– Men alltså, det är ju hur svårt som helst. Då är det nog bra, säger Clara Grelsson samtidigt som hon koncentrerar sig på att göra en åtta med högra handen och en cirkel med högerfoten.
Hon är vd på mediebyrån Mindshare och tillsammans med en grupp medarbetare har hon idag hjärnträning med företaget Coach my Brain. Syftet med övningarna är – enligt instruktörerna – att öka antalet synapser mellan hjärnans celler för att på så sätt utveckla hjärnan och bli bättre och snabbare på att fatta beslut, men också förbättra minnet, öka koncentrationsförmågan och stresståligheten.
– Om det känns svårt gör ni rätt. Hjärnan vill helst göra sådant som den redan kan. Idag ska vi utmana den, säger instruktören Daniel Collin och plockar bollar med olika färger ur en gymnastikpåse.
När deltagarna får koppla ihop en instruktion med en specifik färg och samtidigt göra en rörelse aktiveras kognition (tänkande) och syn (perception) med fysisk rörelse. Det är grunden i hjärnträning förklarar han. Att få med många olika delar av hjärnan samtidigt.
Om det känns svårt gör ni rätt. Hjärnan vill helst göra sådant som den redan kan.
Daniel Collin
Här är tre bra övningar att börja med.
Lurig jonglering
En övning som ska öka kopplingarna mellan höger och vänster hjärnhalva.
Börja med att hålla händerna parallellt och ha en boll i varje hand. Kasta sedan bollarna rakt upp och fånga dem med händerna i kors (det är alltså endast händerna – inte bollarna – som ska byta plats med varandra). När du har lyckats fånga dem med händerna i kors ska du kasta upp dem med händerna fortfarande korsade. Bollarna ska åter kastas rakt upp och nu fångar du dem med händerna tillbaka i utgångsläget – parallellt. Alltså: varannan gång kastar du upp bollarna med parallella händer och fångar med korsade händer, varannan gång kastar du upp dem med korsade händer och fångar med parallella händer. Obs! Bollarna ska aldrig korsas.
Rita i luften
Rita en cirkel med höger pekfinger samtidigt som du ritar en fyrkant med vänster pekfinger. När du börjar få lite kläm på det byter du så att cirkeln görs med vänster pekfinger och fyrkanten med höger. När även det börjar fungera kan du prova hur ”sömlöst” du klarar av att byta mellan dessa två varianter. Klarar du att skifta från cirkel med höger + fyrkant med vänster till fyrkant med höger + cirkel med vänster utan att ”hacka”?
Vinka vackert
Använd två sjalar eller något tyg du har tillhands. Med höger hand vinkar du sedan i en stor cirkelrörelse samtidigt som du med vänster hand vinkar genom att göra en stor åtta. Har du lätt för dessa mjuka former kan du prova att vinka en fyrhörning med ena handen samtidigt som du vinkar en trehörning med andra.
När nu tre bollar med olika färger kastas runt i grupperna uppstår små fördröjningar i deltagarnas rörelser, det är som att de rör sig i slow motion. Någon kastar lite tveksamt, en annan skrattar till och frågar med famnen full av bollar och lite tom blick ”hur var det nu, med vilken instruktion skulle denna kastas?” Det småpratas och skrattas och det är bra, förklarar Daniel Collin, att ha roligt är viktigt för inlärningen.
– När några plötsligt stannar upp eller så att säga fryser till så vet man att hjärnan jobbar hårt och har fullt upp, vilket är precis vad som behövs för att skapa nya kopplingar mellan hjärncellerna, säger han och tillägger:
– En del deltagare har haft svårt för vissa rörelser, exempelvis jongleringsövningar. Men så går det några dagar och plötsligt kan de. När vi sover spelar nämligen hjärnan upp allt vi gjort under dagen, som en speedrepetition. Och synapserna kan lägga sig till rätta.
Metoden man jobbar med, Life Kinetik, utvecklades i Tyskland 2004 och har funnits i Sverige sedan 2012. Grundaren Horst Lutz, som är idrottsvetare, har skapat ett program av övningar som kombinerar rörelse, perception (syn, hörsel och känsel) och kognitiva (som har med tänkande att göra) uppgifter. Genom att röra på olika delar av kroppen kommer man åt och aktiverar olika delar av hjärnan.
Metoden har använts en del inom idrottsvärlden, inte minst bland fotbollsklubbar då den anses förbättra spelarnas speluppfattning. I Sverige finns idag runt 200 utbildade tränare som verkar inom områden som skola, äldrevård och idrottsträning