Så hittar du din jobb-bubbla

Sedd av 268

Chefstidningen. Har du svårt att fokusera på jobbet? Blir du ständigt störd? I så fall behöver du en plan.

Senast ändrad 10:22, 16 Aug 2021
Foto: Getty Images .
Hur skapar man sin egen jobb-bubbla där man kan jobba på utan att bli störd?

Det är som förgjort. Som i den där drömmen då du vet vart du ska, men aldrig kommer fram. Hindren hopar sig, målet försvinner i fjärran. Men det här är verklig, vaken arbetsvardag. Digitala möten, ringande mobil och mejl i en oändlig ström. 

– Många tjänstemän jag talat med tycker att dagarna fylls av annat än det som är deras jobb. Den viktigaste uppgiften har man inte tid med. I vissa fall gör man den efter arbetsdagens slut, säger Gisela Bäcklander, arbetslivsforskare vid GIH, som skrivit boken ”Ostörd – principer för en skärpt arbetsdag"

Hon poängterar att det finns mycket vi kan påverka själva. Push-notiser som dyker upp på skärmen skapar känslan av brådska – oavsett innehåll. Ofta lämnar vi en koncentrationskrävande uppgift för att svara på mejl som hade kunnat vänta. Och sen är det klippt. Uppmärksamheten söker ett nytt mål. Är inte tvättkorgen väldigt full?

”Ostörd” skrevs med arbete på kontor i åtanke. Men strategierna biter även på störningar som uppstår vid arbete hemifrån, säger Gisela Bäcklander.

– För många innebär distansarbetet att arbetet blir ännu lite lösare i konturerna. Man är dessutom utlämnad till den egna motivationen – på kontoret ser man andra som arbetar koncentrerat, och utan att tänka på det gör man då likadant. I hemmet finns inga sådana signaler att fånga upp.

 

Här är Gisela Bäcklanders tre bästa knep

* Minska på antalet distraktioner!  Vad är i ditt synfält? Vad hör du? Stäng av mejl, lägg bort mobilen, sätt datorn i fokusmode. Försök också lägga de tankar som inte behövs just nu åt sidan när du ska fokusera. Skriv ner dem, och boka en tid när du ska oroa dig för de där sakerna. Det skapar ett avslut för hjärnan.

* Prioritera tydligt vilka uppgifter som är viktigast innan du börjar jobba. En till tre saker där du måste göra framsteg idag. Bryt ner större uppgifter i mindre delar.

"Jag ser det som att jag, när jag är smart och skärpt, skriver en guide till den korkade person jag blir när jag förlorar fokus. Det fungerar väldigt bra."

* Planera separata tider för tillgänglighet och fokus och kommunicera dem till din omgivning. Lägg mindre koncentrationskrävande uppgifter under den tid då du är tillgänglig för andra, då kostar det mindre att bli avbruten. Lägg in så mycket tillgänglighetstid du behöver för att kunna vara otillgänglig på riktigt på din superfokustid. Chefer behöver också tid att tänka och vara ifred!

 

Text: Marika Sivertsson

up 120