Så förbereder du dig för det nya studiestödet

Fundera över dina egna behov och gör samtidigt en strategi för hur din organisation ska hantera de ansökningar om studieledighet som säkert kommer.

Det nya omställningsstudiestödet är en del av "nya LAS" som träder i kraft i oktober.

Foto: Getty Images

Det nya omställningsstudiestödet är en del av ”nya LAS” som träder i kraft i oktober. Tanken med det nya stödet är att arbetstagare ska kunna satsa på omställning eller kompetensutveckling utan att behöva känna oro för sin ekonomi då stödet innebär att de allra flesta kan studera med minst 80 procent av lönen i upp till ett år.

Som chef behöver du också fundera på det nya omställningsstudiestödet. Dels för din egen skull, dels för din organisation.

– Se det som en möjlighet till lärande mitt i livet. Kanske vill du studera ledarskap, kanske lära dig mer om branschen du jobbar i? Det viktiga är att titta på hur arbetsmarknaden ser ut idag och tänka; var vill jag vara om några år? Vad behöver jag för att nå dit? Hur blir jag rekryterbar? säger Hanna Broberg, chefsstrateg på Svensk Chefsförening/ Akademikerförbundet SSR.

Som chef behöver du också ha en strategi för hur din organisation ska hantera omställningsstudiestödet.

Var vill jag vara om några år? Vad behöver jag för att nå dit? Hur blir jag rekryterbar?

Hanna Broberg

Omställningsstudiestöd

Omställningsstudiestöd kan ges för alla utbildningar i Sverige som ger rätt till studiemedel. Även utbildningar som en omställnings­organisation finansierar kan ge rätt till omställnings­­studiestöd, trots att de inte ger rätt till studiemedel.

Utbildningen ska stärka arbetstagarens ställning på arbetsmarknaden, utifrån arbets­marknadens behov av kompetens.

Ansökan bedöms av sökandes omställningsorganisation samt av CSN.

Lär dig mer om hur omställningstudiestödet funkar HÄR

Du söker på CSN

Lyssna på podd om omställningsstudiestöd HÄR

 

Vad ska ni göra när personal börjar lämna in ansökningar om studieledighet? Hur ska de ersättas? Du kan inte neka någon ledighet för studier men du kan skjuta upp det en tid om det krävs för att få arbetet att flyta på.

Fundera också på om det finns kompetenser det vore bra om någon i personalen skaffade sig.

– Har man en HR-avdelning så råder jag chefer att tillsammans med dem utforma en strategi om allt det här. Och varför inte ta upp frågan med din personal i ett medarbetarsamtal innan lagen träder i kraft den 1 oktober.

– Försök att hitta lösningar som passar alla, till exempel kan man ju studera på deltid och på så sätt vara kvar på jobbet på deltid. Se det här omställningsstudiestödet som en möjlighet att höja kompetensen både hos dig själv och hos din personal, säger Hanna Broberg.

Läs även

Annons