Rusning till Hemvärnet – tänk på detta som chef

Caroline Airas, produktionsledare på Volvo, har i snart 10 år varit engagerad i Hemvärnet.

Det är uniform-på-jobbet-dag på Volvo Powertrain Production i Skövde. Caroline Airas, produktionsledare med 30 medarbetare i sin grupp, har uniform på sig dagen till ära.

– Det där väljer man ju själv, om man vill skylta med sitt engagemang i Försvarsmakten eller inte, för mig känns det självklart, säger hon.

Om Hemvärnet tidigare fått stå ut med en del fördomar (tänk filmen Repmånad…) så har det rådande omvärldsläget förändrat allt. I vanliga fall söker omkring 5 000 svenskar sig till Hemvärnet varje år. Efter Rysslands invasion av Ukraina fick man nästan 10 000 ansökningar – på tre veckor!

Caroline Airas har varit engagerad i Hemvärnet sedan 2014, inspirerad av en arbetskamrat som ofta berättade om sitt engagemang i fikarummet.

Läs också: Hur är det att chefa med sin mamma?

– Han var ledig från jobbet ibland då polisen hade önskat stöttning från Hemvärnet, oftast för eftersök av försvunnen person. Jag tyckte det hela verkade mycket spännande.

Caroline Airas har inte gjort någon värnplikt utan valde en annan väg in i Hemvärnet, via ett frivilligförband (Bilkåren) och en befattningsutbildning till specialist – i hennes fall förare av tung lastbil samt packgruppchef.

– Jag gjorde först 14 dygns grundutbildning, och sedan drygt fyra veckors specialistutbildning då jag tog körkort för tung lastbil. Efter det gjorde jag fyra dagars introutbildning på Hemvärnet. Då får man sin utrustning, skjututbildning, grundläggande sjukvårdsutbildning och en genomgång av Försvarsmaktens värdegrund.

Människor som känner varandra och har samma mål och syfte - de stöttar och hjälper varandra, det kommer av sig själv då.

Caroline Airas

TÄNK PÅ DETTA SOM CHEF! Caroline Airas råd

Tänker du att du inte har tid att engagera dig i Hemvärnet? Det tar faktiskt inte så mycket tid. Jag lägger kanske 5 arbetsdagar (+ två helger) per år på övningar. På köpet får du bra ledarskapsövning, möjlighet att gå Försvarsmaktens vidareutbildningar i ledarskap plus ett enormt nätverk.

Har du medarbetare som är med i Hemvärnet? Stötta dem i deras engagemang och ge ledigt för övningar utan gnäll. De gör en viktig insats för samhället. Hemvärnet gör inte minst  stora insatser i fredstid. Vi finns på plats vid stora bränder och översvämningar, vi röjer kraftledningsgator vid stora strömavbrott, arrangerar personsök när någon försvunnit och transporterar människor och materiel när andra inte kommer fram.

Sedan dess har engagemanget växt och Caroline Airas är i dag packgruppschef och har gått flera av Försvarsmaktens gruppschefsutbildningar.

– Det är fantastiskt roligt att vara med i Hemvärnet, det är något med sammanhanget och omtanken i gruppen. Alla tar i tillsammans och hjälps åt. Här finns aldrig något ”andra skift” att skylla på. Jag funderar ofta på hur man kan skapa det här engagemanget och kraften på civila arbetsplatser. Jag tror att det handlar om samhörighet. Människor som känner varandra och har samma mål och syfte – de stöttar och hjälper varandra, det kommer av sig själv då, säger Caroline Airas och tillägger att det med andra ord kan vara värt att lägga tid på att låta civila arbetsgrupper lära känna varandra.

Läs också: ”Kommunikationen är avgörande”

– Man behöver ju inte ligga under en gran för att bevaka eller gräva ståvärn när man träffas. Samla dina medarbetare och låt dem berätta vad som är viktigt för dem på arbetsplatsen, vad deras bidrag eller styrkor till gruppen kan vara, ge det en eller ett par dagar per år. Om inte heldagar är möjligt försök prioritera avdelningsmöten där mjuka frågor får utrymme. Lär känna varandra.

Märker dina medarbetare här på Volvo av att du är gruppchef också i Hemvärnet tror du?

– Jag berättar ju alltid vart jag ska om jag är ledig för övning, och som sagt – idag har jag ju till och med uniform…

– Men jag ägnar mig ju inte åt ordergivning på jobbet. Däremot har jag ofta OBO (Orientering, Beslut, Order) i bakhuvudet. Hur ligger det till? Då gör vi så här! Så här delar vi upp arbetsuppgifterna. Det behöver ju inte vara krångligare än så.

– Ja, och sen älskar jag struktur, ordning och reda. Det märks nog.

FOTNOT: Varje år genomför Hemvärnet Uniform på jobbet-dagen. Under dagen som 2022 genomförs den 20 april, får hemvärnssoldater bära uniform på arbetet och i annan lämplig verksamhet. Deltagandet är frivilligt och syftet är att synliggöra och väcka intresse för Hemvärnet.

Läs även

Annons