Stängda dörrar, byråkratiska beslutsprocesser, tvehågsenhet. Det är ingenting för Fredrik Hillelson, vd och grundare av rekryteringsföretaget Novare. Här ska det gå undan. Med energi. Intensitet. Och kaxighet. Vare sig han talar om jobbet, familjen, livet, världen eller sin ledarstil, så är det snabbhet, flexibilitet och enkelhet som är honnörsorden.
Men viktigast av allt. Respekten. Att se varandra. Mötet med en annan människa säger så mycket om oss. Efter en avslutad anställningsintervju på Novare frågar han ofta receptionisten hur hon blivit bemött av den besökande. Det avslöjar det mesta av vad han behöver veta om personen i fråga.
– Att vara arrogant, att göra skillnad på folk är nog det värsta jag vet. Och det ser vi dagligen omkring oss. Hur vanligt är det att personalen hälsar på kollegorna som städar på deras kontor? Hur ofta kommer vi ihåg att titta på receptionisten när vi hälsar?
Samtidigt betonas kaxighetens betydelse. Var går gränsen till arrogans?
–Man ska ta för sig, men inte ta för givet att man är en bättre person än någon annan. Att visa respekt är motsatsen till arrogans. För mig handlar det om uppskattning. Jag ringer alltid tillbaka till den som sökt mig. Jag besvarar alla inkommande mejl samma dag om det är möjligt.
Under anställningsintervjuer tror han att han skiljer sig från andra rekryterare. Han använder inte tiden till att hitta jobbiga och utmanande frågor som kan ställa den intervjuade på pottkanten, i syfte att snabbt komma åt personlighet och kompetens.
Vi får inte börja tycka synd om andra, vi måste ställa krav.
Fredrik Hillelson
–Jag tror på vänlighet och hoppas att personen är rak och ärlig, inte minst mot sig själv. Jag brukar snabbt få en känsla för omdöme, självinsikt och självfallet om de har humor. Bara i år har jag intervjuat omkring 800 personer där ungefär fem procent gått vidare till anställning, oftast till olika typer av ledningsgrupps- och styrelseroller.
Det är så självklart. Men också så svårt. Att visa att man ser andra.
Något annat han kollar av hos dem han möter under en rekryteringsprocess är lyhördheten för olikheter och mångfald, samt att de har politisk fingertoppskänsla.
–Mod är viktigt, särskilt som vd. Alla är vi olika och har olika förutsättningar, sådana är vi människor. Vi får inte börja tycka synd om andra. Vi måste ställa krav. Men jag blir alldeles varm i hjärtat när jag ser hur folk omkring mig lyckas.
På en arbetsplats handlar respekt också om att se till jämställdhet och mångfald. Tjugo procent av landets invånare kommer från ett annat land. Det är en mångfaldsaspekt som borde speglas på samtliga arbetsplatser, betonar han.
Novare har idag medarbetare med fjorton olika nationaliteter anställda. I åldersspannet samlas sex generationer. Flertalet funktionsvariationer är också representerade i medarbetarstyrkan. Det är en mix Fredrik Hillelson är otroligt stolt över.
–Självklart är det bra för våra affärer. Att leva som man lär. Att inte bli ett slags ”greenwashingföretag”.
Han är medveten om att svansföringen är hög. Insikten om att han har ögonen på sig verkar trigga. Med högljuddhet följer ansvar.
–Alla våra medarbetare har dessutom ett starkt samhällsengagemang vilket gör oss unika. Och det är viktigt. Vi måste ta hänsyn till det samhälle vi lever i. Därför är mångfalden bland oss så viktig, på alla sätt.
Samhällsengagemanget är en avgörande beståndsdel hos Novares vd. Just nu handlar det mest om att via ”Beredskapslyftet” – en rörelse bestående av människor i näringslivet – samla pengar för att stötta och lindra en samhällskris. Initiativet föddes under pandemin men handlar för dagen om att hjälpa nyanlända från Ukraina till utbildning och ett bra liv i Sverige.
–Vi svenskar jobbar normalt i stuprörstänk, pandemin visade på vikten av att agera okonventionellt.
Hans energi störs inte av novemberkylan där han står i snålblåsten vid Strömkajen för att fotas. Han nekar till att han fryser i sin tunna kavaj. Det ingår inte i vokabuläret att vara negativ. Är du en genuint positiv person, eller är det en roll?
-Jag är en i grunden positiv människa. Det har jag nog alltid varit. Jag ser inte problemen. Allt är möjligt.
Det finns ingen dötid i vårt samtal. Frågorna som finns i mitt huvud när vi skakat hand behöver inte alltid ställas, han svarar snabbt redan när de rör sig i skuggorna. Siktar du aldrig fel?
– Att agera, även om det blir fel, är bättre än att inte göra något alls. Det är handling som räknas. Det var därför jag inte blev långvarig inom Försvarsmakten där jag i och för sig trivdes. Jag var lite för yvig. Passade inte in i mallen. Och där behövs det ofta fyrkantighet. Det måste man ha när man hanterar kriser som ju är Försvarsmaktens primära uppgift.
Vi förstod att vi som rekryteringsföretag skulle ha svårt att hålla ångan uppe när Sverige stannade av.
Fredrik Hillelson
Fredrik Hillelson minns 1990-talet då det handlade om att göra aktieägare nöjda. Nu är det samhällsföretagens tur. De som visar oss hur man berikar världen. När han 2001 grundade Novare var tanken att man skulle arbeta på ett modigare sätt än ”de andra”.
–Det som framför allt kom att skilja oss från andra var när pandemin kom. Vi förstod att vi som rekryteringsföretag skulle ha svårt att hålla ångan uppe när Sverige stannade av. Då lovade jag att ingen av mina anställda skulle avskedas och att en permittering skulle vara en extremt avlägsen åtgärd. Det skapade ett mycket lugnare och tryggare klimat för dem att arbeta i. Och vi gick ur krisen starkare än vi var innan.
När väl pandemirestriktionerna började lätta kom kriget. Alltså nya möjligheter att göra nytta. För nu började ukrainska flyktingar anlända. Som behövde hjälp.
–Mina föräldrar var själva flyktingar. De kom med uppryckta rötter så jag kan i viss mån förstå hur det känns. Kanske har det gjort mig modigare. Mer riskbenägen. Jag har aldrig tänkt i termer på vad jag har att förlora.
Vi pratar och fotografen arrangerar. Vår huvudperson får en blomvas i händerna, han ser glad men en smula obekväm ut.
–Så här mycket tålamod brukar jag inte ha.
Det anas en frustration över folk som inte marscherar på i samma tempo. Extra tydligt blir det när det kommer till att samla pengar till samhällsengagemang. Då märker han direkt vem han talar med.
–Börjar de vackla och säga ”jag måste ta detta med min ledningsgrupp”, då vet jag att det är kört, att jag inte kommer ha tålamod att vänta.
Du har sammanlagt sju barn, egna och bonus. Är du lika otålig hemma?
-På jobbet har de jag arbetar med respekt för mig. Hemma är jag nog ännu hetsigare i humöret. Men jag har en fru som fått mig att ta det lite lugnare.
Han är gift med skådespelerskan Elin Klinga. Hennes jobb har lärt honom mycket.
–Skådespelare är i regel bra personkännare. Däremot är de ofta väldigt självkritiska, ingenting duger. Allt kan göras bättre. Men Elin lär mig framför allt att vara en bättre människa. Hon har gjort mig medveten om orättvisorna omkring oss. Jag har blivit mer allround genom henne, tycker att alla politiska åsiktsyttringar är värda att respektera. Jag känner mig som en regnbåge. Jag har alla färger i mig.
”Den vd som är rätt vid ett tillfälle, är helt fel vid ett annat”