Många chefsbyten att vänta 2022

Funderar du på att byta jobb? Enligt rekryterare är det rätt tid nu.

Illustration: Pia Koskela

Fredrik Hillelson

Foto: pressbild

1
.

–Jag har aldrig varit med om så stort tryck på oss rekryterare som under 2021 och nu 2022, säger Fredrik Hillelson, grundare och vd på rekryteringsfirman Novare.

Han har jobbat med chefsrekrytering i tjugo år, och intervjuar 700 till 800 förändringssugna människor per år. De senaste åren har de blivit ännu fler.

– De flesta är nöjda med sina arbetsplatser, men pandemin har fått många att tänka efter. Vad är det för liv jag lever? Vill jag jobba på det här sättet?  Vill jag resa på det här sättet, säger Fredrik Hillelson.

Läs också: ”Om det går snett får jag väl söka något annat”

Emeli Bergenhag, vice MD & head of operations på AW Executive search märker av samma tendens.

–Det är som att vi levt i en parentes till det vanliga livet de senaste två åren, som när man är föräldraledig eller långledig. Under sådana ledigheter hinner vi ju ofta fundera på vad vi vill göra ”egentligen”. Nu har vi alla levt i en sådan parentes och funderat på vad vi lägger vår tid på. Det är en väldigt spännande tid nu, när parentesen runt verkligheten är slut, säger hon.

De flesta är nöjda med sina arbetsplatser, men pandemin har fått många att tänka efter. Vad är det för liv jag lever?

Fredrik Hillelson

Emeli Bergenhag

Foto: pressbild

2
.

Fredrik Hillelson tror dock inte att pandemin är den enda förklaringen till rörligheten på arbetsmarknaden för chefer. Det beror också på att många chefer som är födda på 1970- och 80-talen har högre krav på sina arbetsplatser än vad de äldre generationerna har haft.

– Kommer de in på en arbetsplats där det inte är bra, då byter de jobb på ett helt annat sätt än vi sett tidigare. Och det är ju positivt, säger han.

Emeli Bergenhag tillägger att synen på vad som är en ledare dessutom förändras mycket just nu.

Läs också: ”Stanna-samtal” kan få de bästa att inte gå

– I dag behövs det till exempel ledare som kan bygga företagskulturer på distans. Det gör ju också att det kommer att röra på sig naturligt bland chefer nu, säger hon.

Då efterfrågan på skickliga chefer ökar menar Fredrik Hillelson att det är lätt att få nytt jobb idag. Uppfattningen att det skulle vara svårt om man fyllt 50 ger han inte mycket för.

– Det där är en skröna. Visst, ålderism finns, men i mycket lägre grad än förut.  Det är oerhört många kunder hos oss som vill ha någon som är 45 till 60 + idag. Då får de en chef med mycket erfarenhet och 60 år är ingen ålder idag, säger han.

Särskilt kvinnor över 50 är efterfrågade, menar Fredrik Hillelson. Många av dem har lämnat tiden med mycket ansvar för hem och barn bakom sig och får en ny skjuts i jobbtillvaron när de är i femtioårsåldern.

Det människor vill veta om sin kommande arbetsplats är sanningen.

Fredrik Hillelson

100 000-tals byter jobb varje år

42 procent av svenskarna överväger att byta jobb. 15 procent av dem inom en snar framtid.

65 procent av cheferna i Sverige säger sig må bra, medan snittet i Europa är 54 procent.

61 procent anger att deras arbetsgivare kräver för mycket av dem. I resten av Europa är den siffran 45 procent.

I snitt byter drygt 680 000 svenskar jobb per år (SCB:s statistik för 2016-2019)

Källa: Microsoft Work Trend Index 2021.

Att få en skjuts i arbetslivet eller nya komplexa utmaningar är överhuvudtaget vanliga orsaker till att chefer byter jobb. Många chefer efterfrågar möjligheten att få vara med och driva förändring. Eller få vara med när företag är i en uppskalningsprocess.

– Vi ser både att företag söker sådan kompetens och att chefer vill jobba med detta nu, säger Emeli Bergenhag.

Också interimchefer efterfrågas allt mer.

– Kanske kan ett företag inte attrahera rätt person som anställd, men som konsult. Det kan både vara i styrelser och ledningsgrupper som rådgivande men också i linjechefsroller, säger hon.

Organisationer som vill rekrytera ska inte krångla till det utan vara så ärliga som möjligt om sin arbetsplats, tror Fredrik Hillelson.

– Det människor vill veta om sin kommande arbetsplats är sanningen. Man ska berätta precis som det är. Inte översläta och inte undersälja, utan ge en ärlig och korrekt bild av arbetsplatsen, säger han.

Tidigare sågs det som fint att vara länge på en arbetsplats, men idag är inställningen annorlunda. Trots det stannar många för länge på jobb de egentligen inte gillar.

–Det är ett stort problem att många bara pratar om att byta jobb och sen jobbar de kvar på sin arbetsplats där de bara lever ut halva sin kapacitet.
Tänk vilken energi vi kunde frigöra om vi roterade folk till tjänster där de trivs i stället. Det är en jättepotential, säger Fredrik Hillelson.

Läs även

Annons