Första studien om 4-dagarsvecka i Sverige

Sverige får sin första forskningsstudie om 4-dagarsveckans effekter nästa år. Nu letar forskningsledarna företag som vill vara med i studien.

Anna-Carin Alderin, rutinerad chef och nationell representant för 4 Day Week Global i Sverige.

Vill du vara med i forskningsstudien?

Både privata och offentliga företag och organisationer är välkomna att söka. Kontakta annacarin.alderin@futureofworksolutions.com

Ansökningsperioden är slut i april 2024. Målet är att minst 15 företag & organisationer ska vara med i studien. Fram till september 2024 kommer de att få stöd att ställa om till 4-dagarsvecka. Efter det ska de i sex månader löpande rapportera in resultat till den globala studien.

Initiativtagare till studien är Anna-Carin Alderin, rutinerad chef med 18 år på IKEA i bagaget. Numera sin egen och nationell representant för 4 Day Week Global i Sverige.

– Som egen har jag fokuserat på social hållbarhet. I samarbetet med tankesmedjor och organisationer som arbetar med framtidens arbetsliv hamnade jag om och om igen i resonemang om 4-dagarsveckan. Det gjorde mig nyfiken, säger hon.

Intresset fick henne att till slut kontakta den globala organisationen 4 Day Week, en icke vinstdrivande organisation som samarbetar med tunga universitet som Boston och Cambridge i en global studie om vad som egentligen händer när ett företag ställer om till en kortare arbetsvecka.

– När jag hörde av mig till dem och frågade var Sverige stod i detta sa de att de inte hade hört ett ord från oss. Jag bestämde mig då för att dra i gång en studie här, säger Anna-Carin Alderin och tillägger att hennes inställning till studien är nyfiket utforskande. De studier som gjorts i andra länder har visat på stora fördelar med en kortare arbetsvecka. Frågan är om man kommer att få samma resultat i Sverige?

– Studien görs i samarbete med forskningsledare Lena Lid Falkman, affilierad på Handelshögskolan i Stockholm och lektor vid Karlstad Universitet. Vår uppgift nu är att hitta minst 15 företag och organisationer som vill vara med i studien. Sedan ska vi bli en del av den globala metastudie som 4 Day Week Global står bakom, förklarar Anna-Carin Alderin.

Sjuktalen pekar tyvärr åt helt fel håll. Det är inte rimligt att så många blir sjuka av stress och för hög arbetsbelastning.

Anna-Carin Alderin

Forskningsresultat från den globala 4DayWeek - studien

91 procent av företagen som testade 4-dagars vecka i sex månader har valt att fortsätta.

De noterade en genomsnittlig omsättningsökning på 35 procent jämfört med likvärdig period tidigare år.

57 procent av företagens medarbetare säger sig vara mindre benägna att byta jobb.

73 procent känner ökad tillfredsställelse.

39 procent känner mindre stress.

54 procent rapporterar förbättrad mental hälsa.

Källa: 4dayweek.com

Själv är hon övertygad om att framtidens arbetsliv måste innehålla mer återhämtning.

Vi måste lära oss att jobba smartare, inte mer. Och vi behöver må bättre för att kunna prestera bättre och lära oss mer.

– Sjuktalen pekar tyvärr åt helt fel håll. Det är inte rimligt att så många blir sjuka av stress och för hög arbetsbelastning, säger hon.

Anna-Carin Alderin tror att man med ledig tid som morot kan skapa den motivation och det engagemang som krävs för att hitta smarta sätt att arbeta för att spara tid. AI kan säkert också hjälpa till.

– Alla som får chansen att testa detta är ju måna om att det ska lyckas. De försök som gjorts visar att man kan få lika mycket gjort på fyra dagar som på fem genom att fokusera på det som skapar mest värde. Fast med skillnaden att medarbetarna mår bättre, säger hon och tillägger:

– Och vill man dra en filosofisk växel på försöket kan man ju fråga sig vad som kommer att hända med samhället om vi tillbringar mer tid med våra barn och äldre, om vi tränar mer och sover bättre…

Läs även

Annons