
Irene Wennemo, generaldirektör på Medlingsinstitutet.
Foto: pressbild (Creative Commons)
Löneskillnaden mellan kvinnor och män minskade stadigt mellan 2007–2019. Men efter det hände något. Den positiva utvecklingen som nästan tagits för given stannade av. Sedan 2019 har löneskillnaden varit i princip oförändrad.
Med anledning av detta har Medlingsinstitutet fått i uppdrag av regeringen att analysera löner ur ett jämställdhetsperspektiv. Dessutom ska man starta en dialog med arbetsmarknadens parter i syfte att främja deras arbete med att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män, berättar Irene Wennemo, generaldirektör på Medlingsinstitutet.
– Jag tror att de flesta räknade med att den kraftiga minskningen av löneskillnaden mellan kvinnor och män skulle fortsätta. Det tickade ju på i över ett decennium. Nu när vi ser att det har avstannat måste vi ta reda på varför?
Vad ska ni göra konkret?
– Dels ska vi kartlägga och analysera centrala kollektivavtal. Titta på hur man utformat dem, hur man jobbat med löneskillnader och vilka jämställdhetsinitiativ som tagits. Dels ska vi göra en gedigen löneanalys där vi tittar på hur olika yrkesgruppers löneutveckling sett ut under de senaste åren. När vi gjort de här två analyserna ska vi ta en dialog med arbetsmarknadens parter. Vi tror att det kan vara ett användbart kunskapsunderlag för dem.
Syftet är att väcka jämställdhetsfrågan till liv igen efter några slumrande år då annat varit högre upp på agendan. Efter pandemi, inflation, krig i Europa och andra kriser är det nu dags att fästa uppmärksamheten på jämställda löner, säger Irene Wennemo.
– Arbetet har trängts undan av andra frågor. Att glappet mellan kvinnor och mäns löner inte längre minskar kan vara ett tecken på att vi inte haft tillräckligt stort fokus på frågan, och då händer det inte heller särskilt mycket. Men det finns förstås fler orsaker till att det stannat av, och det är det vi ska analysera.
Under de kommande två åren väntar möten och konferenser med arbetsmarknadens parter då Medlingsinstitutet ska presentera det de har kommit fram till. Irene Wennemo är tydlig med att Medlingsinstitutet inte ska lägga sig i parternas arbete, men att det är viktigt att visa hur verkligheten ser ut när det gäller löneskillnader och löneutvecklingen i olika yrkesgrupper.
– Tanken är att hitta sätt att få i gång debatten kring lön och jämställdhet utan att störa parterna och arbetet med lönebildningen. Vi vill verkligen inte styra vad de gör, men det är viktigt att få en samlad bild av hur det ser ut för att parterna själva ska kunna jobba mer initierat med att främja jämställa löner.