”Matchmakers” kan hjälpa organisationers specialister att samarbeta

En organisation präglad av stuprör behöver matchmakers - eller integratörer - som kan få specialisterna i respektive stuprör att samarbeta. Det menar Chefstidningens krönikör Alexander Löfgren.

Alexander Löfgren är utvecklare av kollektiv intelligens Influence AB, forskare och författare Smart samarbete.

Foto: privat

Ju större och mer komplex en verksamhet är desto mer specialisering krävs för att den ska fungera. Det är ju därför organisationer vanligtvis är indelade i alla dessa kompetenta avdelningar, funktioner och grupper för exempelvis planering, produktion, inköp, ekonomi, HR, kommunikation och IT.

Chefers fokus är att arbetsleda medarbetarna i sina specialiserade delar av verksamheten, och chefernas chefer lägger sitt engagemang på att skapa tydlig riktning och relevanta förutsättningar för det organisationen ska uppnå. Grunden för ett stabilt linjeledarskap.

LÄS: Så lär du dig samarbeta smartare

Utmaningen är dock att specialiseringen gör att organisatoriska enheter utför ett utmärkt jobb var och en för sig, men inte nödvändigtvis tillsammans. De vertikala stuprören uppstår, och det samarbete som behöver ske tvärs över organisationen blir ett gemensamt ansvar chefer emellan, och därmed alltför ofta – ingens ansvar.

Botemedlet  är inte förtydligade samarbetsprocesser, utan fler samarbetspersoner. Alltså att det tillsätts utpekade roller som tar extra ansvar för fungerande arenor och arbetssätt som förbättrar integrationen mellan organisatoriska enheter mot gemensamma mål.

Botemedlet  är inte förtydligade samarbetsprocesser, utan fler samarbetspersoner.

Alexander Löfgren

Lika noggranna som vi är med att definiera strukturerna för specialiseringen av verksamheten behöver vi vara med att identifiera individerna för integreringen av den.

Det är dessa utsedda integratörer som hjälper chefer att lyfta blicken från ”min organisation” och se beroendena till övriga delar som ökar den gemensamma framgången för ”vår verksamhet”. Och det är dessa individer som agerar som matchmakers mellan specialistkompetenser och tussar ihop grupper och människor som behöver samtala och samspela för att klara av svåra utmaningar tillsammans.

För att lyckas med komplexa uppdrag i en verksamhet krävs förmåga att kunna leda både specialisering och integrering. Det handlar om att chefer och integratörer hjälps åt att gemensamt koordinera målstyrningen och mobiliseringen av rätt uppgifter och människor.

Så nästa gång vi tar oss an ett svårt utvecklingsprojekt, strategiskt initiativ eller en tvärfunktionell uppgift behöver vi ställa oss frågan:

”Vilka är integratörerna som kommer att få samarbetet mellan verksamhetens specialiseringar att flöda?”

Alexander Löfgren är utvecklare av kollektiv intelligens Influence AB, forskare och författare Smart samarbete.

Vanligaste konflikterna på jobbet – så undviker du dem

Läs även

Annons