AI ska få tyst på mötets snackpåse

Har du medarbetare som tar över varje möte – eller är det kanske du själv som pratar sönder alla sammankomster?

Nura Mahmod, team lead på företaget Neodev.

Foto: pressbild

Tycker du om att höra din egen röst och tar tillfället i akt på möten? Eller har du snarare svårt att få en syl i vädret?

– Forskning visar att de som pratar mest tenderar att få ledarskapsroller, och i de rapporter vi tagit del av under det här researcharbetet såg vi tydligt hur överrepresenterade män är i ledande positioner. Den här virtuella mötesmoderatorn som vi gjort kommer inte att lösa alla jämställdhetsproblem på våra arbetsplatser, men genom att belysa talarutrymmet och få en bättre balans i möten kommer vi i alla fall ett steg på vägen, säger Nura Mahmod, team lead på företaget Neodev som tagit fram en AI-produkt som mäter och markerar vem som pratar mest under ett möte. Resultatet illustreras via egenvalda avatarer på en skärm. När någon dominerar för mycket under mötet får hans eller hennes avatar en megafon. Man ser också den taltid alla har i förhållande till hela mötets längd.

Finns det inte en risk att människor känner sig uthängda?

– Jag tror att det snarare har en avväpnade effekt. Det är inte en straffande produkt, utan en lättsam påminnelse som hjälper en att i realtid skifta sitt beteende och lämna plats för de som ännu inte sagt så mycket. Det är också en hjälp för ledaren att släppa in mer tystlåtna i diskussionen.

Även om tanken är god finns det många introverta där ute som förmodligen trivs med att inte ta så stor plats i möten. Vad händer med dem?

– Vi har haft många diskussioner både internt och med genusforskare kring detta, och det är klart att det kan finnas de som tycker att detta är obekvämt. Men jag tror ändå att den lättsamma approachen gör att det inte känns så jobbigt. Dessutom vet ofta medlemmarna i ett team vilka roller och personligheter alla har, och anpassar upplägget efter det.

AI-verktyget var ett av tre vinnande bidrag i Vinnovas ”Hackaton AI for increased gender equality” och är fortfarande under utveckling. Betaversionen planeras att vara klar under första kvartalet 2023.

Läs även

Annons