”Det bästa är att lyssna in och lära sig hur de andra jobbar”

Carolina Engström, vd på Wes, har nyligen klarat av sina 100 första dagar på jobbet.

Carolina Engström, vd på Wes.

Foto: pressbild

Egentligen borde det här med onboarding av chefer inte vara så svårt för Carolina Engström då hon själv jobbar med liknande frågor på rekryteringsföretaget Wes.

– Men det är svårt! Jag vet ju precis vilka fällor och faror som finns, trots det är det inte så lätt, säger hon.

När hon började som vd på Wes i november förra året hade det gått tre månader sedan hon skrev under avtalen. Det hade gett tid för reflektion.

Läs också: Ny som chef – har du bara 100 dagar på dig?

– Jag hann tänka igenom ordentligt vad som nu skulle krävas av mig. Vad skulle teamet, de enskilda individerna, bolaget och kunderna behöva av mig? Och jag bestämde mig snabbt för att jag verkligen skulle ge mig själv 100 dagar av onboarding.

– När man väl börjar är det bästa att lyssna in och lära sig hur de andra jobbar. INTE börja förändra saker direkt, även om man vill. Man får bita sig i tungan… Det finns alltid en förklaring till att man jobbar som man gör, den behöver man förstå innan man börjar fundera på förändring, säger hon och tillägger att det inte är särskilt smart att lägga en ”masterplan” för verksamheten under sina första 100 dagar.

Man tror att man har koll men varje vecka får man en ny insikt, och inser en ny komplexitet.

Carolina Engström

– Man tror att man har koll men varje vecka får man en ny insikt, och inser en ny komplexitet. Man vänder på stenar och hittar hela tiden nya saker. Varför betalar vi den här leverantören för det här? Varför finns inte detta? Ganska snart inser man att jag kommer att hitta – och förstå – nya saker varje månad.

Själv tänkte hon ofta på att det är viktigt att visa respekt för historien. Det här företaget har gjort massor av bra saker, nu har vi en ny setting, en ny ägare, en pandemi i ryggen…

– Att visa respekt för det som varit men samtidigt ta teamet i handen och börja en förändringsresa. Nu ska vi inte upprepa det vi redan gjort. Ska vi fortsätta vara relevanta måste vi våga modernisera och titta framåt.

Hoppas man på att bli älskad från start bör man kanske tänka om. Som ny chef är man ensam. Att personalen är lätt skeptisk är naturligt, många ogillar förändring men kommer att göra allt vad de kan för att enbart visa upp sina bästa sidor.

– Du är inte en i gänget, det är bara att acceptera. Människor runt dig tassar lite på tå. En del av dina medarbetare funderar på att byta jobb, andra förväntar sig mirakel nu när du är på plats. Du behöver vara beredd på att det mesta kan hända och att alla reagerar olika vid chefsbyten.

Det är ofta här det går fel enligt Carolina. Man vill visa sig duktig och fatta beslut som innebär stora förändringar. För att visa att man är en duktig chef.

– Jag tänker att man kan ta de lägst hängande frukterna. Jag fattade till exempel snabbt beslut om saker som på en gång förbättrade kontoret, som nya ergonomiska skärmar och fruktkorgar. Enkla beslut som förbättrar tillvaron här och nu kan man passa på att ta de första hundra dagarna tycker jag. Var mer försiktig med strategiska vägval.

Mest av allt vill hon understryka att det är allt annat än enkelt att vara ny som chef, men ändå en spännande tid.

– Det är sannolikt den tid då man utvecklas som allra mest som ledare och individ, säger hon.

Läs även

Annons