Vilka är dina viktigaste råd till en ny chef?

Nya chefer vänder sig med fördel till andra chefer. Det blir inte lika ensamt då. Vi frågade Chefspanelen vad de kan bidra med.

1
.

Therese Almlöw

grundare och CEO Inspirerum

– Det går inte utbilda sig till att bli en bra chef. Visst, man kan lära sig metoder och verktyg men i grund och botten handlar det om att träna, träna, träna. Det jag lärt mig om bra ledarskap, har jag inte lärt mig under mina utbildningar, utan i verkligheten, och genom reflektion.  Det är viktigt att komma ihåg.

– Med det sagt, det är fyra saker jag tänker är bra att veta som ny chef. Den första handlar om medvetenhet. Du måste vara medveten om vad det är som driver dig som chef. Vad handlar det om? För om vi inte är medvetna om vad det är som driver oss, då kommer vi inte förstå våra egna reaktioner. Varför blir jag stressad och irriterad nu? Det här gäller för alla, men är extra viktigt att ha koll på som chef.

– För det andra, skaffa dig en mentor, fadder, en förebild! Någon som kan hjälpa dig med konkreta råd, alternativ och konsekvenstänk. Antingen en hardcore affärsmentor, eller om du snarare känner att du behöver jobba med dig själv – gå i terapi! Det kan vara jättebra! Men kom ihåg – goda råd är bra men besluten du tar är dina egna. Du måste förstå varför du fattar de beslut du gör!

– För det tredje planera din kalender! Framför allt, lägg in reflektionstid under arbetstid! 2-3 timmar i veckan då du är offline och ostörd.

Mitt råd är att tänka helhet när det kommer till kalenderplanering, lägg in privata saker också. Du ska få hela livet att hänga ihop. Och glöm inte sömn och återhämtning.

– För det fjärde, ha koll på dina möten! Sitt inte i onödiga möten, ha inte för långa möten! Kräv agenda och syften, och summera alltid vem som ska göra vad i slutet av varje möte. Och tänk på att det inte är du som ska göra allt! Lägg alltid en kort tid för reflektion efter varje möte. Vad hände egentligen? Vad sa vi?

– Som bonustips, kom ihåg att det ska finnas glädje och nyfikenhet i vardagen. Allt behöver inte vara så allvarligt, och du behöver inte vara så himla duktig hela tiden. Glöm inte heller att alltid rekrytera personer som är kompetentare än vad du är! Det är till stor hjälp.

 

2
.

Åsa Lundell

CMO, Lernia

1. Hitta förebilder! Inspireras av någon du tycker är en bra ledare. Finns förebilden på det egna bolaget, be om att få träffas och fråga om konkreta tips. De flesta seniora chefer vill ju faktiskt dela med sig av sina erfarenheter.

Jag började min karriär i IT-branschen och där hade jag en chef som betydde mycket för mig. Inte minst för att hon delade med sig av konkreta råd och inbjöd till en öppen dialog.

2. Många avskräcks nog från chefsroller därför att de tror att det bara finns ett, rätt sätt att vara chef. Så är det absolut inte! Det finns mer utrymme än man tror i chefsrollen. Man kan vara introvert, extrovert, analytisk, inspirerande. Tricket är att bygga på sina styrkor!

Det viktiga är att man är villig att ta ansvar, det är faktiskt det chefskapet handlar om.

Jag har själv varit mentor och jag brukar alltid säga så här:

Hitta din vision för ditt ledarskap. Knyt ihop den med företagets vision. Det vill säga, hur kan din vision hjälpa företaget i sin vision och strategi? Tänker man så – då har man något att navigera efter när det blir tungt, för att hålla sig på rätt spår.

Jag har haft adepter som kommit till mig långt efteråt och sagt att det här sättet att tänka har hjälpt dem.

3. Glöm inte att chefskap är ett sätt att påverka världen i en bra riktning. Du kan bli en positiv kraft för medarbetare och företag. Ett gott ledarskap kan göra skillnad – särskilt i utmanande tider.

3
.

Marie Lundqvist

senior chef inom offentlig sektor, senast interim kommundirektör i Sigtuna

En sak kan du vara säker på; det kommer inte att bli som du har tänkt dig. Du kommer att bli frustrerad och missmodig. Men också ha mycket roligt på jobbet.

Var prestigelös och modig! Du kommer att få ompröva saker hela tiden. Det går att fatta ett nytt beslut om det förra inte blev så bra, det är inte så himla farligt.

Det är inte så dumt att kunna skratta åt sig själv. Att bjuda på sina tillkortakommanden kan faktiskt vara förlösande både för dig och dina medarbetare.

Vad är det värsta som kan hända? Fråga dig själv det. Ofta är det ju något du kan leva med, eller hur? Man behöver vara tillåtande både mot sig själv och medarbetarna när saker och ting inte blir så bra. Vågar du visa att du kan göra fel och att det är okej, så bygger du också en orädd organisation. Misstagen blir lärdomar – i stället för misslyckanden.

Delegering är chefens bästa vän. Ett vanligt misstag nya chefer gör är att de tror att de måste göra allt själva. Kanske för att visa sig duktiga? Låt i stället andra stiga fram och visa vad de kan. Ge medarbetare mandat och förtroende att visa framfötterna. (Obs! Du kan inte bara delegera tråkiga saker till medarbetarna, då upplevs det som om du dumpar saker i knät på dem!)

Var smart slarvig. Man måste lära sig att prioritera och prioritera bort. Vad är viktigt på riktigt? Det som inte är så viktigt kan man faktiskt sköta lite med vänsterhanden.

Se styrkorna i var och en av dina medarbetare. Alla har svagare sidor – du också -men  fokusera på  deras styrkor och få dem att växa.

Lojalitet uppstår i relationer. Så vill du ha lojala medarbetare måste du bygga relationer med dem.

Anställ personer som kan komplettera dina styrkor! Det vill säga anställ inte personer som liknar dig själv. Inte sällan är chefer personer som ”gasar” – då kan man behöva någon som ”bromsar” i sin närhet.

Ta ledningen! Folk förväntar sig att du ska göra det. Peka inte med hela handen, men var beslutsför.

Skaffa dig en mentor, en handledare, eller gå en utbildning. Ibland är det skönt att bolla med någon som är erfarnare.

Att landa och få alla medarbetare med sig tar tid. Man får vara uthållig, envist jobba på och bygga relationer. Till slut vänder det nästan alltid, även om det kan ta ett år.

Och om det inte vänder – ja, då är det okej att ge upp och sluta. Man ska inte jobba kvar om man inte mår bra.

Läs även

Annons