”Det är inte svaghet att ligga sömnlös eller oroa sig, det är mänskligt”

Chefstidningens krönikör Mary Juusela hyllar chefer som vågar anta ledarrollen. "Var inte rädd för att lyssna in eller ändra dig, men våga även sätta gränser och stå stadigt."

"Det är inte svaghet att ligga sömnlös eller oroa sig, det är mänskligt."

Visste du att omkring 80 procent av människans tankar är negativa? Att aktivt söka och låsa sig vid problem i stället för att se möjligheter ligger alltså närmare till hands för de flesta av oss. Adderar vi “nånannanismen”, jag kallar det att “peka finger”, då fokus och energi ägnas åt att skylla i från sig i stället för att kliva fram, bidra till lösningar och att äga sina misstag, så har vi summerat företagskulturen hos en stor andel svenska arbetsplatser som jag coachar och har coachat de senaste åtta åren tillsammans med Lika Olika-teamet.

Arbetslag, projektgrupper, enhetsteam eller organisationer där individer och grupper lär varandra att sätta fokus på jaget inte laget finns det många av. Och mitt i allt befinner sig frustrerade, ledsna och motarbetade chefer som vrider och vänder sig till vansinne för att stötta sina medarbetare. Och förväntas göra det.

Chef, vet du vad?

Vad du är modig, som vågar anta chefsrollen. Hur cool du är, som trotsar flockdjursinstinkten och ensam kliver på en utsatt position. Och hur ovanlig du är, som vill ta ansvar för andras framgångar och tillkortakommanden. Det kan inte vara lätt. Inte alltid roligt. Men ändå gör du det.

 

Även chefer har känslor och ett hjärta som blöder av skitsnack.

Mary Juusela

Om du bidrar till en psykologiskt trygg arbetsplats, genom att inte förbise negativa språkbruk, attityder, fördomar och värderingar som inte hör hemma hos er; om du lever som du begär att andra ska leva; tar ansvaret du förväntas ta, inte är falsk, favoriserande, pratar bakom rygg, skrattar med inte åt och helt enkelt gör det bästa du förmår – höj då ditt huvud och känn stolthet!

Du är ingen robot.

Även chefer har känslor och ett hjärta som blöder av skitsnack, fingerpekande och härskartekniker. Det är inte svaghet att ligga sömnlös eller oroa sig, det är mänskligt. Men det är inte hållbart. För chef, du ska räcka länge.

För mer rock’n’roll, stärkt självkänsla och perspektiv till vardagen:

1. I slutet av dagen handlar ditt chefskap inte om resultatrapporten, vinstmarginalerna, den strukturerade arbetsmiljökontrollen eller vem som gillar dig. Det handlar om att du kan se dig själv i ögonen – att du försöker ditt bästa.

2. Var inte rädd för att lyssna in eller ändra dig, men våga även sätta gränser och stå stadigt. Gråt åt jävlighet, skratta åt galenskap och benämn dina misslyckanden som lärdomar.

3. Sätt det som sker i perspektiv. Vad spelar det för roll om 100 år, eller ens tio? Andas. Res dig upp. Försök igen. Och njut!

Till alla chefer, tack för allt hårt och modigt arbete ni gör. Jag står i beundran.

Mary Juusela
VD Lika Olika, föreläsare i sociala förmågor och kunskaper, författare, social entreprenör

Läs även

Annons