Sabina Ausfeldt, 2-barnsmor
Director of compliance Sweden på Juni
Det är kanske inte svårare, men jobbet blir helt klart mer krävande när man blir förälder. För mig kom det som en chock när jag fick mitt första barn. Jag älskar att jobba och jag älskar min familj – men jag tyckte att det var jättesvårt att hitta en balans. Jag började jobba när min son var 9 månader och den första tiden grät jag i princip varenda dag då jag tyckte att det kändes som att jag bara såg honom i vaket tillstånd ett par timmar om dagen.
Det tog ganska lång tid innan jag hittade någon balans i det där. Likadant gick jag länge och oroade mig innan jag berättade för min dåvarande arbetsgivare att jag var gravid. (Vilket jag egentligen inte hade behövt insåg jag senare.)
Mina råd till chefer är:
Föregå med gott exempel. Var öppen med att du har ett familjeliv och att det ibland ställer till det. Ursäktar du dig med ”galen lämning på dagis” känner andra att det är okej för dem också.
Var tydlig med att det finns goda möjligheter att integrera familj och arbetsliv på arbetsplatsen. Att det är okej att jobba på distans, att det går att ta med barnet till jobbet om det kniper. Jag har själv haft föredrag där jag fått bryta för blöjbyte i mitten på grund av doften som spred sig runt min son. Så kan det bli, det är inte hela världen.
Hos min förra arbetsgivare JAK införde vi sju timmars arbetsdag för att ytterligare förstärka möjligheten att vara en närvarande förälder samtidigt som man arbetade hos oss. Medarbetarna förvärvade enorma kompetenser när de var med sina barn. Konsten att hålla många bollar i luften, kunna sortera bland tankar i kaos och lyssna, allt det där lär man sig som förälder.
Tiina Bruno, 3-barnsmor
Vd Föräldrasmart Sverige, entreprenör, ledarutvecklare och föreläsare
Jag har arbetat med de här frågorna i många år och det har blivit bättre. I alla fall när det kommer till konkreta ting som föräldrapenning, löneutfyllnad, vab och annat. Det har också blivit vanligare att företag har policydokument där man slår fast att man är ett familjevänligt företag där medarbetarna ska kunna kombinera familj och karriär. Men kanske är man inte alltid lika bra på kultur, man har skrivningar som säger att det är ok att gå tidigare för att kunna hämta på förskola, men de föräldrar som gör så känner inte att det känns särskilt okej.
Att vara en familjesmart chef och arbetsgivare handlar dels om det självklara, att ha regler och kultur som hjälper anställda att ha både karriär och familj. Men också om att ha strukturer och förebilder som visar vad man vinner tillbaka, att se det som en investering och tillgång, inte en kostnad och börda. Jag brukar rekommendera den som kommer tillbaka efter en föräldraledighet att ge konkreta exempel till sin chef:
”Låt mig berätta vad jag utvecklat och tränat stenhårt på under föräldraledigheten, jag är mer organiserad, empatisk, modig och kreativ – nu förtjänar jag en löneförhöjning!”
Som chef och arbetsgivare tycker jag att man kan tänka på:
När en medarbetare berättar att hen ska gå på föräldraledighet om x antal månader – gratulera! Poängtera att det är en spännande erfarenhets- och kompetensresa hen ska ge sig in på.
Håll kontakt under föräldraledigheten, men säkerställ hur medarbetaren vill att en sådan kontakt ska se ut.
Inför reboarding, ta ett ordentligt samtal med medarbetaren. Vilka nya kompetenser har du fått? Hur får vi användning av dem här på jobbet?
Stefan Hollmark, 3-barnspappa
Stadsdirektör Södertälje kommun
Jag vet faktiskt inte om det är det. Jag hoppas inte att det är det där jag jobbar i alla fall. Men visst, småbarnsåren var hektiska. Jag kommer till exempel ihåg en gång då jag var på en anställningsintervju till ett vd-jobb med min ettåring i knät. Jag fick jobbet, så uppenbarligen gjorde det inget.
Som chef har jag alltid jobbat hårt för att ha en familjevänlig organisation och jag har vid flera tillfällen anställt medarbetare som varit gravida. För mig är det inget konstigt. Jag anställer den som har bäst meriter och ser det som ett långsiktigt åtagande. Visst, de är hemma ett tag men de kommer ju tillbaka – och då med ytterligare kompetens. Man lär sig saker under sin föräldraledighet. Att planera, att bestämma vem som gör vad, att reda i konflikter, allt det där jobbar man med dagligen i en familj. Jag tänker ofta att vi alla borde bli bättre på att använda kompetenser från hemmet på jobbet, och vice versa. Ibland kanske den konfliktlösning man ägnar sig åt på jobbet kan lösa knutar hemma.
Vill man som ledare vara en familjevänlig sådan kan man tänka på:
Lägg inga möten vid 8 på morgonen, eller sent på eftermiddagen. Ska man lämna eller hämta på dagis eller skola blir det svårt. Här på Södertälje kommun har jag till exempel flyttat mina chefsmöten från 8 till 9 på morgonen.
Flexibla arbetstider och möjlighet till distansarbete borde vara en icke-fråga idag. Man kan också erbjuda byte av tjänst under en period. Kanske kan medarbetare byta tjänster med varandra?
Ha medarbetarsamtal med dina föräldralediga medarbetare. På min tidigare arbetsplats åkte jag hem till föräldralediga medarbetare och träffade dem på hemmaplan.
Uppmuntra pappor att ta ut sina föräldradagar.