Brev till chefen i tuffa tider – Johan Books råd till kämpande chefer

Det är tuffa tider nu. Chefstidningens krönikör skriver öppet brev till alla hårt arbetande ledare där ute.

Johan Book är föreläsare och medgrundare av organisationen HejEngagemang!

Foto: Ateljé Lena Photography

Jag minns när jag fick min första chefstjänst för en herrans massa år sedan och min nyblivna chefskollega utbrast: ”Jaha, nu är du ensam Johan!”

Han syftade på att jag nu var ensam på min tjänst och att jag skulle hålla ett visst avstånd till mina medarbetare. Som tur var lyssnade jag inte utan förstod att det var genom att arbeta nära mina medarbetare som jag skulle kunna göra skillnad på riktigt.

Vi har nu några år bakom oss med pandemi och krig. På det en lågkonjunktur med höjda räntor och levnadskostnader.

Det är dags att påminna varandra om att det är när det blåser som hårdast – som vi måste ta hand om varandra som mest. Så jag tänkte att jag skulle skicka ett brev till dig som varje dag kämpar med att hålla ihop dig själv och din verksamhet.

Ju snabbare du inser att du inte är en supermänniska med övernaturliga krafter som står pall för allt, desto snabbare kan du fokusera på hur ni tillsammans ska klara av den här resan. Hur ni genom att värna om varandra och ta kontroll över det ni kan påverka, kommer att stå väl rustade inför med- och motgångar, både nu och i framtiden.

Här kommer tio tips på hur du och ditt team blir starkare och bättre tillsammans!

Börja dagen med att ta kontrollen!
Direkt när du vaknar på morgonen planerar du in något du ska göra under dagen som du tycker är kul och ger energi. Det kommer att skänka dig en känsla av kontroll, vilket är något som får oss människor att må bättre. Både du och dina medarbetare måste ta på er syrgasmasken själva, innan ni kan hjälpa och stötta varandra. Att ta ansvar för sin sömn, återhämtning, kost och rörelse är en av grundstenarna i det arbetet.

Börja dagen i lugn takt
Se till att få en lugn stund innan du påbörjar ditt arbete, varva ner och andas. Försök komma ut i friska luften och dagsljuset, helst på morgonen eller förmiddagen, det är en viktig del i att få en kvalitativ sömn. Och en bra sömn är en av de absolut viktigaste faktorerna för att må bra och ha kraft att hantera motgångar.

Ditt team är din borg!
Trots alla högteknologiska verktyg vi har, alla modeller, appar och processer så är ert viktigaste verktyg för att må och prestera bra ni själva. Som människor och arbetskamrater. Ert team ska vara er borg, dit ni får ta med hela er person, känner er trygga, utmanas och utvecklas. Teamet är ditt lä och håller din rygg när det blåser som hårdast. Så lägg massor med kraft på att tillsammans bygga starka och trygga relationer. Väj inte för det jobbiga och ovissa, hantera det. Tillsammans.

Fokus, fokus, fokus
Att ta kontroll över det ni faktiskt kan påverka i en tumultartad omvärld, kommer att skapa både trygghet, ökat välmående och tydlighet. En tydlig och beslutad väg framåt bidrar också till viss förutsägbarhet. Utifrån hur det ser ut just nu, definiera tillsammans vad det är ni ska uppnå och hur ni ska ta er dit. En föränderlig omvärld ställer högre krav på tydlighet här och nu.

Uppmuntra, följ upp och återkoppla är som dunderhonung för motivationen

Att bli sedd i allt slit, att uppleva att någon är nyfiken på mitt arbete, att jag får en känsla av att vi hela tiden tar små steg mot det där målet vi satt upp, är avgörande för vår motivation för saker och ting. Se till att bygga strukturer där ni tillsammans tar ansvar för att både uppmuntra, följa upp och återkoppla på allt fantastiskt ni åstadkommer varje dag.

Fira smått och ofta
Glöm inte bort att fira! Vänta inte tills ni gått i mål med de stora projekten utan nyttja de tillfällen ni har att lyfta fram saker ni gör och är stolta över!

Bygg en gemensam struktur för återhämtning på arbetstid
Ta medvetna mikropauser då och då för att orka fokusera och tänka klart hela arbetsdagen. Framför allt mellan möten, så du hinner vila hjärnan och fokusera om – allt för att kunna bidra på ett konstruktivt sätt under mötena. Boka också upp möten där ni pratar mer om hur ni mår än hur det går.

Reflektera mera
Avsluta din arbetsdag på ett bra sätt med positiv reflektion över saker som varit bra under dagen – t ex någonting du är stolt över, något samarbete du gillade eller nåt samtal som betytt mycket.

Glöm ditt arbete – fokusera på annat
Psykologisk distansering från arbetet är något som gynnar välmåendet. Sätt tydliga gränser för arbete och fritid, få till återhämtande aktiviteter på din fritid. Vad som är en återhämtande aktivitet för just dig vet du bäst själv. Huvudsaken är att den bidrar till att du inte tänker på det som faktiskt stressar dig.

Våga säga nej
Förstå dina och ditt teams gränser och våga säga nej när det behövs. Både privat och på arbetet. Håll fast vid ”måsten” som får dig att må bra och ger energi.

Tänk på att vi både ska må och prestera bra i många år, ett hållbart arbetsliv är viktigast.

Massa kärlek!

/Johan Book, föreläsare och medgrundare av organisationen HejEngagemang!

Läs även

Annons