Det saknar chefer mest just nu – tid, kraft och riktning

Chefstidningens krönikör Svante Randlert skriver om hur du får tillbaka kontrollen i tider av neddragningar och ökade krav på effektivitet.

Svante Randlert, grundare och vd på Wisory

Foto: press Wisory

Jag och mina kollegor träffar varje månad 100-tals ledare. Likheterna kring utmaningarna är ofta mer lika än olika, oavsett organisation eller land. Det som återkommer hos dem som har det mest utmanande kan sammanfattas med tre ord. De talar om tiden de inte längre upplever att de har, kraften som tryter samt otydlig riktning på vart vi är på väg. Ska vi orka gå vidare nu måste vi ta oss ur det här. För få lyckas idag som inte har tid, kraft och riktning. Och tyvärr är det just det många chefer har minst av.

Det många står inför nu är att färre människor ska göra fler saker. 2024 kommer för många innehålla neddragningar och ökade krav på effektfullhet. Samtidigt har vi inte gjort annat än adderat saker de senaste åren. Både chefer och medarbetare har fått mer och mer att göra. Ska vi klara det som nu kommer måste vi se klarsynt på det här.

Tid är som bekant jämställd i den meningen att vi alla har våra 24 timmar per dygn.

Och alla smarta tidssparande appar till trots – håller timmarna på att ta slut. Ska det här gå ihop måste chefer börja prioritera bort saker. Lära sig att lägga tiden där effekten blir som störst och göra listor med saker de INTE ska göra.

Lyckas man inte med det kommer kraften förr eller senare ta slut. Jag möter så många chefer som känner att orken tryter, de känner sig ensamma och drömmer om stöd. Jag spår en tsunami av människor som går sönder om vi inte får ordning på detta! När jag föreläser för ledare brukar jag påminna publiken om den räckviddsångest vuxna människor gärna pratar om på middagar nuförtiden. Det handlar om el-bilar så klart. Hur långt räcker ditt batteri? I rummet bredvid sitter barnen och suckar över sina mobilbatterier på rött då TikTok och Youtube slukar kraft. Publiken brukar skratta igenkännande, men tystnar när jag frågar hur det står till med det egna batteriet. Exakt hur rött lyser det? Det är dags att på riktigt landa i insikten att en dag – då batteriet är helt slut – då startar inte bilen över huvud taget. Inte du själv heller.

Ta lärdom av elitidrottarna som vet att ska man lyckas pricka sin form inför ett mästerskap så måste man öka träningsinsatsen, men också öka återhämtning och ha ordentlig koll på kosten. Chefer brister ofta på det där. Återhämtningen är dålig då arbetstid och fritid flutit samman de senaste åren (luckorna för återhämtning har försvunnit för många) och lunchen slarvar de med mellan olika back-to-back-möten på Teams. Jag brukar säga att så här kan vi inte ha det. Om vi inte mår bra, så kommer det inte heller gå bra. Då blir det alltid tyst i rummet – för alla vet om det.

Att göra fler saker är inte det samma som att vara effektfull.

Svante Randlert

Och medan vi håller på att gå sönder för att tiden och kraften inte räcker till borde vi ägna oss åt rätt riktning. Vart är vi på väg? Vad är det vi inte ska göra imorgon? Jag skulle säga att de flesta organisationer genomgår någon sorts riktningsförändring just nu. Samma sak gäller på individnivå. Det som var rätt igår, behöver inte vara rätt imorgon. Det chefer behöver ha fokus på nu är att få så många näsor som möjligt att peka åt samma håll. Tänk er en fotbollsmatch. Vid halvtid är det dags att byta planhalva. Precis där är många organisationer idag, de byter planhalva. Men bland medarbetarna är det många som inte är med på det. De spelar fortfarande mot samma mål som i första halvlek. Den här otydligheten skapar otrygghet i organisationerna. Det görs många medarbetarundersökningar nu där just ”tydlighet” blinkar rött. Medarbetarna upplever att det är otydligt och det skapar otrygghet på golvet.

Och kom ihåg – att göra fler saker är inte det samma som att vara effektfull. Det som är intressant är ju ändå i slutändan själva outputen, effektfullheten och produktiviteten.

En övning du som chef skulle kunna göra är att sätta kronor på vår icke effektfullhet. Vad kostar det per chef som saknar tid och inte hinner med det den bör göra? Vad kostar det per chef att de inte har 100 procent kraft när de ska prestera? Vad kostar det om hela organisationen springer åt olika håll? Prislapparna beror ju på månadslön och alternativkostnaden till att inte hinna, orka eller springa fel. Går vi på halvfart, då brukar Nyckeltalsinstitutet säga att bara i lönekostnad så går ni back som arbetsgivare med 50 procent på vad ledaren eller medarbetaren kostar. Då räknar de enbart utifrån kostnaden för den anställde, inte på att en anställd också förväntas ge ett värde till organisationen.

Till dig som känner igen dig på detta. Tillsammans kan vi lösa det mesta.

Tillsammans kan vi ta tillbaka kontrollen kring tid, kraft och riktning.

Därför – 5 tips från mig till dig;

1. Ägna dig åt sådant du verkligen kan påverka.

2. Ägna dig åt det som verkligen är viktigast för dig och din grupp.

3. Ägna dig åt det som verkligen ger störst effekt på minst insats.

4. Subtrahera mer än du adderar. Kom ihåg att hälften så mycket, oftast blir dubbelt så bra.

5. Sist men inte minst, ta hjälp. Fler ledare känner sig alltmer ensamma och önskar mer stöd. Hitta ditt specifika bollplank som kan ge dig behövligt stöd och nya viktiga perspektiv.

/Svante Randlert, grundare & vd på Wisory

Ledare som lyckats bäst sedan pandemin – här är fem saker som gjort skillnad

Läs även

Annons