Så skapar du ett vinnande team på jobbet

Sedd av 391

Chefstidningen. Har kanske arbetslivet något att lära av idrotten när det kommer till framgång? Vi frågade några som borde veta.

Senast ändrad 12:44, 21 Jun 2021
Foto: Getty Images .
Vad krävs för att skapa ett vinnande lag? Kan man tänka på samma sätt i arbetslivet som på fotbollsplanen?

 ”Jag säger som Karin Boye, det är vägen som är mödan värd”.

Så sa Pia Sundhage när jag intervjuade henne för fyra år sedan. Fotbollslandslaget som hon var förbundskapten för hade då precis åkt ut i kvartsfinalen i EM. 

”Som ledare har man makten att bestämma vilken väg laget ska gå och det gäller att få med sig laget på den vandringen. Ensam är jag oduglig, men tillsammans med andra kan jag vara bäst”, konstaterade Sundhage som nu är förbundskapten för Brasiliens fotbollslag som förbereder sig för sommarens OS i Tokyo.

På hemmaplan är det istället Peter Gerhardsson som är förbundskapten för det svenska landslaget och han säger sig sträva efter en kombination av egoism och empati i sin grupp. 

– Man pratar väldigt mycket om gruppen, om normer, regler och struktur. Men jag är en människa som gillar att fatta mina egna beslut. Jag tror att man måste börja med den enskilda individen, spelaren i det här fallet. Hon måste ta sitt eget ansvar för att må bra och på så sätt bidra till gruppen. Man får som ledare inte glömma bort individerna, säger Peter Gerhardsson. 

Han talar om vikten av tillit och menar att han hellre tar risken att bli sviken ibland för att han litar på människor, än att vara misstänksam och sträva efter att alla ska vara, tycka och bete sig som han. 

– Jag håller på med fotboll men successivt har själva ledarskapet blivit mer intressant för mig, att jobba med olika typer av människor och få dem att prestera tillsammans. Det där tror jag gäller för vilken arbetsplats som helst, säger han.

När vi pratas vid på telefon ligger den allsvenska premiären ett par dagar tillbaka i tiden och han återger vad en journalist sa apropå en av matcherna, där det favorittippade laget inte var så bra i den första halvleken. ”Nu måste tränaren gå in och skälla ut dem så det blir lite bättring”. 

– Det är 2021 och man tror fortfarande att man ska skrika och skälla ut ett lag, en samling med individer, om de inte har presterat. Jag hoppas att vi en dag kommer bort från det i idrotten. 

– När spelarna väl är ute på planen handlar det om att de ska våga ta sina egna beslut. Jag gillar spelare, och människor, som vågar säga ifrån. Jag omger mig med ledare som säger till mig och som på så sätt kan utveckla mig. Varför-människorna är viktiga, konstaterar Peter Gerhardsson.

Han pratar om det betydelsefulla i att kunna delegera, han tar Caroline Seger som exempel, rutinerad lagkapten i Gerhardssons landslag. 

– När det gäller att peppa igång gruppen eller säga rätt saker i omklädningsrummet, då är hon bättre än vad jag är. Jag är kanske viktig för spelarna på andra sätt men jag är inte viktig där, och jag är inte heller särskilt viktig när matcherna väl är igång.

STEFAN TENGBLAD ÄR PROFESSOR i Human Resource Management vid Göteborgs universitet och har bland annat studerat vad som utmärker framgångsrika elitidrottsföreningar. Han understryker vikten av informella ledare, sådana som Caroline Seger, som blir positiva förebilder för de andra i laget. Professor Tengblad poängterar också att man i de lyckade klubbarna i hans studie jobbade tätt tillsammans, mot tydliga gemensamma mål.

Han lyfter det som både Pia Sundhage och Peter Gerhardsson är inne på, att inom lagidrotten är man bra på att bygga lag, ofta på kort tid och med många nya spelare säsong efter säsong. 

– Man är duktig på att enas kring att man ska prestera bra tillsammans och man får ofta till ett välkomnande och öppet klimat där personer trivs och känner sig hemma, säger Stefan Tengblad som konstaterar att det i arbetslivet tvärt om kan ta rätt lång tid innan man som nyanställd kommer in i en verksamhet.  

En av de nyckelfaktorer som Tengblad och hans medförfattare Margareta Oudhuis förde fram i sin bok ”Vinnande ledarskap” från 2019 var viljan att hela tiden förbättra sig och vinna.

– Det som utmärker de idrottare, ledare och i förlängningen även klubbar och föreningar, som har den här vinnarandan är att man är beredd att göra uppoffringar. Kan man skapa den hängivenheten i arbetslivet är den en stor tillgång, att man gör något tillsammans och har ett delat mål, förklarar Stefan Tengblad. 

Feedback är ett annat område där idrottens ledarskap utmärker sig, menar han. För tjugo-trettio år sedan hade lag ofta en tränare som gjorde allting, idag har de framgångsrika lagen stora tränarteam med många delansvariga där det gäller för huvudtränaren att lita på sitt team. 

– Det möjliggör för spelarna att få mycket mer feedback. Som spelare får du hela tiden höra vad du ska jobba med och tänka på. Den detaljnivån finns sällan i arbetslivet där man kanske har ett utvecklingssamtal en gång om året. Det man behöver för att prestera bra är mer löpande feedback, säger Stefan Tengblad som menar att ett utvecklingsorienterat ledarskap går att tillämpa överallt. 

EN SOM GÅTT FRÅN IDROTTSVÄRLDEN till näringslivet är Philip Haglund, i många år allsvensk fotbollsspelare i Brommapojkarna, IFK Göteborg, Hammarby och Sirius. Den handelshögskoleutbildade Haglund startade 2015 appföretaget Gimi där han i dag är vd. 

– En god ledare försöker inte styra, utan ger riktlinjer. Hen hjälper och stöttar medarbetarna. Jag tror på att vara mer lyssnare, än talare, säger han.

Haglund menar att i den tävlingsinriktade fotbollsmiljön pratar man öppet om vad en spelare borde förbättra, det handlar om feedback. Den Stefan Tengblad nyss pratade om. 

– I företag upplever jag tvärtom att det är mycket dold kritik och att man inte kan prata öppet om en persons svagheter. Jag har velat ta med mig fotbollens tänk in i min startup. Jag tror mycket på transparens och om alla känner till varandras styrkor och svagheter så kan alla hjälpa till, säger Philip Haglund.

Som han ser det, vilket påminner om Peter Gerhardssons tankar om att alla ska må bra för att det ska gå bra, handlar det inte bara om viljan att vinna utan mer om att sträva efter att utvecklas. Han säger att han jobbat med mental träning hela sin proffskarriär. 

– Jag fattar inte varför bolag med stora resurser inte jobbar mer med mental träning. I ett fotbollslag med tjugo spelare finns alltid minst en mental tränare. Så tror jag inte att det ser ut i affärsvärlden. Jag tror att mental träning skulle få många att tänka på varför de gör det de gör, och vad de egentligen motiveras av, säger Philip Haglund. 

Text: Martin Röshammar

 

Fakta: Vill du skapa ett vinnande lag på jobbet? Tänk på detta! 

* Tillit! Lita på dina medarbetare!

* Lär dig delegera. 

* Omge dig med människor som vågar ifrågasätta dina beslut.

* Skapa en anda där alla på arbetsplatsen strävar mot samma mål

* Få nya medarbetare att snabbt känna sig hemma och som en del i laget.

* Ge löpande individuell feedback. Ofta.

* Se till att ha högt i tak! Om gruppen känner varandras styrkor och svagheter, är det lättare att hjälpa varandra. 

* Ta in en mental tränare med jämna mellanrum. Individens mående och utveckling är viktig för laget.

 

 

up 202