När är det lämpligt att erbjuda löneväxling?

Att löneväxla mot pension innebär att en anställd byter ut en del av sin bruttolön mot högre inbetalning till tjänstepensionen. Men när är det en bra sak för arbetsgivaren att fundera över?

"Det finns det en risk att det kan upplevas som orättvist ifall endast några få medarbetare tjänar på den."

Foto: Getty Images

Kort om löneväxling

Löneväxling mot pension innebär att en anställd byter en del av sin lön mot en högre inbetalning till tjänstepensionen.

Summan som medarbetaren löneväxlar kan utökas av arbetsgivaren med 5,8 procent då den särskilda löneskatten på pensionspremier är lägre än arbetsgivaravgiften på bruttolön.

Utan kostnad kan arbetsgivaren alltså bidra till en högre pension för medarbetaren.

Regel nummer ett är att det ska finnas tillräckligt många på företaget som har så hög lön att löneväxling är aktuellt. Om en förmån ska vara skattefri, så ska den erbjudas alla. Och även om löneväxlingen i teorin kan erbjudas alla, så finns det en risk att det kan upplevas som orättvist ifall endast några få medarbetare tjänar på den.

Det säger Linda Finnerman, senior HR-konsult på Lön & HR Bolaget.

– Oavsett vilket förmånspaket man vill erbjuda är det viktigt att tänka igenom vilka förmåner man vill erbjuda och varför. Det handlar som regel om employer branding – att förmånen ska bidra till att företaget får behålla anställda och attrahera nya medarbetare.

Hon konstaterar att hög lön innebär hög skatt, har man exempelvis en specialistorganisation kan löneväxling vara ett bra sätt att attrahera de medarbetare man vill ha. Skatten ska visserligen betalas när pensionen betalas ut, men för den som ligger över brytpunkten för statlig skatt är skillnaden väsentlig.

Det finns fördelar för företaget, som får betala lägre arbetsgivaravgift vid löneväxling. Rekommendationen är att företaget ger förtjänsten – 5,8 procent av löneväxlingen – till den som löneväxlar, som då får ytterligare ett tillskott till pensionen.

– Vi kan inte se att det finns direkta nackdelar för arbetsgivaren. Det blir lite mer administration, men den behöver inte bli kostsam. Har man till exempel redan en förmånsportal för friskvård kan man ofta använda denna, alternativt kolla med sin bank och pensionsfond.

Men håll koll på siffrorna, varnar hon:

– I dagsläget är löneväxling ekonomiskt förmånligt för anställda som har en bruttolön som överstiger 8,07 inkomstbasbelopp. I år motsvarar detta en årsinkomst på 599 601 kronor respektive en månadslön på närmare 50 000 kronor efter att man har löneväxlat.

Tjänar man under brytpunkten kan den anställde få lägre ålderspension, lägre sjukpenning samt lägre tillfällig föräldrapenning.

Långa avtalstexter efter nytt EU-direktiv

Läs även

Annons