”Vårt hus har blivit vaccinationscenter”

Sedd av 253

Chefstidningen. Pandemiåret som gått har varit tufft för många chefer. Vi bad några av dem berätta. Här; konserthuschef Henrik Lillsjö vars drömjobb kom att handla om besparingar, avbokningar och ekonomiska rapporter istället för kultur.

Senast ändrad 15:38, 27 Maj 2021
Foto: Magnus Hörberg.
Pandemin hann stänga ner hela konserthuset innan Henrik Lillsjö började på drömjobbet som chef för Uppsala konsert och kongress.

"På internationella kvinnodagen förra året hade Uppsala Konsert och Kongress sin senaste stora konsert. Några dagar senare skedde det första dödsfallet i Sverige på grund av corona. Sen blev det maxpublik på 500 personer och ungefär två veckor senare stängde konserthuset helt. Nu har vårt hus blivit vaccinationscenter i stället. Det har varit ett otroligt märkligt år för oss och för mig som började som vd i maj 2020.

Jag har sett Uppsala som en superintressant plats nära Stockholm och Arlanda, med ett arv av bildning, universitetet, Linné och kyrkan. Tjänsten på Uppsala konsert och kongress kändes väldigt lockande efter flera år inom en mindre kulturverksamhet i Vara. Här fanns större lokaler, större publik och större möjligheter för mina konstnärliga ambitioner. Jag brinner för tanken att koppla ihop idéer och människor för att skapa utveckling. Rekryteringen inleddes före pandemin, men när allt blev klart och jag tillträdde var huset redan nedstängt. 

Man kanske kan tro att en stängd verksamhet betyder stiltje, men så är det inte. Effekterna har varit stora och det har varit ett febrilt arbete. Vi är ett kommunalt bolag med hög grad av självfinansiering så det har varit otroligt utmanande ekonomiskt för oss. Jag har fått ägna mig åt att sänka kostnader och göra stora besparingar. Det har blivit väldigt mycket rapporter, prognoser och ekonomisk uppföljning för att våra ägare ska få en överblick. 

Alla som jobbar här känner mycket för det vi gör. Oavsett om det gäller konserter, restaurangen eller konferenser så brinner personalen för att skapa möten av olika slag. Det är vårt kitt. Nu har vi jobbat tvärtom i ett år. Att boka av alla evenemang är tärande rent själsligt för våra anställda som drivs av ett engagemang för verksamheten. Det har också blivit en krock mellan den korta beslutshorisont som råder under pandemin och våra långa planeringstider. Vissa av våra evenemang har planerats i flera år. När de ställs in påverkar det kanske 1000 personer. Nu har vi hanterat flera hundra sådana inställda evenemang. 

För oss chefer har det varit viktigt att hitta sätt att behålla arbetsglädjen, att de anställda inte bara ska se det som är inställt utan att vi också pratar om framtiden. Många är permitterade och Uppsala har haft kanske den striktaste synen på distansarbete i hela landet. Våra chefer har fått stötta medarbetare som haft ångest, känt oro över om de får behålla sitt jobb eller blivit stressade och rädda. Behovet av stöd för psykisk ohälsa har ökat. 

En nyckel för mig som ledare har varit internkommunikationen. För mig som är ny har det varit märkligt att inte träffa kollegorna, men jag har försökt att prata med dem om det som händer varje vecka. Om jag inte har svaren så är det bättre att säga det i stället för att inte säga något alls. Kommunikationen har skapat en viss trygghet även om vi inte vet allt. 

Det finns några positiva saker som vi tar med oss trots allt. Det verkar som att publiken är redo att komma tillbaka den dagen vi kan öppna igen. Många säger till och med att de kommer att vilja uppleva mer kultur efter pandemin än vad de gjorde innan. Det hårda yttre trycket som pandemin har skapat har också tvingat oss att ompröva vissa saker. En del kommer vi att ha nytta av framöver. En sådan sak är digitaliseringen. Vi funderar mycket på hur vi i framtiden ska låta både fysiska och digitala evenemang bli en självklar del av vad ett konserthus är. Hur de skilda företeelserna ska kunna komplettera varandra och leda till en demokratisering av vår verksamhet. En annan sak vi funderar på just nu är hur vi ska kunna visa vilka vi är för alla Uppsalabor som kommer att komma hit till konserthuset för att vaccinera sig under våren och sommaren."

Berättat för: Per Cornell

up 181