Mattias Tegefjord
vd Uppsalahem
Det är onekligen enklare att lägga till saker, eller slipa på saker man redan gör, än att sluta med dem. Men är det något jag tänker att jag borde sluta med 2024 så är det att utgå från att andra ser världen på samma sätt som jag själv gör.
Jag har lätt för att bilda mig en uppfattning och snabbt leverera svar när det uppstår frågor, inte sällan behövs det för att flödena är så snabba. Jag tänker att jag vet ett snabbt sätt att fixa det här som i alla fall skulle hamna någorlunda rätt – och så kör man på det.
2024 ska jag i stället ge mer plats för mer nyfikenhet!
Om man låter medarbetare i högre grad komma med tankar och förslag så att de känner sig mer respekterade och involverade finns ju faktiskt möjligheten att något händer, som annars inte skulle ha hänt. Det kan mycket väl bli ett betydligt bättre slutresultat.
Jag tänker att de allra flesta medarbetare har ett engagemang i det de gör. Om de känner sig lyssnade på och får vara med och tycka till och bidra så kommer engagemanget helt säkert att öka markant. Om vi bara låter dem testa sina vingar så kan vi åstadkomma så mycket mer tillsammans. Dessutom blir det en roligare resa framåt.
Det är extra viktigt att vara nyfiken nu när förutsättningarna förändras så, inte minst genom ny teknik och den digitalisering som faktiskt i grunden förändrar fastighetsbranschen. Fastighetsförvaltning är fortfarande ganska analog. Vi åker runt och läser av mätare och skriver in siffror i ett system, ser efter om sopkärl blivit fulla och kontrollerar funktion manuellt till exempel att lampor fungerar. Här medför digitaliseringen och ny teknik helt nya möjligheter för oss.
Gör vi likadant som vi alltid gjort så kommer vi få det vi alltid har fått – det blir inte bra eftersom förutsättningarna snabbt förnyas. Vi måste nyttja allas tankeförmåga och kloka idéer på ett bra sätt om vi ska lyckas.
Samma sak gäller med ledarskapet skulle jag säga. Branschen är traditionell när det kommer till styrning och det är ofta ganska toppstyrt. Beslut fattas onödigt högt upp i hierarkierna. Här tror jag att det är ett paradigmskifte på gång. Unga vuxna som kommer ut från universiteten vill inte vara en kugge i ett maskineri och göra som de blir tillsagda. De förväntar sig att få vara med och påverka på ett helt nytt sätt. Det måste vi möta om vi ska kunna attrahera och behålla dem. Bästa redskapet för att göra det är att använda sin nyfikenhet.
Lina Ylander
grundare och vd på Me+
– Jag tänker sluta banna mig själv för saker som jag INTE har gjort. 2024 ska jag i stället ha fokus på saker som jag har gjort!
– Jag tänker sluta att ha dåligt samvete och ständigt säga ”jag hann inte det där” när jag går hem. Varför ha fokus på det jag inte hinner? I stället vill jag tänka på hur jag prioriterar min tid för att bli den bästa ledaren.
Det är ju någonting konstigt med vårt förhållande till tiden. Jag tycker att jag ofta möter människor som stressade springer genom arbetslivet, och det är ju inte bra. Samtidigt glorifierar vi ofta det där. Vd:ar som på Linkedin bollar flera tjänster samtidigt och mår toppen. Det är inte bra att låtsas vara en övermänniska och det är inte dåligt att be om hjälp.
Som ledare skulle jag vilja skapa en kultur där vi alla på bolaget prioriterar vår tid på ett klokt sätt. Hur? Kanske främst genom ”lead by example”, men också genom att prata om det.
För mig hänger det här ihop med att våga göra fel. Jag säger alltid att misstag är något vi lär oss av. Vi berättar, gör om och gör rätt. Återigen handlar det om fokus på rätt saker. Visst, tre saker gick fel – men 97 gick rätt!
Jag tänker att det handlar om att möta sina medarbetare som vuxna människor, att ha förväntningar på dem, stötta men inte curla.
Att avdramatisera misstag är också ett sätt att minska stressen. Det kan hjälpa oss att använda vår tid på rätt sätt.
Pontus Olsson
vd Joyweek
2024 tänker jag sluta arbeta hemifrån! Kanske inte jättekonstigt då både jag och Joyweek brinner för kontorslivet. Dessutom har vi nya och fräscha kontor!
Debatten om distansarbete kontra kontoret lär fortsätta och jag förväntar mig inte att alla ska följa mitt exempel. Jag tänker att nummer ett för chefer borde vara att hitta en flexibel lösning där medarbetarna får ihop privatliv och arbete.
Jag tror också att det är fel att ”kalla in” sina medarbetare till kontoret igen med argumentet att det blir bättre samarbete då. Det bästa borde vara att skapa ett kontor som medarbetarna ser fram emot att komma till, ett kontor där man trivs, presterar och väljer att vara.
Ett vanligt misstag många gör när man skapar ett kontor där medarbetarna vill vara, är att många satsar och fokuserar allt på bara ett område.
Det skulle kunna vara att allt fokus ligger på inredningen och det visuella. Eller så görs satsningen på en ergonomisk arbetsplats. Det kan också vara att man erbjuder exklusiva frukostar, fika, frukt och bra kaffemaskiner. Det ska vara glädjefyllt, trivsamt, tilltalande, ergonomiskt och förmånligt. Det bör också finnas platser där medarbetarna ges möjligheten att arbeta i olika miljöer. Min bedömning är att man måste göra allt det där och mer därtill.
Lyckas företag väva in allt det här så är jag övertygad om att kontoret blir den självklara arbetsplatsen igen!
Att satsa på ett bra kontor betyder så klart inte att du behöver flytta. Fundera på vad du redan har och hur du enkelt uppgraderar. Då blir det både bra och hållbart.