– Vi kan nog ganska säkert säga att en person som har arbetat med sitt psykologiska kapital har ett slags skydd eller en buffert mot utbrändhet, säger Stefan Söderfjäll som får allt mer frågor om just det här när han är ute och pratar med chefer och medarbetare.
Men vad är egentligen ”psykologiskt kapital” och vad ska man göra för att få kapitalet i fråga att växa?
– Psykologiskt kapital är detsamma som en persons mentala resurser. Det vill säga de resurser vi använder för att må, fungera och prestera bättre, hantera livets svackor och återhämta oss efter motgångar, förklarar Stefan Söderfjäll.
Till viss del sitter vårt psykologiska kapital i generna men mycket går att jobba med. ”Till hälften påverkbart”, säger han.
Man brukar säga att vårt psykologiska kapital består av fyra separata tillgångar:
Hopp
Egenförmåga eller självförtroende
Resiliens eller motståndskraft och
Optimism.
(Vilket ger akronymen HERO och därmed namnet Hero-modellen)
Skriv ned vad som är bra för dig och för andra om du lyckas förverkliga dina planer.
Stefan Söderfjäll
– Vill man jobba med de här tillgångarna finns det mycket man kan göra, säger Stefan Söderfjäll och förklarar:
Att ha hopp betyder i det här sammanhanget att man har en tydlig målbild var man vill vara i framtiden, såväl i jobbet som i privatlivet. Man ser vägen dit framför sig och har en stark framtidsvilja men också en Plan B om det inte skulle gå exakt som planerat.
– Ett bra sätt att jobba med hopp är att skriva ner sina planer. Skriv ned vad som är bra för dig och för andra om du lyckas förverkliga dina planer. Framför allt ska du skriva ner dina reservplaner, så att du vet att du klarar eventuella motgångar. På det sättet kan du stärka ditt hopp. Dela även med dig av dina målbilder och planer till någon, och glöm inte att löpande följa upp hur det går för dig.
Egenförmåga betyder här att man är trygg i sig själv och tror gott om sin förmåga, hemma och på jobbet. Man är trygg i sin yrkesroll och vet att man kan sitt jobb.
– Bästa sättet att stärka sin egenförmåga är att exponera sig för sådant man tycker är jobbigt. Finns det kunder man drar sig för att ringa? Telefonsamtal man undviker? Egenförmågan ökar som mest när du gör detta och sen märker att det där kunde jag ju. Öva på sådant du vill bli bättre på, utsätt dig för det du tycker är jobbigt, säger han och tillägger:
– Det naturliga är ju att undvika det man tycker är jobbigt. Men gör man det hamnar man lätt i en negativ spiral. Var snäll mot dig själv när du gör misstag, och försök omge dig med människor där ni tillåter varandra att testa och göra fel.
Resiliens betyder i det här sammanhanget din förmåga att komma tillbaka efter en kris eller svacka, så snabbt och så bra som möjligt.
– Den här tillgången kan man påverka rent fysiskt. Genom att äta bra, sova och träna förbättrar vi vår resiliens. Minst lika viktigt är att investera tid och energi i sociala relationer. Det är bra att omge sig med goda relationer och sådana får du om du själv är en god vän och engagerar dig i andra. Var snäll och bygg ett skyddsnät – det är till stor hjälp om något skulle hända. Slutligen, avsätt lite tid nu och då och planera för kriser, de kommer vare sig vi vill det eller ej.
Den sista tillgången, optimism, betyder här att ha ett positivt synsätt på livet. Realistiskt – men optimistiskt. Halvfulla glas i stället för halvtomma, ni vet. Men det handlar inte om dumdristig naivitet, inte om att blunda för problem.
Lista negativa saker från veckan som gått och skriv ner rimliga förklaringar till det som hänt som inte handlar om dig.
Stefan Söderfjäll
Läs mer om psykologiskt kapital i Stefan Söderfjälls bok:
– Vi är alla med om negativa händelser varje dag. Ett kundbesök som går dåligt, en affär som inte blir av, en dejt som inte dyker upp – det som skiljer optimisten från pessimisten är att pessimisten lägger skulden för det som hänt på sig själv medan optimisten är mer nyanserad och ser vad hen själv har bidragit med såväl som vad som låg utanför hens kontroll.
– Det här kan du träna på. Lista negativa saker från veckan som gått och skriv ner rimliga förklaringar till det som hänt som inte handlar om dig. Den där kunden träffade ju jättemånga säljare, konkurrensen var stenhård – inte konstigt att du inte fick affären. Fundera också över vad du själv har bidragit med, men lägg då fokus på dina beteenden, vad du sa och gjorde, snarare än dina egenskaper. Så här kan du jobba själv, eller tillsammans med medarbetarna i din arbetsgrupp.
Stefan Söderfjäll tror att det blir allt viktigare att bygga upp och stärka såväl människor som organisationer.
– Vi har länge haft fokus på prestation, effektiviseringar och besparingar i arbetslivet. Ovanpå det har vi fått ett gränslöst arbetsliv där jobb och fritid flyter samman samtidigt som vi får allt fler anledningar att oroa oss för allt som händer i omvärlden. Så ja, jag tror att det är viktigt att vi stärker både vårt eget och medarbetarnas psykologiska kapital för att orka, säger han.