Tillfällig chef – plötsligt är det din tur!

Sedd av 1721

En språngbräda i karriären eller en praktisk lösning? Att hoppa in som tillfällig chef kan vara både omtumlande och lärorikt. Så var beredd ...

Senast ändrad 09:30, 2 Mar 2017
Foto: Emelie Asplund.
Margareta Jarosz är sektionschef på Skattekontoret i Borås.

Margareta Jarosz hade arbetat som revisor på Skatteverket i Borås i sju år när hon blev uppmuntrad att söka ett chefsvikariat på ett av myndighetens kontor i Göteborg. Innan erbjudandet kom hade hon aldrig ens tänkt tanken att bli chef.

– Jag såg chefsjobbet som en stor utmaning. Det var inte det organisatoriska som skrämde mig utan allt personalansvar och de svåra situationer som jag skulle behöva hantera. Men det kändes också intressant och som en spännande möjlighet, säger hon.

I sin nya tjänst hade hon ansvar över ett tjugotal medarbetare och dagarna gick till stor del ut på att hantera svåra samtal, lösa plötsliga situationer, konfrontera andra personer och uppmuntra och engagera medarbetare.

– Det var väldigt intensivt men lärorikt. Att gå från medarbetare till chef är lite som att få sitt första barn. Saker förändras i livet och helt plötsligt har man ett annat ansvar och ser på saker och ting med andra ögon.

Johan Bertlett, organisationskonsult och lektor i psykologi vid Lunds universitet, konstaterar att det inte är någon lätt uppgift att hoppa in som chef. Den som accepterar ett tillfälligt ledarskap, särskilt i sin egen organisation, tar en risk och måste tänka igenom förutsättningarna ordentligt.

– Det går inte bara att kliva in och tänka att det löser sig. Som tillförordnad chef behöver du stöttning och hjälp från en internkonsult eller extern part och man måste jobba aktivt med tryggheten i rollen för att få en förståelse för vad förändringen innebär, både för chefen och arbetslaget, säger han.

Det kan vara enklare att hitta en tillförordnad chef internt. Personen finns i organisationen och har en kompetens kring verksamheten som gör det enklare att komma igång. Samtidigt finns svårigheter med att hitta nya relationer till arbetskamraterna.

– När du går in tillfälligt som chef på din avdelning ställer du dig utanför gruppen en period, vilket är otryggt. Efteråt ska du kliva tillbaka och bli arbetskamrat igen men är du välkommen då? säger Johan Bertlett.

TEXT: ANNIKA LARSSON SJÖBERG, SALLY HENRIKSSON

 

* Läs mer om att hoppa in som tillfällig chef Chefstidningen nr 1, 2016. Där möter du Margareta Jarosz på Skatteverket och Maria Nyman på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

up 616