
Per Schlingmann, författare och trendspanare.
Foto: Pressbild Volante
I hela mitt yrkesverksamma liv har jag på olika sätt arbetat med kommunikation, ledarskap och strategiska frågor. Tidvis i fria former, tidvis i tydliga ledarroller. När jag nyligen släppte min bok Strategiskt berättande så var det ett sätt att samla ihop 30 års erfarenhet av lednings- och kommunikationsarbete. Min slutsats var att kommunikationslandskapet har förändrats. Från masskommunikation till det jag kallar masskonversationer; en miljö där många kommunicerar med många. I detta nya landskap blir berättelser och narrativ viktigare. Det berättande ledarskapet är framtidens ledarskap.
Under dessa 30 år har inte bara jag blivit äldre, världen har förändrats med globalisering, digitalisering och en geopolitisk karta som ritas om. I samband med att jag diskuterat slutsatserna i min bok har en annan sak blivit slående: det är inte bara så att ledarens kommunikativa förmåga har blivit viktigare – det nya kommunikativa landskapet ställer nya krav på ledarskapet.
Jag minns hur det tidigare i ledarens kommunikativa roll mycket handlade om att stå på scen, göra intervjuer och hålla i möten; då liksom nu utifrån tydliga mål om vad man vill uppnå. Syftet var att torgföra den egna verksamheten och föra ut sina budskap. Jag minns att jag ibland kände mig som en duracellkanin. Repetera, repetera, repetera. Fokusera, fokusera, fokusera.
Denna del av den kommunikativa rollen i ledarskapet kvarstår – samtidigt som fler kanaler och dimensioner har kommit till.
Jag minns att jag ibland kände mig som en duracellkanin. Repetera, repetera, repetera. Fokusera, fokusera, fokusera.
Per Schlingmann
I takt med att företag har blivit alltmer ihopflätade med samhället har det kommunikativa ledarskapet alltmer kommit att handla om att sätta den egna verksamheten i ett tydligare samhällsperspektiv.
Från att repetera budskap till att över tid etablera en trovärdig berättelse. För vissa handlar det också om att gå så långt att etablera ett tankeledarskap i en viss fråga eller bransch.
Den kanske mest påtagliga förändringen är naturligtvis framväxten av nya kanaler; och hur ska man som ledare använder sociala medier för att stärka sitt egna ledarskap och berättelsen om den organisation man arbetar med. För många är en stark berättelse i sociala medier ett verktyg för att nå sina mål och bygga strategiska nätverk. I takt med att de digitala rummen blir viktigare handlar det också om att framträda i digitala mötesrum. För många har dessa kommit att bli den nya scenen.
Min slutsats är att dagens och morgondagens ledare behöver navigera i ett nytt kommunikationslandskap. För den som behärskar berättandet finns stora möjligheter. Och sannolikt leder detta till att människor med intresse för berättande i högre grad kommer att söka sig till ledarroller.
Per Schlingmann, författare och trendspanare.