Åsa Storck – Chefsdagboken

Åsa Storck

Ålder: 58 år
Gör: bibliotekschef i Vaggeryds kommun
Erfarenhet: Utbildad bibliotekarie, tidigare bibliotekschef i Jönköping, Huskvarna och Värnamo. Skriver lättlästa böcker för barn och unga.
Intressen: Läsa, skriva, vandra, vila och vara med familjen (särskilt mina barnbarn)

Chefsdagboken}

Här ber vi en chef föra dagbok över en arbetsvecka. Personen skriver om motgångar och glädjeämnen öppet eller anonymt. Chefen får sedan feedback av en ledarskapskonsult på saker att förändra, reflektera kring eller vara extra nöjd med.

Måndag

Roman till frukost

Startar dagen med frukostläsning = går upp tidigt för att få en stunds läsning vid frukost. Det är mest skönlitteratur jag läser, tänker ofta att det är den bästa inspirationen i både liv och ledarskap!

När jag kommer till jobbet är kommunens parkavdelning där och håller på att lyfta pallkragar på plats utanför biblioteket. Idag börjar samverkansprojektet VaggerydsSurret. Samverkan med alla möjliga aktörer, både självklara och oväntade, är något vi jobbar med hela tiden på biblioteket. Så når vi ut och utvecklas. Nu gäller det att få pallkragar på rätt plats och klara ut logistik inför morgondagen då förskola, skola och allmänhet kommer. Under veckan blir det barnteater, digitala utställningar, fönstermålning och tillverkning av fjärilsmatare. Mina medarbetare är fantastiska, flexibla och löser i stort sett allt med uppfinningsrikedom och prestigelöshet. Tänker ofta att en av mina viktigaste uppgifter är att undanröja hinder och tillhandahålla så bra förutsättningar som möjligt så att de kan verka i full frihet!

På eftermiddagen har jag pass i infodisken. En besökare på biblioteket kommenterar att det är så roligt att vi flyttat in till centrum, ”det är så härligt att det blivit lite liv vid torget”. Fint med respons! Tidigare låg biblioteket i utkanten av samhället, men efter flytten till centrum har besöksantal och samverkan med lokalsamhället ökat.

Under veckan blir det barnteater, digitala utställningar, fönstermålning och tillverkning av fjärilsmatare.

Tisdag 

Nav för demokratiutveckling

Börjar dagen hos tandläkaren. En gång i tiden pluggade jag till tandläkare men bytte inriktning och det har jag inte ångrat en sekund. Med bytet kom insikten hur viktigt det är att ha möjlighet att tänka om och få lov att satsa på något nytt. Där, i det livslånga lärandet, har biblioteken en viktig roll.

Hinner med lite administration före lunch. Ligger inte precis i fas med allt som borde göras i Personec, Agresso, Opus, Adato, Stella, ja, ni vet. Ibland tänker jag att den största utvecklingspotential som finns i en kommun är att frigöra cheferna från administration. Oj, vad som skulle kunna hända då!

På eftermiddagen avstämning i kommunens demokratigrupp. I våras togs beslut i fullmäktige om att biblioteken ska vara nav för demokratiutvecklingen i kommunen. Jag jobbar mycket med att synliggöra bibliotekens betydelse för demokrati i stort och smått. Oavsett om det gäller bokklubbar, digital hjälp eller språkcafé så handlar det om att människor i alla åldrar ska få tillgång till berättelser, kunskap och bildning. Då kan man bilda sig en egen uppfattning om saker och ting och göra sin röst hörd.

Tidigare låg biblioteket i utkanten av samhället, men efter flytten till centrum har besöksantal och samverkan med lokalsamhället ökat.

Onsdag & Torsdag 

Internat med bibliotekschefer

Tar bilen till Isaberg Mountain Resort för internat med regionens bibliotekschefer. Temat är samverkan mellan bibliotek och lokalsamhälle, ett av mina favoritämnen. Guld värt att få ett dygn ihop och hinna prata om stort och smått i biblioteksvärlden. Hur uppfattas vi och vad gör vi själva för att synliggöra vår verksamhet?

På internatet tänker jag, som så ofta när vi jämför mellan de olika kommunerna i vår region, att det inte är så dumt att vara verksam i en liten kommun som Vaggeryd: det är lätt att överblicka organisationen,  knyta kontakter och starta samarbeten.

På kvällen träffas vi i min bokklubb i Värnamo, ett härligt gäng som setts i mer än tio år. Vi pratar om böcker (kan aldrig bli för mycket boksnack!) och allt annat mellan himmel och jord. Bästa avkopplingen som ger perspektiv på både livet och jobbet.

Bibliotekets barnavdelning.

Fredag

Ledningsgrupp och musikquiz

Avslutning inför sommaren med ledningsgruppen hemma hos vår kultur- och fritidschef. Ledningsgruppens träffar är viktiga för mig: det är prestigelöst, lösningsfokuserat och inte minst har vi roligt på våra möten!

Idag startar vi med musikquiz, sen blir det planering av förvaltningsdagar i september. I kultur- och fritidsförvaltningen ingår verksamheter som simhallar, kulturskola, Miliseum, öppen ungdomsverksamhet och bibliotek. Jag brukar tänka att gemensamt för oss alla är att vi står för upplevelser och aktiviteter som både ger redskap att hantera livet och gör livet värt att leva.

Sedan är arbetsveckan slut: den har varit rolig, omväxlande, oväntad, operativ, strategisk, administrativ. Efter alla år i biblioteksvärlden är fortfarande ingen dag den andra lik.

Feedback från experten

STEFAN TENGBLAD

Professor i HRM på Centrum för Global HRM vid Göteborgs universitet. Forskar om ledarskap och medarbetarskap
i olika arbetslivssektorer.

Foto: Malin Tengblad

Du har en viktig poäng i värdet av att ha en överblickbar verksamhet och därmed också ha tid att arbeta med detaljerna.

Tack för en inspirerande dagbok där det blir tydligt hur det går att koppla ihop stort och smått i ett chefsuppdrag som ditt, från den strategiska diskussionen och bibliotekens roll i samhället som ett värn för demokrati och tolerans, till att möta medborgare vid infodisken. Jag tycker du har en viktig poäng i värdet av att ha en överblickbar verksamhet och därmed också ha tid att arbeta med detaljerna. Många organisationer baseras på storskalighet där detaljerna inte riktigt uppmärksammas på samma sätt och där arbetet blir mer standardiserat och strömlinjeformat och mindre lust- och energifullt. Men med många omsorgsfullt skötta detaljer så blir det också en välfungerande och tilltalande helhet som kan vara svår att få till i storskaliga organisationer.

Till dig som är chef vill jag därför säga: Vad är det för detaljer i din verksamhet som kan hanteras med omsorgsfullhet och bidra till att medarbetare och brukare får en bättre upplevelse (och därmed också är till gagn för verksamheten i stort.) Kanske ger detaljerna dig möjlighet att sätta ett mer personligt avtryck i verksamheten?

Avslutningsvis önskar jag dig och dina kollegor ett stort lycka till med ert fortsatta arbete!

Skriv dagbok
Vill du skriva dagbok i Chefstidningen och få feedback av en ledarskapskonsult? Hör av dig till oss!
redaktionen@chefstidningen.se

Läs även

Annons