Har du blivit för peppig och positiv som chef?

Har du blivit den där positiva och peppiga chefen - som folk faktiskt inte orkar med?

"Varför blir somliga stället superpositiva besserwissrar, besatta av sin egen image?"

Foto: Getty Images / privat

Det finns en hel industri där ute som vill göra chefer perfekta. Perfekta som i kompetenta, empatiska, lyhörda och coachande. Så varför blir somliga stället superpositiva besserwissrar, besatta av sin egen image?

Och var kommer cheferna ifrån där rollen av den positiva, superhärliga chefen tycks stelnat till en mask av cement?

Ann Askenberger, erfaren ledarkonsult med en master i organisationspsykologi vid INSEAD Business school i Frankrike, har också mött dem. Hon säger sig dessutom själv ha varit ”en jobbigt positiv människa”.

Chefer som uppfattas som besserwissrar

Men under de akademiska studierna i Frankrike växte hennes intresse för C G Jungs tankar om skuggan, den där oälskade delen av oss själva som vi avskyr. Den som gör att vi inte BARA kan vara positiva och härliga hela tiden.

– Den där skuggan har vi alla, chefer också. Vi är oftast inte medvetna om den men andra ser den, lovar hon

Ann Askenberger beskriver ”skuggan” som en ofrivillig tvilling som innehar alla de egenskaper vi jobbar hårt för att inte visa upp för omgivningen.

– Om vi till exempel anstränger oss för att uppfattas som kompetenta blir vi lätt mästrande, uppblåsta, kanske uppfattas vi som besserwissrar?  Vi hatar inkompetens och i värsta fall ser vi alla våra medarbetare som dummerjönsar. Vi ser inte när vi är obegripliga – för vi ser bara att de andra är trögtänkta.

Likadant med cheferna som är överdrivet positiva i sina chefsroller.

Se upp för alla egenskaper du blir rosad för - risken är nämligen stor att du kommer att överanvända dem.

Ann Askenberger

Varför grotta i det omedvetna? Här är fem anledningar enligt Ann Askenberger.

Vi kan fatta klokare och modigare beslut om vi har tillgång till fler av våra sidor och egenskaper.

Vi kan snabbare anpassa oss till nya förutsättningar om vi har en mer flexibel hållning till vilka vi är och vad vi kan.

Vi kan lägga större energi på de uppgifter vi har framför oss och oroa oss mindre för hur vi kan uppfattas av andra.

Vi minskar risken för att smitta organisationen med våra egenskapade rädslor.

Vi kan bli bättre på att sätta sunda gränser – både gentemot oss själva och andra.

Ann Askenbergers nya bok heter ”Din skugga är din styrka. Om kraften i att bejaka alla delar av dig själv i ditt ledarskap.” (Annleda AB Ledarutveckling)

– Den chef som är rädd för sin negativa skugga överdriver ofta den positiva sidan och kan till och med göra det så mycket att hen orsakar skada. En sådan chef slår nästan knut på sig själv för att alltid vara snäll – och förlorar sig själv på köpet. Hen vågar inte ta beslut och håller fast vid medarbetare som skulle må bra av att gå, och skadar på så sätt organisationen, säger Ann Askenberger.

De här skuggorna som följer oss genom livet och som ”läcker” när vi är stressade, blir tagna på sängen eller skrattar åt något är här för att stanna. De bottnar ofta i saker som hänt oss som barn, eller helt enkelt i det faktum att vi är människor och därmed mångbottnade.

Viktigt att bli trygg i din ledarroll

Tricket är i stället att lära sig leva med dem. Är du chef är det dessutom ett sätt att bli tryggare i din ledarroll.

– Man blir en bättre chef om man kan använda hela sitt register, alla sina egenskaper. Om man både kan vara positiv och negativ, kompetent och frågande, både fantastisk och ofullkomlig, säger Ann Askenberger.

För att klara det behöver man förstå mekanismerna bakom, menar hon. Man behöver kunna sin Jung. I alla fall lite grann.

– Många dilemmor och utmaningar man som chef kämpar med kan i grund och botten handla om att man är oförmögen att använda alla sina sidor. Det är ju väldigt lätt att som chef tycka att andra ska ändra sina beteenden, men hur ofta vänder man blicken inåt och tittar på sig själv? Hur fungerar jag?

Vilka skuggsidor ska man då vara vaksam på om man vill vara en bra chef?

– En bra sak är att titta på de egna projiceringarna. Vad dömer du andra för? Vad retar du dig på hos andra? Varför blir du så irriterad på den här medarbetaren? Vänd blicken inåt så ser du skuggan. Retar du dig på andras inkompetens? Kolla efter din egen besserwisser.

Ett annat gott råd i jakten på den egna skuggan:

– Se upp för alla egenskaper du blir rosad för – risken är nämligen stor att du kommer att överanvända dem. Och tänk på hur du berömmer andra. Berömmer du en person för att hen är kreativ finns risken att den personen kommer att leta nya kreativa lösningar hela tiden, även när de inte behövs. I jakten på din bekräftelse.

– En ledare som kan använda hela sitt register och som känner sina skuggor – en sådan ledare kan fokusera på människan hen har framför sig. Inte på hur hen själv uppfattas. Idag finns det många chefer som lär sig vilka egenskaper de ska ha och har så fullt upp med att vara den personen att de inte ser människorna de har framför sig, säger Ann och tillägger.

– Dessutom, det är en befrielse att få vara sig själv. På jobbet och hemma. Därför borde vi alla bejaka våra skuggor.

 

”Utbilda chefer i hur man blir bättre på att lyssna”

 

Läs även

Annons