Har dina medarbetare dubbla jobb utan att du vet om det?

Om medarbetare upplever att de jobbar bättre hemma än på kontoret - då har du misslyckats totalt med att skapa en bra arbetsplats. Det menar författaren Simon Elvnäs som ser en distansdebatt som bara börjat.

"Jag har mött flera fall där medarbetare i princip haft två heltidsjobb samtidigt."

Foto: Getty Images

Omställningen är jättestor. Låt oss börja där. Från 9 till 5 på kontoret till distans och hybrid. Men exakt vad som nu gäller – det vet ingen, enligt Simon Elvnäs.

– Det är mycket åsikter, känslor och tyckande nu. Inte mycket fakta. Undersökningar som görs baseras på människors känslor. Egentligen vet ingen vad som är bäst. Så nej, det går inte dra tre snabba slutsatser om distansarbetets för- och nackdelar idag.

Men om man ska ge sig på att gissa konstaterar Simon Elvnäs att:

Vissa chefer tycker att det går lika bra med medarbetare på distans som på plats.

Alla chefer är nog ense om att olika medarbetare klarar distansarbete olika bra. En del medarbetare mår inte bra av för mycket frihet. En del medarbetare fungerar dåligt med för mycket frihet.

Många chefer tycker att man förlorar insikter om hur medarbetarna mår när man inte ser beteendemönster och känslomässiga reaktioner. De upplever att de tappar information om medarbetares prestation och arbetssituation.

Många chefer står inför nya utmaningar.

– Många chefer upplever att distansarbetet gör jobbet som ledare svårare. Det ökar behovet av kontroll och i värsta fall tolkar medarbetarna det som brist på tillit, när man som chef egentligen bara vill veta om allt fungerar som det ska. Så cheferna blir anklagade för att vara kontrollerande, medan vissa medarbetare är oroliga att det inte syns att de jobbar. Till slut går båda sidor omkring med skuldkänslor, säger Simon Elvnäs som också möter chefer som ägnar mer och mer tid åt konflikter runt olika rättvisefrågor.

– Varför får Janne jobbar tre dagar hemma i veckan när jag bara får jobba två? Och de som nyanställs kräver total frihet att välja distans när de vill. Det här är nya frågor för chefer att reda i.

Dessutom, Simon Elvnäs möter i sitt arbete många chefer som har stora problem med medarbetare som jobbar för mycket, eller för lite.

Simon Elvnäs, författare till boken Effektfull.

Foto: pressbild

– Distansarbetet har gjort att cheferna inte längre har koll på vad medarbetarna gör om dagarna. Jag har på kort tid mött ett tiotal fall där medarbetare har haft dubbla jobb utan att chefen har vetat om det. När man distansarbetar har det blivit enkelt att starta upp en liten konsultverksamhet bredvid och ta betalt där också. Jag har mött flera fall där medarbetare i princip haft två heltidsjobb samtidigt.

Visst, alla är så klart inte så fräcka men folk är folk. Vi genar, chansar och skarvar lite till mans.

– Det pratas mycket om tillit och självledarskap nuförtiden men de här teorierna bygger lite på en generaliserande utopi om hur människor fungerar, säger Simon Elvnäs och påminner om att chefer trots allt har ansvar både för arbetstider, arbetsbelastning och arbetsmiljö liksom för att saker och ting blir gjorda.

– Jag tror att människor mår bra av kollegial samhörighet och av att ha en arbetsplats att gå till. Som arbetsgivare är det ditt ansvar att på allvar skapa en arbetsplats där medarbetare trivs och kan jobba. Sedan tycker jag att medarbetare också ska kunna välja att djupjobba hemma en vecka om det behövs. Men idag har vi hamnat i en situation präglad av motsättningar där arbetsgivare hotar med att kalla hem alla till kontoren och arbetstagare hotar med att säga upp sig om de inte får jobba var de vill. De här motsättningarna är ett stort problem. Det vi borde sträva efter är medarbetare som är lika produktiva, glada och inspirerade var de än jobbar.

Bara så kan du bli en bra distanschef

Läs även

Annons