Chefens svåraste samtal: Kränkande anmälningar

Så klarar du att hantera konflikter utan att riskera din egen psykiska hälsa.

Jacob Carlander är psykoterapeut och författare till boken "Chefens svåraste samtal".

Foto: Getty Images / pressbild

– Att bli utpekad för att ha gjort fel eller få anklagelser slängda mot sig kan skapa en känsla av maktlöshet och isolering.

Jacob Carlander är psykoterapeut och aktuell med boken ”Chefens svåraste samtal”. Han har under de senaste tio åren forskat om svåra samtal och handlett chefer som råkat ut för anmälningar eller påhopp. 

– Om en medarbetare som känner sig kränkt eller orättvist behandlad lämnar in en anmälan om kränkande särbehandling, kan det snabbt eskalera till en juridisk och administrativ konflikt, särskilt om anmälan bottnar i vilja att ge igen och bestraffa, säger Jakob Carlander.

Rättshaveristiska beteenden kan vara subtila, menar han. Det rör sig ofta om medarbetare som inte nöjer sig med att diskutera någonting de är missnöjda med utan tar det vidare direkt. 

– Det kan handla om att man begär ut chefens samtalsloggar eller använder interna system för att hävda sin egen uppfattning, 

Som chef tvingas man navigera en komplex situation där den egna arbetsrollen ifrågasätts. 

– Man hamnar ju i att hantera både externa och interna påtryckningar samtidigt som man håller fast vid sin ledarroll. 

Konflikten kan påverka både arbetsmiljön och chefens psykiska hälsa.

– Det är lätt att känna att man slåss för sin egen existens och sitt förtroende inom organisationen. När kritiken kommer från en medarbetare som kommer med väldigt hård kritik eller agerar som en extern granskare, kan det vara svårt att inte känna sig överväldigad.

Det är lätt att känna att man slåss för sin egen existens och sitt förtroende inom organisationen.

Jacob Carlander

Jakob Carlander är leg. psykoterapeut och författare till ett flertal uppskattade böcker om bemötande och rättshaveristiskt beteende.

Chefens svåraste samtal (Gothia Kompetens)

book

Strategier för att hantera svåra samtal

Jacob Carlander vill med boken, ge chefen strategier och stöd för att kunna stå i, och hantera situationen på ett effektivt sätt. Här är några viktiga strategier:

Undvik inte samtalet – du måste ta det så sätt det i kalendern och gör det bara!

Sätt tydliga gränser för samtalet – håll samtalet på en professionell nivå och undvik att det blir en personlig konflikt. Detta hjälper chefen att behålla sin auktoritet.

Stå fast vid sitt uppdrag som ledare – Håll fast vid din roll som chef och fokusera på att lösa konflikten på ett konstruktivt sätt, utan att låta den påverka din egen psykiska hälsa.

Var medveten om att du inte kan lösa alla konflikter – Det är viktigt att förstå att vissa konflikter inte kan lösas på egen hand och att det inte är chefens ansvar att hela alla känslomässiga sår.

Samarbeta med HR och ledning – Det är viktigt att HR och övrig ledning stöttar chefen och ser till att anmälningar hanteras på ett objektivt och rättvist sätt. Externa utredare kan också behövas för att säkerställa en transparent process.

Våga stå fast i dina beslut – Som chef behöver du vara beslutsam och inte låta dig påverkas av externa påtryckningar.

Skapa en konstruktiv arbetskultur – Uppmuntra en arbetsmiljö där brister och kritik kan tas upp på ett respektfullt sätt, utan att det leder till känslomässiga reaktioner eller konflikter.

Jacob Carlander påpekar att det finns ett stort behov av att förbättra samarbetet mellan HR, chefer och medarbetare för att hantera dessa konflikter på ett hållbart sätt.

När en chef hamnar i en situation där de utsätts för rättshaveristiska anklagelser, handlar det ofta om att stå emot för att bevara sitt ledarskap. För chefer är det avgörande att inte fastna i en situation där psykisk hälsa och förtroende sätts på spel.

– Som chef måste man kunna sätta tydliga gränser och fatta beslut som inte handlar om att vara omtyckt, utan om att göra det som är rätt för organisationen.

Läs även

Annons