov biter de långsiktiga målen i rumpan. Omvärlden kräver av oss att saker skall gå snabbt ge resultat. Samtidigt vet vi att framgång kräver riktning, intensitet och uthållighet under lång tid. Vi måste ha kraften att tacka nej till kortsiktig framgång om det är på bekostnad av den långsiktiga idén. Att säga nej blir en ledarskapsskicklighet att bemästra eftersom det även bestämmer vad du kan säga ja till.
Att optimera för pengar och lyx ifrågasätts. Under pandemin blev de stora livsfrågorna påtagliga. Fler frågar hur de ska få tid över till det som är viktigast – nära relationer, gemenskap och välmående.
– De allra flesta människor söker mening i livet, det är dags att släppa att bara se människor som en ekonomisk enhet, som gör som de blir tillsagda.
Hur får vi människor att må bra? Först då blir de engagerade och skapar värde för organisationen. Fysisk och psykisk hälsa kommer starkt och skär rakt genom många ledarskapsfrågor och förmågan att bygga en framgångsrik organisation, menar Peder Söderlind.
Den trenden kommer att fortsätta uppåt, tror Peder Söderlind. Managementböcker skrivs också allt mer av författare med en annan bakgrund än tidigare, till exempel antropologer, historiker och beteendevetare. Också så klimatfrågan – den blir bara större och större inom ledarskap.
– Den har nu klivit in i allas medvetande, det är få som inte känner till det, och som med gott samvete kan fortsätta som vanligt.
Läs alla Peders boktips under 2023:
Varför jobbar vi mer än vi behöver?
Kan överdriven mätning leda till manipulation?
Bästa boktipsen: Om förändring, rädslor och hur du påverkar andra
Så får du tyst på din egen självkritiska röst
”Du kan aldrig bli en ”long-term-thinker” om du inte tar dig tid att tänka