Omställning behöver inte vara svårt – det kan börja med en kopp kaffe

Grön omställning på jobbet kan kännas övermäktigt men hållbara beslut om kaffe och bananer gör skillnad i längden.

"Kaffet en bra start för chefer som vill göra mer hållbara val."

Illustration: Getty Images / kollage: Teresa Kristoffersson

Det dricks hundratusentals koppar kaffe dagligen på svenska arbetsplatser. (Vi svenskar dricker en procent av den globala kaffeproduktionen!) Samtidigt är kaffe en av världens mest besprutade grödor och dessutom förknippad med avskogning, låga inkomster och risk för barnarbete.

Med andra ord är kaffet en bra start för chefer som vill göra mer hållbara val.

– Gör något så enkelt som att sätta upp en skylt om att kaffet och teet nu är ekologiskt och fairtrade – och berätta varför. När man inser att kaffe som inte är ekologiskt odlat ofta besprutas kraftigt och utsätter både odlare och arbetare för hälsorisker – och den egna kroppen för kemikalier – ger det en bitter smak i munnen, säger Sofie E Munteanu, chef för Bra miljöval på Naturskyddsföreningen.

– De små förändringarna kan göra stor skillnad i längden. Vi kommer dessvärre alltid göra avtryck på något sätt, men får man med sig medarbetarna på det här arbetet så ger det ringar på vattnet. De tar med sig miljötänket hem och miljöarbetet fortsätter på fler ställen, säger hon.

Folk samlas kring kaffe, det är enkelt att byta ut och ger stor effekt.

Eva Christiernin

En hållbar arbetsplats – här är tipsen!

Hur kan du göra din arbetsplats mer miljövänlig? Förutom att byta ut kaffet, frukten och andra matvaror, här är fem tips att börja med:

1. Välj miljömärkta produkter.

Välj papper, tvål, diskmedel och rengöringsmedel som inte skadar naturen.

2. Stäng av alla apparater när de inte används.

Även apparater som är i standby-läge drar ström, stäng av dem helt i stället. Ett tips är att dra alla sladdar till grenkontakter med avstängningsknapp.

3. Ha möten via webb, telefon eller video.

Undvik tjänsteresor och träffas digitalt istället. På köpet sparar du både pengar och tid.

4. Läs på skärmen eller skriv ut dubbelsidigt.

Undvik pappersutskrifter och kopiering och läs i stället fler texter på din dataskärm, scanna dina dokument och arkivera elektroniskt. Vill du ändå läsa på papper? Skriv då ut dubbelsidigt, då gör du av med hälften så mycket papper!

5. Byt till Bra Miljöval-märkt el. Det gör du enklast med ett telefonsamtal till ditt elbolag. Erbjuder de inte miljömärkt el? Byt bolag.

6. Vet du inte var du ska börja? Börja med något litet, som att byta ut kaffe, te eller bananer, eller kika på Naturskyddsföreningens hemsida där det finns enkla tips om hur man till exempel kan utforma en miljö- eller resepolicy.

Källa: Naturskyddsföreningen 

Sofie E Munteanu menar att det är viktigt att när man som chef förankrar miljöarbetet också påbörjar ett långsiktigt arbete för att sedan fortsätta i rätt spår. Det är viktigt med en vision, plan och tydliga mål.

– Jobba i etapper, då känns förändringsarbetet mer överkomligt. Sedan måste ledningen ha kontinuerliga uppföljningar. Ledningen behöver inte vara drivande med de måste bana väg för dem som utsetts som ansvariga för arbetet. Nästa steg är att ta fram en miljöpolicy och resepolicy, som till exempel kan inkludera att köpa miljömärkt och guida till färdsätt med minst klimatavtryck, säger Sofie E Munteanu.

Det låter som mycket jobb, är det inte svårt att ställa om?

– Nej, jag har svårt att se att det skulle vara det. Idag är det inte svårt att få med anställda på det här omställningståget. Tänker man inte på de här frågorna som arbetsgivare så riskerar man att inte vara relevant som arbetsplats för nästkommande generation. De är väldigt medvetna och tänker mycket på de här frågorna, säger Sofie E Munteanu.

Att kaffet kan användas som motor i omställningsarbetet till hållbarare arbetsplatser och ett miljövänligare samhälle är Eva Christiernin (S), kommunalråd i Uppsala, övertygad om.

– Att till exempel köpa fairtrade-kaffe gör skillnad eftersom man då motverkar barnarbete. Fairtrade underlättar också för kaffeodlarna att ställa om produktionen för att klara klimatförändringarna. De måste kunna köpa in plantor som är mer robusta och klarar klimatet i framtiden, säger Eva Christiernin.

Hon menar att chefer måste gå först i ledet och göra mer ansvarsfulla inköp, inte bara för att det känns bättre i hjärtat utan för att produkterna annars kommer ta slut.

– Rent krasst, ska vi kunna dricka kaffe i framtiden måste vi vara beredda att betala för det, säger Eva Christiernin.

Uppsala har certifierat sig som en så kallad ”Fairtrade City,” vilket betyder att kommunen jobbar för att göra rättvisemärkta upphandlingar. Tillsammans med företag och civilsamhälle samarbetar man för att uppmuntra hållbar konsumtion. Märkningen innebär att staden uppfyller de internationella Fairtrade-kriterierna, där till exempel bönder och arbetare har rätt till lagstadgad minimilön.

– Kaffet som upphandlas i kommunen, bananerna i skolan och rosorna till avtackningar är fairtrade. Allt går såklart inte att köpa rättvisemärkt, men det som går ska vi köpa in. Det kan låta krångligt, men det är det inte, säger Eva Christiernin och fortsätter:

– Folk samlas kring kaffe, det är enkelt att byta ut och ger stor effekt, så det var det första vi gjorde. Det andra vi gjorde var att byta ut bananerna i förskolan. Jag tror att den stora

förändringen som väntar är hur vi konsumerar och då måste vi som arbetsgivare göra vår del i den kedjan.

Inte heller Eva Christiernin tycker att det är svårt att implementera miljö- och hållbarhetsarbete på arbetsplatser.

– Jag vet att det går. Det har vi sett här i Uppsala. Efter att vi blivit en fairtrade-stad har det här arbetet och ”tänket” spridit sig till fler aktörer i staden. Vi måste alla gå den här vägen framåt, annars har vi varken kaffe, en schysstare värld eller gott samvete i framtiden, säger hon.

Så gör du för att bli en klimatledare

Läs även

Annons