Chefspanelen om att återvända till kontoren

Hemma, på jobbet eller mittemellan? Fredrik Hillelsson, Anna Berggren och Linus Persson ger svar.

CHEFSPANELEN}

I Chefspanelen ställer vi frågor till chefer om hur de handskas med sitt ledarskap i det dagliga arbetet.

1
.

Fredrik Hillelsson

vd och grundare Novare Human Capital

Ja, vi måste tillbaka till kontoren men inte till det som var före pandemin. (Vi ska dock komma ihåg att detta ju bara gäller kontorsarbetare. Det finns många yrken där man inte har något val utan kämpar på med långa dagar på arbetsplatsen och pendling, precis som de alltid gjort)

Men när det gäller kontorsyrken är jag förvånad över de som kategoriskt slår fast det ena eller det andra, jag tror att framtiden är hybrid. Jag har ungefär 120 medarbetare här och i höstas sa vi att man skulle jobba tre dagar hemma, två på kontoret. Men sen tänkte jag, varför ska jag hålla på och styra i detta? Så nu är flexibiliteten enorm. Vi säger att det är bra om man gör 40 – 50 procent av tiden på kontoret, men litar samtidigt på folks självledarskap. De vet vad som funkar bäst för dem.

Är man en superkontrollerande chef är det så klart jobbigt att inte veta var och när medarbetarna jobbar men jag känner att utmaningen snarare är medarbetarnas. Min största oro är att folk jobbar för mycket, att gränser mellan arbete och fritid suddas ut.

Det som krävs nu är närvarande och engagerade chefer som lyssnar in. Själv tänker jag ofta att ett Teamsmöte på 20 minuter varje morgon nog gör att folk är mer informerade än vad de var förr i tiden, när vi satt bredvid varandra, men inte pratade.

2
.

Anna Berggren

IT-chef, TRR Trygghetsrådet

Det korta svaret är nej. För mig är det en självklarhet att man jobbar lika bra digitalt, jag har i alla tider haft resurser i Kina, Indien, USA… Vi hade digitala möten långt innan Teams! Kommer ni ihåg telefonkonferenser?

TRR gick från fysisk till digital leverans på några veckor. Många av dem som var tveksamma till digitala och digifysiska leveranser i början (såväl medarbetare och kunder, som tjänstemän i omställningar) väljer ofta digital leverans idag.

Det som gäller nu är att bygga ledarskap som inte handlar om att folk ska stämpla in i tid à la industrier på 1940-talet, idag måste det handla om vad medarbetarna ska prestera! Och att jobba mer med medarbetarnas självledarskap.

Jag blev verkligen förvånad i höstas när stora företag började kalla in sina medarbetare till kontoren igen (då de trodde att pandemin lugnat ner sig…) Men varför göra det när vi vet att många mår bättre av att jobba hemifrån? Det finns bra digitala verktyg att arbeta med idag och jag tycker att det är lite av en myt att det inte går att vara kreativ på digitala möten. Sedan är det så klart roligt att ses, och det finns medarbetare som mår bättre av att få komma in på kontoret. Vi måste tänka att framtiden är hybrid, nu krävs ett ledarskap som matchar den.

3
.

Linus Persson

grundare och vd för Linti Group

Det tycker jag verkligen inte. Och det finns väl egentligen ingen data som backar upp att vi borde tillbaka?

Jag har sett att vissa företag under hösten tvingat folk tillbaka till kontoren och jag tänker att det där nog är en personlighetsfråga. Äldre chefer i mer traditionella företag – det känns som om det framför allt är de som försöker få in sin personal igen.

Jag tänker att utmaningen är att skapa mätbarhet och en förväntansbild. Vad förväntar jag mig att du ska göra på jobbet? Hur mäter jag det? Exakt VAR du befinner dig när du jobbar är ju inte intressant

Det är lite samma sak med kultur. Svårare att jobba med på distans, visst, men har vi bara en tydlig bild av vad vi ska åstadkomma tillsammans så går det.

Det svåra är så klart de spontana mötena vid kaffemaskinen (som alla pratar om). Digitala fikastunder tror jag inte riktigt på, det känns mest kontraproduktivt om du frågar mig. Men att som chef göra spontana check-ins med personalen tror jag är bra. Slå en signal, prata en stund.

Hos oss väljer personalen själva om de vill arbeta på kontoret eller inte. Vill man jobba inne så har man en plats. När det inte är restriktioner har vi nog ändå 80 procent av personalen på plats. Vilket beror på att vi anstränger oss för att göra kontoret till en plats där man vill vara.

Läs även

Annons