
Lisa Hartikainen och Tony Mc Carrick är "thinking partners".
Foto: Viktor Gårdsäter
Lisa Hartikainen och Tony Mc Carrick har känt varandra i snart fyra år. Det började som ett mentorskap men idag kallar de sig i stället för ”thinking partners”, något alla borde skaffa, tycker de.
Hösten 2020. Tony Mc Carrick jobbar som digitaliseringsstrateg på kommunen i Södertälje och känner ett behov av att lyfta och diskutera framtiden och allt som kommer med den. Han bjuder in till ett samtal.
Trots att Södertälje arbetar proaktivt med AI och andra digitaliseringsfrågor så går det ändå för långsamt, tycker Tony Mc Carrick. Han undrar varför de här frågorna är så eftersatta i offentlig sektor? Han grubblar på hur man ska göra för att säkerställa att den kompetens som behövs inom digitalisering och ny teknik verkligen finns i kommunen, och oroar sig för vad som händer om för många halkar efter och glappet blir för stort?
En av de inbjudna deltagarna, Lisa Hartikainen, marknadschef på NOX Consulting, har lång erfarenhet av att utbilda och sprida kunskap om digitalisering och AI. De har haft kontakt några gånger tidigare och pratat om just AI-kompetens. Samtalen är alltid roliga och inspirerande. Efter mötet finns hon kvar i hans tankar. Tänk om han själv har fastnat i gamla hjulspår? Det är lätt att bli hemmablind – Tony Mc Carrick får en idé.
– Jag brukar inte ”reach out”, men den här gången gjorde jag ett undantag. Jag ringde upp Lisa på vinst och förlust och frågade om hon kunde tänka sig att bli min mentor, berättar han.
Lisa Hartikainen skrattar.
– Jag trodde först att han skämtade och blev lite förvånad. I ett traditionellt mentorskap är ju den äldre mentor, säger hon.
Jag tror att nyfikenhet är en förutsättning för att man ska få ut någonting av ett sådant här samarbete.
Lisa Hartikainen
Svaret dröjer och Tony Mc Carrick hör av sig igen och nu får han ett ja. Det är pandemi och de bokar in en första digital mentorsträff, och upptäcker snabbt att de brinner för samma frågor, men på olika sätt.
– Båda är nyfikna och gillar att utmana befintliga strukturer, säger Lisa Hartikainen
– När vi pratar med varandra tar det aldrig slut. Vi kommer från olika världar, åldersskillnaden är stor. Jag tror att det är våra olikheter som berikar samtalen och gör dem så intressanta, säger Tony Mc Carrick.
När Tony Mc Carrick och Lisa Hartikainen ses är samtalet centralt. De ser det som ett pågående experiment, som går ut på att hjälpa varandra att tänka. Inga mobiler får störa. Samtalen förbereds för det mesta väl. Det kan handla om någonting konkret, en aktualitet, en bok någon av dem läst, innovation eller teknikutveckling. Ämnet kan vara smalt och nischat, eller väldigt stort och övergripande, berättar Lisa Hartikainen.
– Vi har haft samtal på teman som mod, sårbarhet och lycka. Vi har läst poesi och pratat favorit-maträtter. Vi börjar ofta i en ände och samtalet för oss sedan i helt oväntade riktningar, fortsätter Lisa Hartikainen.
De förbereder presentationer och ger varandra läxor. En läxa kan vara att läsa en artikel om någonting aktuellt, men det kan också vara en filosofisk frågeställning, eller att reflektera över någonting man själv sagt eller gjort.
– Man avsätter inte tid för samtal på det viset i vardagen; tid att ta in, reflektera över saker, och utmana varandra.
Gör succé med omvänt mentorskap – så skapar du ett mentorprogram

"I värsta fall är det inget för dig, i bästa fall får du fler perspektiv på livet och världen än du trodde var möjligt."
Foto: Viktor Gårdsäter
Leta inte efter en potentiell ”thinking partner” på din arbetsplats. Poängen är att möta oliktänkande personer så välj bort dina egna kluster. Få in så många olikheter som möjligt i relationen; t ex ålder, kön, yrkeserfarenhet…
Träffas på morgonen – då är hjärnan ”nyvaken”.
Bestäm er för en ”form” från start. Ska ni ses en gång i månaden? Hur länge ska ni prata?
Börja varje ny session med att checka in, och reflektera sedan kring det förra mötet. Bestäm hur lång tid ni ska ägna åt detta. Håll tiden.
Ha en tydlig agenda för varje träff. Det kan vara ett tema, ett dokument båda ska ha läst, en läxa eller en bok ni ska prata om.
Våga variera. Varva jobb med annat, till exempel kulturupplevelser, middagsrecept, känslor och känsliga ämnen.
Ge varandra tankeuppgifter att fundera över.
Ha ett öppet sinne – går du in i möten med tanken att du vet allt, så blir det inget samtal.
Lägg de sista 10 minuterna på att avrunda. Prata om vad som händer idag? I helgen?
Utvärdera regelbundet, till exempel var sjätte månad. Prata om hur det har varit och kom överens om ni vill fortsätta eller inte. Behöver ni förändra någonting?
Nya perspektiv, andra dimensioner. Lisa Hartikainen lovordar Tony Mc Carricks förmåga att vara kreativ i samtal. Lekfulla initiativ som får fart på hjärnan och pratet. Själv tror hon att hon bidrar med en stor dos av frågan varför.
– Jag tror att jag har en förmåga att ställa den frågan lite oftare än snittet. Jag gör det per automatik.
Det är ren nyfikenhet, och det driver på samtalen, öppnar upp dörrar i hjärnan, menar hon.
Har ni blivit beroende av att ses och prata?
– Beroende är vi nog inte. Men det skulle vara väldigt tråkigt att inte ha varandra, säger Lisa Hartikainen.
Hur gör ni för att det inte bara ska kännas som att fika med en kompis?
– Vi är stringenta, och håller på våra ”regler” så att det inte blir slentrianmässigt. Vi håller oss alltid till formen, att ses en gång i månaden, alltid på morgonen och alltid i en och en halv timme. Var sjätte månad reflekterar vi över hur det har varit och så förnyar vi vår överenskommelse, om att fortsätta ses regelbundet för att samtala.
Passar det alla att ha en ”thinking partner”?
– Jag tror att nyfikenhet är en förutsättning för att man ska få ut någonting av ett sådant här samarbete. Är man inte nyfiken kan man låta bli, då är det bara slöseri med tid, säger Lisa Hartikainen.
Lärande sker inte i första hand på kurser och utbildningar, utan i vardagen, i dialog med andra människor, tror båda.
– Men det kräver kanske lite mod att gå in i ett mentorskap eller att ha en thinking partner. Det är som att dejta, eller börja nytt jobb, man behöver vara tydlig med sina gränser, våga säga både ja och nej, säger Tony Mc Carrick
– Bjud någon på en mentorsdejt och testa! I värsta fall är det inget för dig, i bästa fall får du fler perspektiv på livet och världen än du trodde var möjligt och kanske dessutom en vän för livet, säger han.